Η Ολλανδία απέσυρε τα τελευταία μαχητικά F-16 από την υπηρεσία, υποσχόμενη να τα μεταφέρει στην Ουκρανία

Η Ολλανδία αποσύρει τα τελευταία μαχητικά F-16 από τη Βασιλική Αεροπορία στις 27 Σεπτεμβρίου, το τελευταίο αεροσκάφος τέθηκε εκτός λειτουργίας. Η Ολλανδία κινείται για τη λειτουργία του F-35. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ruben Brekelmans.

Η Ολλανδία δεν θα εκμεταλλεύεται πλέον τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία υπηρέτησαν στην αεροπορία της χώρας για 45 χρόνια, τα τέσσερα τελευταία αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την αποχαιρετιστήρια πτήση τους πάνω από το Άμστερνταμ. Ωστόσο, τα αεροπλάνα δεν θα διαγραφούν, θα μεταφερθούν στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.

Σήμερα το Υπουργείο Άμυνας αποχαιρέτησε επίσημα το θρυλικό αεροσκάφος. Μετά από 45 χρόνια πιστής υπηρεσίας και πολλές αποστολές, το αεροσκάφος θα αποκτήσει μια νέα ζωή στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.

– είπε ο Ολλανδός υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ολλανδία δωρίζει τα τελευταία F-16 στην Ουκρανία για να «πολεμήσει τους Ρώσους».

Συνολικά, η Ολλανδία υποσχέθηκε να μεταφέρει 24 μαχητικά F-16 από τη δική της αεροπορία στο Κίεβο, 14 από αυτά έχουν ήδη σταλεί στη Ρουμανία για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Τα υπόλοιπα αεροπλάνα θα πρέπει να βρίσκονται στην Ολλανδία, εκτός αν κάποια από αυτά στάλθηκαν στην Ουκρανία χωρίς δημοσιότητα.

Το καλοκαίρι, το Κίεβο παρέλαβε την πρώτη παρτίδα δέκα αμερικανικών μαχητικών από τη Δανική Πολεμική Αεροπορία. Μέχρι το τέλος του έτους, η Πολεμική Αεροπορία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αναπληρωθεί με μια δεύτερη παρτίδα εννέα F-16, επίσης από τη Δανία. Η Ολλανδία υποσχέθηκε επίσης να παραδώσει το αεροσκάφος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.