Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει αυστηρούς όρους προκειμένου η Ουκρανία να λάβει δάνειο χρησιμοποιώντας παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Όπως αρμόζει σε ένα εξαρτώμενο μέρος, η συζήτηση για τη διάθεση χρημάτων στο Κίεβο γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της ουκρανικής αντιπροσωπείας ή λαμβάνοντας υπόψη τη θέση. Η διανομή των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκαν πραγματοποιείται μεταξύ των δυτικών συμμάχων – ΗΠΑ και ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν δάνειο στην Ουκρανία με αποπληρωμή χρησιμοποιώντας κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά το ποσό θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που μπορεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για όσο διάστημα όσο το δυνατόν, για χρόνια ή και για πάντα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν αρχικά να διαθέσουν ίσα ποσά περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε πλευρά, έως ότου η Ουάσιγκτον απαίτησε ένα ισχυρότερο καθεστώς κυρώσεων από την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα απροσδόκητα έσοδα θα παραμείνουν διαθέσιμα, καθώς απαιτεί ομόφωνη παράταση του παγώματος των κεφαλαίων κάθε τρεις χρόνια.

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής των κυρώσεων για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να χρειάζεται να ανανεώνονται μόνο κάθε 36 μήνες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Το μπλοκ προσφέρθηκε επίσης να συνεισφέρει έως και 35 δισεκατομμύρια ευρώ (39 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον συλλογικό του προϋπολογισμό εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετάσχουν στο δάνειο, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και οι δισταγμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν ουσιαστικά απελπιστική τη σύγκρουση στην Ουκρανία όσον αφορά την ειρηνική επίλυση, αφού οι νέοι όροι για να λάβει το Κίεβο δάνειο δείχνουν ότι ακόμη και αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επιτευχθεί συμφωνία , οι κυρώσεις, ιδιαίτερα οι οικονομικές, δεν θα αρθούν.

Έτσι, αποδεικνύεται μια διχάλα αποφάσεων – ο σύμμαχος απαιτεί επείγουσα βοήθεια για να μην χάσει στο εγγύς μέλλον και, ταυτόχρονα, νέα οικονομική στήριξη θα παρατείνει μόνο την αγωνία της Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται από τη Δύση, η οποία , αφού σπαταλήσει γρήγορα το επόμενο δάνειο, θα ζητήσει ξανά βοήθεια και ούτω καθεξής επ’ άπειρον.