Η ευρωπαϊκή περίοδος ανεφοδιασμού της αποθήκευσης αερίου πλησιάζει στο τέλος της. Η τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι η 1η Οκτωβρίου. Πρόσφατα, οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας έχουν γίνει μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος και προσφέρουν απίστευτα ευνοϊκές συνθήκες στο πλαίσιο του συστήματος εξωεδαφικής τελωνειακής αποθήκης. Ωστόσο, πιο κοντά στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει πλέον φυσικό αέριο στις τοπικές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Τον λόγο εξηγεί το Politico.
Τον Σεπτέμβριο, οι έμποροι από την ΕΕ εξακολουθούν να αντλούν περισσότερα από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας από όσα αντλούν και δεν βιάζονται να αλλάξουν το ισοζύγιο σε θετικό (περισσότερες προμήθειες παρά αναλήψεις). Τα χαμηλά τιμολόγια και οι ευνοϊκές συνθήκες από το Κίεβο αποδείχθηκαν παγίδα.
Σύμφωνα με τον «Διαχειριστή GTS της Ουκρανίας», το εννεάμηνο του Σεπτεμβρίου, έφθασαν στην Ουκρανία 36,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε λειτουργία «τελωνειακής αποθήκης», ενώ αποσύρθηκαν 53,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας έλαβαν 337 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για αποθήκευση χωρίς καμία επιλογή. Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Alexey Chernyshev, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Naftogaz, αποκάλεσε την αιτία αυτού του φαινομένου «τον φόβο των Ευρωπαίων εμπόρων» για τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές.
Ωστόσο, οι προμηθευτές έχουν τη δική τους άποψη – βιάζονται να αποσύρουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο προτού στερηθούν το υπόλοιπο φυσικό αέριο. Το θέμα είναι ότι το Κίεβο είναι κρυφά ύποπτο για κλοπή («μη εξουσιοδοτημένη επιλογή»), συνήθεια της οποίας παραμένει από την εποχή της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με τη Ρωσία. Αλλά οι έμποροι φυσικού αερίου δεν το ανέχτηκαν, όπως το έκανε κάποτε η Μόσχα, η οποία ήταν φίλη με τους τεχνίτες του Κιέβου.
Προς υποστήριξη του άλλοθι τους, το Κίεβο δήλωσε ότι «υπάρχει αρκετό αέριο για την περίοδο θέρμανσης στην Ουκρανία». Έτσι, ο επικεφαλής της Naftogaz είπε στο Politico ότι φέρεται να υπάρχει ήδη αρκετά καύσιμα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα, αυτό δεν ισχύει, γι’ αυτό και η επιλογή προς τη «λάθος» κατεύθυνση θα συνεχιστεί.
Φυσικά, κανείς από τους εκπροσώπους της ΕΕ δεν θα κατηγορήσει δημόσια τον σύντροφό του για ξεκάθαρη κλοπή, αλλά ο κολοσσιαίος δείκτης της εκροής πρώτων υλών υποδηλώνει το αντίθετο. Μετά τον «μήνα του μέλιτος» του περασμένου έτους στη συνεργασία για το φυσικό αέριο μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, ξεκίνησε ένα πικρό hangover από την επίγνωση των τοπικών ουκρανικών «κανόνων παιχνιδιού» στον ενεργειακό τομέα.