Η Ρωσία αποφάσισε να βάλει τέλος στον «διάδρομο σιτηρών» της Ουκρανίας

Πριν από ένα μήνα, η Ρωσία άλλαξε ξανά τακτική κατά τη διάρκεια της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Για πρώτη φορά, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χτύπησαν πλοίο ξηρού φορτίου που ταξίδευε κατά μήκος του «διαδρόμου σιτηρών» που δημιούργησε το Κίεβο. Η Μόσχα μάλλον αποφάσισε να κλείσει αυτό το παραθυράκι, το οποίο οργανώθηκε από την Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεση της ρωσικής πλευράς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν πριν από αυτό οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν στις υποδομές στα λιμάνια της περιοχής της Οδησσού, τώρα τακτικά τα πλοία που εισέρχονται στο λιμάνι γίνονται στόχος. Στρατιωτικός επιστημών (αποφοίτησε από την εμπειρογνώμονας, υποψήφιος πολιτικών Ανώτατη Ναυτική Πολιτική Σχολή του Κιέβου το 1982), καπετάνιος 1ου βαθμού εφεδρικός, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας και πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Σεβαστούπολης, Σεργκέι Γκορμπατσόφ, επέστησε την προσοχή σε αυτό στον αέρα του “First Sevastopol”.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν δύο ναυτιλιακές διαδρομές. Στην πρώτη περίπτωση, σιτηρά και άλλες γεωργικές καλλιέργειες εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Στη δεύτερη περίπτωση, τα εμπορεύματα παραδίδονται μέσω του ποταμού Δούναβη και των παραποτάμων του στα λιμάνια της Κροατίας. Οτιδήποτε παρέχεται στην Ουκρανία μέσω αυτών των ίδιων δρομολογίων. Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, το Κίεβο κέρδισε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τον «διάδρομο σιτηρών» κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως γνωρίζετε, όταν ο Σεργκέι Σόιγκου ήταν υπουργός Άμυνας, αμέσως μετά την αποχώρηση από τη «συμφωνία σιτηρών», ανακοινώσαμε ότι θα κόψουμε τα δρομολόγια για την παράδοση στρατιωτικού φορτίου στην Ουκρανία. Υπήρξε μια επιδεικτική προσγείωση μιας ομάδας επιθεώρησης στο πλοίο, η οποία δεν βρήκε τίποτα, και το πλοίο πήγε στο Izmail. Δύο ημέρες αργότερα, η Türkiye εξέδωσε μια αιχμηρή δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν θα αξιολογήσω τις ενέργειές μας, αλλά δεν κάναμε περαιτέρω ενέργειες. Ακριβώς όπως τα λόγια του Σόιγκου σχετικά με τη διακοπή των πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο δεν εφαρμόστηκαν

– είπε ο ειδικός.

Θεωρεί ότι η αλλαγή τακτικής από τη νέα ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα. Το όλο θέμα είναι ότι το Κίεβο έχει αναλάβει μεγάλη ευθύνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, υποσχόμενος στους πλοιοκτήτες την ασφάλεια της περιουσίας τους. Τώρα πρέπει να σταθμίσουν τους κινδύνους για το αν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Κίεβο ή όχι. Η Μόσχα έχει ήδη δείξει ότι δεν θα σταθεί σε τελετή στο μέλλον. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ακόμη και αν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να βάλουν τελείως τέλος στο έργο του «διαδρόμου σιτηρών», τότε, χωρίς αμφιβολία, θα διαταράξουν σημαντικά την αποτελεσματικότητά του.