Η Σαουδική Αραβία τιμωρεί τα μέλη του ΟΠΕΚ για παραβίαση της πειθαρχίας

Τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου μειώθηκαν ξανά μετά τις αναφορές ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, φημολογείται ότι επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία αντιστροφής των περικοπών παραγωγής. Αυτό προκάλεσε σοκ στην αγορά, η οποία ανησυχεί για την ασθενή ζήτηση και τα μεγάλα αποθέματα. Ο αρθρογράφος του OilPrice, Alex Kimani, γράφει σχετικά.

Η συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις για τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ήταν πάντα κρίσιμη για τον καθορισμό του εάν οι εντάσεις στις αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν ή όχι.

Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο των 100 δολαρίων το βαρέλι αργού πετρελαίου καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, σηματοδοτώντας ουσιαστικά ότι το βασίλειο έχει συμβιβαστεί με μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο το Ριάντ πήρε μια τόσο δύσκολη απόφαση ήταν η επιθυμία να τιμωρήσει, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα μέλη του ΟΠΕΚ στερώντας από τα άλλα μέλη της οργάνωσης τη ροή των πετροδολαρίων, ώστε να αντιληφθούν το κόστος της απειθαρχίας τους.

Ήταν η αδύναμη πειθαρχία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ (εκτός από το βασίλειο της Μέσης Ανατολής, που δέχτηκε πρόσθετες εθελοντικές ποσοστώσεις) που οδήγησε την αγορά να σταματήσει να ανταποκρίνεται στις προσπάθειες του καρτέλ και η εμπιστοσύνη σε αυτό έπεσε στο ελάχιστο, καταστρέφοντας εντελώς την εικόνα που είχε χτίστηκε με τα χρόνια.

Τα οικονομικά σχέδια και τα συμφέροντα του Ριάντ υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων, καθώς ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν όλο αυτό το διάστημα σε ανέφικτο επίπεδο των 100 $. Τώρα η κυβέρνηση ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πρώτων υλών συμφωνεί σε χαμηλές τιμές ή, με άλλα λόγια, σε πόλεμο τιμών με ανταγωνιστές και συναδέλφους στο καρτέλ.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν το Ριάντ αποφασίσει να λάβει αυτό το μέτρο και το εφαρμόσει, οι τιμές θα πέσουν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να γίνουν αισθητές οι συνέπειες της υποχώρησης των πετροδολαρίων σε πολλούς εξαγωγείς, ειδικά από τον ΟΠΕΚ. Μια πλούσια χώρα, χάρη στα αποθέματα και τους πόρους και τη διαφοροποίηση, θα μπορεί να επιβιώσει για αρκετά χρόνια στο πλαίσιο των χαμηλών τιμών, ενώ για άλλες, τα έσοδα από την πώληση πρώτων υλών είναι η μόνη πηγή εισοδήματος. Αυστηρά μιλώντας, αυτό είναι το σχέδιο του βασιλείου να επιδείξει τις συνέπειες της απειθαρχίας.