Ιστορική μορφή είχε η χθεσινή συνέντευξη Putin καθώς για πρώτη φορά η Ρωσία έθεσε τους όρους για μία μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία.
Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου ρωσικών ΜΜΕ Rossiya Segodnya την Τετάρτη 13/3/2024.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, καθώς η Μόσχα για πρώτη φορά, έθεσε τους όρους για μία μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία.
Η συλλογική Δύση, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τα μηνύματα Putin, αφού πρώτα τα επεξεργαστεί, επειδή η Ρωσία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.
Πρώτον, δεν θα υπάρξουν μυστικές προσωρινές συμφωνίες με κανέναν.
Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά σκοπεύει να συνεχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της.
Ο Putin δήλωσε πολύ καθαρά ότι η Ρωσία δεν είναι κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν βάσει προτάσεων που υποβάλλει το καθεστώς του Κιέβου σημείωσε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Dmitry Evstafiev.
Η λεγόμενη «φόρμουλα Zelensky» «δεν θα συζητηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο Evstafiev.
«Ορισμένοι από τους ‘’εταίρους’’ μας υπαινίχθηκαν την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων…
Αλλά, πρώτα και κύρια, η φόρμουλα Zelensky δεν μπορεί να είναι μια θέση εκκίνησης.
Δεύτερον, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στην εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης και δεν μπορούν να αποτελέσουν όχημα προσωρινής εκεχειρίας στο μέτωπο προκειμένου να ωθηθεί περαιτέρω προς τον επανεξοπλισμό του, το ουκρανικό καθεστώς».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, αναπόσπαστο στοιχείο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι «η άρνηση της Δύσης να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία».
Τρίτον, αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «φανερά και πρέπει να εδραιωθούν σε δημόσιες συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο».
Ο Putin αποσαφήνισε ότι η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις, είπε ο αναλυτής.
«Εγγυήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από υπεύθυνες πολιτικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν σταθερές κυβερνήσεις δυτικών χωρών και πρέπει να προσφέρονται υπό τη φύση των απολύτως δεσμευτικών υπογεγραμμένων εγγράφων», είπε ο Evstafiev.
Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμμετείχαν σε αρκετούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά οι διαπραγματεύσεις έφτασαν τελικά σε αδιέξοδο.
Τον Οκτώβριο του 2022, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υπέγραψε ένα διάταγμα που δηλώνει ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες όσο ο Vladimir Putin είναι πρόεδρος της Ρωσίας.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο Zelensky αποκάλυψε μια πρωτοβουλία 10 σημείων που ονομάστηκε «φόρμουλα ειρήνης».
Περιλάμβανε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία, εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και επιστροφή στα σύνορα πριν από το 2014, εννοώντας την παραχώρηση της Κριμαίας στο Κίεβο.
Η Μόσχα έχει δηλώσει συνεχώς ότι είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εφόσον το Κίεβο αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη που έχουν σημειώσει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το 2022.
Ο Putin απηύθυνε και μία αυστηρή προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αμυνθεί με όλα τα δυνατά μέσα, δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός αναλυτής Anatoliy Matviychuk.
«Πιστεύω ότι ο Putin προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι εσείς (το ΝΑΤΟ) επεκταθήκατε και επεκτείνεστε αλλά όσο δεν επηρεάζατε τον ζωτικό μας χώρο, εμείς σιωπούσαμε».
Ο Vladimir Putin είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αυξήσει την ποσότητα και τη δύναμη του αποτρεπτικού της δυναμικού, αλλά ήδη η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα γίνεται με άλματα.
Σε μία δυτική παρέμβαση σε ρωσικούς ζωτικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια της ίδιας της ρωσικής επικράτειας, η απάντηση της Μόσχας θα είναι καταλυτική.
Σε περίπτωση απότομης επιδείνωσης ή ακόμη και απειλής της κυριαρχίας, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα, είναι η προειδοποίηση του Putin στις ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμά του σε αυτή τη συνέντευξη», είπε ο Matviychuk.
Ο Putin είπε στη συνέντευξή του ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ανάγκη χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας είναι πιο προηγμένη από αυτή οποιασδήποτε άλλης χώρας.
«Από στρατιωτική και τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», είπε ο Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας είναι «πιο σύγχρονη» από την αντίστοιχη οποιασδήποτε άλλης χώρας και επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ τέτοια τρομακτικά όπλα αν δεν απειληθεί η ίδια.
Εκείνο όπως που πανικόβαλε τις ΗΠΑ ήταν η αναφορά Putin στα οχήματα υπερηχητικής ολίσθησης Avangard της Ρωσίας με πυρηνικά, που έχουν καταστήσει άχρηστες τις τεράστιες επενδύσεις των ΗΠΑ στη δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
«Υπολογίστε πόσο κοστίζουν στις ΗΠΑ οι γνωστές πυραυλικές άμυνες και ένα από τα κύρια συστατικά που έχουμε για να τις διασπάσουμε είναι το Avangard, ένας διηπειρωτικός πύραυλος με μονάδα ολίσθησης διηπειρωτικού βεληνεκούς.
Ουσιαστικά ακυρώσαμε ό,τι έχουν κάνει, ό,τι έχουν επενδύσει σε αυτά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας», είπε ο Putin.
Η εμπειρία από την ανάπτυξη του Avangard καταδεικνύει την πορεία στην οποία θα πρέπει να συνεχίσει η Ρωσία στον τομέα των στρατηγικών εξοπλισμών, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Putin σε μια ομιλία του σε Ρώσους βουλευτές το 2018 και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019.
Το Avangard είναι ένα ευέλικτο, υπερηχητικό όχημα ολίσθησης με πυρηνικά, σχεδιασμένο να διαπερνά όλες τις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές αντιπυραυλικές άμυνες.
Φτάνουν σε τροχιά με τους βαρείς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους R-36 και RS-28 Sarmat και αναπτύσσονται ως μέρος του ωφέλιμου φορτίου των πυραύλων πολλαπλών οχημάτων επανεισόδου (MIRV).
To υπερ-υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 28 Mach, η οποία είναι περίπου 7,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του όπλου είναι η ικανότητά του να πραγματοποιεί ελιγμούς κατά την διάρκεια της απρόβλεπτης τροχιάς που ακολουθεί, πράγμα που καθιστά την αναχαίτισή του αδύνατη από οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα.
Μαζί με την ευελιξία και την ταχύτητα, τα χαρακτηριστικά της πτήσης τους και συγκεκριμένα η ικανότητα των όπλων να αντέχουν σε θερμοκρασίες έως και 2.000 βαθμούς Κελσίου είναι ένας άλλος παράγοντας που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την άμυνα ενάντια στο Avangard.
«Το Avangard πρακτικά καλύπτεται με πλάσμα (κατά τη διάρκεια της πτήσης) και εκείνο απορροφά τις ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες, καθιστώντας έτσι το υπερηχητικό όχημα αόρατο στα ραντάρ.
Ως αποτέλεσμα της υψηλής κινητικής ενέργειας, το Avangard μπορεί να καταστρέψει στόχους χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Αυτό είναι ένα μοναδικό εργαλείο και μέχρι σήμερα καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει δημιουργήσει κάτι παρόμοιο», δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός και ιστορικός αναλυτής αλλά και ειδικός πυραύλων και αεράμυνας Yuri Knutov.
Με τους πύραυλους-φορείς τους να έχουν εμβέλεια πτήσης μεταξύ 15.200 – 18.000 χιλιομέτρων, το Avangard μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στη Γη.
Έως και δύο δωδεκάδες Avangard μπορούν να ενσωματωθούν σε έναν μόνο πύραυλο Sarmat, με τον πύραυλο να μπορεί επίσης να μεταφέρει άλλα MIRV, καθώς και εικονικές κεφαλές σχεδιασμένες να ξεγελούν και να διασκορπίζουν τις αντιπυραυλικές άμυνες του εχθρού.
Το Avangard είναι ένα από τα μισά νέα όπλα στρατηγικής κλάσης στο οπλοστάσιο της Ρωσίας, με αυτά τα όπλα σχεδιασμένα να διασφαλίζουν ότι ακόμα κι αν ένας αντίπαλος καταφέρει να «συλλάβει» τη Ρωσία απροστάτευτη σε ένα πυρηνικό ή συμβατικό πρώτο χτύπημα, η απάντηση θα είναι εγγυημένη.
Ωστόσο, θα ήταν αρκετά σοβαρό ώστε να αναγκάσει τους σχεδιαστές του εχθρού να σκεφτούν δύο φορές πριν εξαπολύσουν επίθεση.
πηγή: https://www.bankingnews.gr/