Η Σαουδική Αραβία θέλει να κερδίσει πίσω μερίδιο αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία

Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι αργού πετρελαίου, καθώς προετοιμάζει μια ριζική κίνηση για την αύξηση της παραγωγής για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το βασίλειο έχει συμβιβαστεί με μια περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και άλλα επτά μέλη της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να υποστούν αντίστροφες περικοπές παραγωγής από τις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, η δίμηνη καθυστέρηση πυροδότησε εικασίες σχετικά με το εάν ο όμιλος θα μπορέσει ποτέ να αυξήσει την παραγωγή καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, του διεθνούς σημείου αναφοράς, έπεσε για λίγο κάτω από τα 70 δολάρια αυτόν τον μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, οι αρχές του βασιλείου σκοπεύουν να επαναλάβουν την παραγωγή όπως είχε προγραμματιστεί από την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ανέφεραν πηγές στο δημοσίευμα. Η προοπτική να εγκαταλείψει το Ριάντ τον ανεπίσημο στόχο του την Πέμπτη έπληξε τις τιμές του πετρελαίου και τις μετοχές της εταιρείας πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 3,5% την ημέρα στα 70,87 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού αργού, υποχώρησε 3,8% στα 67,06 δολάρια.

Η αλλαγή στη σκέψη αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για τη Σαουδική Αραβία, η οποία οδήγησε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή επανειλημμένα από τον Νοέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις τιμές υψηλά. Η μέση τιμή του πετρελαίου Brent το 2022 ήταν 99 δολάρια ανά βαρέλι, η υψηλότερη των τελευταίων οκτώ ετών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Ριάντ είχε έναν άλλο σημαντικότερο λόγο για να συμβιβαστεί με τις χαμηλές τιμές και τις απώλειες που φέρνουν – την απώλεια αγορών για προϊόντα, που είναι πιο επικίνδυνο από το πρόβλημα των χαμηλών τιμών. Έτσι, η Σαουδική Αραβία θα κερδίσει μερίδιο αγοράς στην Ασία από τη Ρωσία χρησιμοποιώντας τις δικές της απώλειες. Η τακτική απώλεια θα πρέπει, σύμφωνα με το σχέδιο, να οδηγήσει σε στρατηγική νίκη στον πόλεμο τιμών, πιστεύουν οι αναλυτές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣαουδική Αραβία