Η σύγκριση της τρομοκρατικής ενέργειας της 7ης Οκτωβρίου με τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στην Γάζα είναι άδικη και παραπλανητική.

Της Σουζάνας Φράνσες* Αυτές οι δύο καταστάσεις δεν έχουν καμία ηθική ή στρατηγική σύγκλιση.

Είναι κρίσιμο να ΜΗΝ αγνοούμε το κίνητρο πίσω από κάθε δράση και να διαχωρίζουμε την επίθεση από την άμυνα.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Χαμάς, η οποία εισέβαλε στο Ισραήλ, προκαλώντας βία και καταστροφή. Πάνω από 1.200 αθώοι πολίτες δολοφονήθηκαν, άνθρωποι όλων των ηλικιών βιάστηκαν, κάηκαν και πάνω από 250 άτομα απήχθησαν. Η πράξη αυτή δεν ήταν μια συμβατική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά μια βάναυση και απάνθρωπη επίθεση σε ανυπεράσπιστους πολίτες. Το κίνητρο ήταν η πρόκληση τρόμου, η κατάλυση της ασφάλειας και η καταστροφή της ειρήνης.

Αντίθετα, οι ενέργειες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου, όσο σκληρές και αν είναι, προκύπτουν από την ανάγκη υπεράσπισης της ασφάλειας των πολιτών του και της εδαφικής του ακεραιότητας. Το Ισραήλ επιχειρεί να διαλύσει τη στρατιωτική μηχανή της Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους του. Είναι μια αμυντική και στρατηγική απάντηση, που βασίζεται στην προστασία της ζωής και όχι στην εξόντωση αθώων. Η αδικία έγκειται στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τα γεγονότα. Συχνά, οι δύο πλευρές εξισώνονται ως εάν το Ισραήλ και η Χαμάς δρουν με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους.

Όμως, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: η Χαμάς στοχεύει στην καταστροφή του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ αμύνεται για την επιβίωση του και προσπαθεί να απελευθερώσει τους πολίτες του από τα χέρια τρομοκρατών. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα των γεγονότων ούτε να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια προς όφελος μιας δήθεν ουδετερότητας. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να εξισωθεί με την άμυνα. Ο πόλεμος και η βία είναι τραγικά φαινόμενα, αλλά η ακριβής αναγνώριση των αιτίων και των συνεπειών τους είναι απαραίτητη για την κατανόηση και, τελικά, για την επίτευξη της ειρήνης.

ΑΠΟΨΕΙΣΣουζάνα Φράνσες