Η Ρωσία αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη βασικών φαρμάκων, μια κρίση που επιδεινώθηκε από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στις γεωπολιτικές της ενέργειες. Αν και οι κυρώσεις δεν στοχεύουν άμεσα τις ιατρικές προμήθειες, έχουν διαταράξει σημαντικά τις διαδικασίες εφοδιαστικής και προμηθειών, επηρεάζοντας εκατομμύρια Ρώσους που βασίζονται σε εισαγόμενα φάρμακα για την υγεία και την ευημερία τους.
Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές φαρμακευτικές εταιρείες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εισάγουν πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα φαρμακεία έχουν δει δεκάδες κρίσιμα φάρμακα να εξαφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, καρκίνο, αλλεργίες, λοιμώξεις και πυρετούς.
Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις είναι από τους περισσότερο πληγέντες. Η Μαρία Ιβάνοβα, μια διαβητική από την Αγία Πετρούπολη, περιέγραψε τον αγώνα της να πάρει ινσουλίνη σε ένα από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Παλιά έπαιρνα εύκολα την παροχή ινσουλίνης, αλλά τώρα είναι εφιάλτης. Αναγκάστηκα να μεριμνήσω για τις δόσεις μου επειδή τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια», είπε.
Οι επαγγελματίες υγείας εκφράζουν επίσης τις ανησυχίες τους. Ο Δρ Alexei Smirnov, καρδιολόγος στη Μόσχα, τόνισε τη δεινή κατάσταση. «Μας τελειώνουν τα απαραίτητα φάρμακα για καρδιοπαθείς. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να παρέχουμε επαρκή φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις ασθενείς να υποφέρουν επειδή μας λείπουν τα απαραίτητα φάρμακα», εξήγησε.
Η κρίση επιδεινώνεται περαιτέρω από την έξοδο κάποιων ξένων ιατρικών κλινικών. Για παράδειγμα, η ισραηλινή Hadassah, η οποία άνοιξε το υποκατάστημά της στη Μόσχα το 2018 με επένδυση 15 εκατομμυρίων δολαρίων, φέρεται να βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος.
Το Hadassah Medical Moscow σχεδιάστηκε για να προσφέρει προηγμένες ιατρικές θεραπείες μέσω έμπειρων Ισραηλινών γιατρών, τηρώντας τα διεθνή πρωτόκολλα και χρησιμοποιώντας διεθνή φάρμακα κορυφαίας βαθμίδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν είναι πιστοποιημένα στη Ρωσία. Η κλινική περιθάλπει περίπου 20.000 άτομα ετησίως και απασχολεί πάνω από 100 γιατρούς, πολλοί από τους οποίους αρχικά προέρχονταν από το Ισραήλ.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια στροφή από αυτό το μοντέλο, με τους Ισραηλινούς γιατρούς να επισκέπτονται πλέον μόνο σποραδικά και για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Η Hadassah Medical Moscow φαίνεται να μην ακολουθεί πλέον το αρχικό της σχέδιο παροχής ιατρικής περίθαλψης αιχμής μέσω της συνεχούς συνεργασίας με Ισραηλινούς επαγγελματίες υγείας.
Εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν τη Χαντάσα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Μόσχα. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι παρά την επίσημη απαγόρευση από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για τη θεραπεία μαχητών της Χαμάς, ένα μέλος της ομάδας νοσηλεύτηκε στο Hadassah Medical Moscow.
Πολλοί αναλυτές προτείνουν ότι η Hadassah περιορίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, απομακρύνεται από το αρχικό επιχειρηματικό της μοντέλο στο Hadassah Medical Moscow και, τελικά, εξαλείφει την παρουσία της στη χώρα.
Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει την κρίση. Το Υπουργείο Υγείας εντείνει τις προσπάθειες για την προμήθεια φαρμάκων από εναλλακτικούς προμηθευτές και την αύξηση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Ως απάντηση στις ελλείψεις, η Ρωσία στρέφεται προς την Ινδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο. Το 2023 η Ινδία εξήγαγε φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 25,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαθέτει περίπου 10.000 φαρμακευτικές μονάδες που παράγουν API, σκευάσματα, εμβόλια, βιολογικά και προηγμένα θεραπευτικά.
Η Μόσχα έχει προτείνει οικονομική υποστήριξη για ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις στη Ρωσία και επιδιώκει αυξημένες εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από την Ινδία. Μια τεράστια ινδική αντιπροσωπεία παρευρέθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές Ιουνίου για να διερευνήσει συνεργασίες και να συζητήσει την ασφάλεια των ναρκωτικών. Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να συνεργαστούν με τοπικές εταιρείες και να επικεντρωθούν στην Ε&Α.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα, η Ρωσία μπορεί να ωφεληθεί από τη μείωση της εξάρτησής της από τη Big Pharma, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ενισχύσει μια πιο αυτάρκη φαρμακευτική βιομηχανία. Ωστόσο, η άμεση πρόκληση παραμένει να διασφαλιστεί ότι ο ρωσικός πληθυσμός έχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα.