Η Mossad «παγίδευσε» και νίκησε τη Hezbollah – Το μήνυμα που ενεργοποίησε 5.000 βομβητές και… οι σκοτεινοί συνεργάτες

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί έστησαν εταιρείες - βιτρίνες για την κατασκευή βομβητών - Ερωτηματικό το πώς έφτασαν στα χέρια της Hezbollah

Το πλήγμα που επέφερε η Mossad, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, στην Hezbollah, δεν έχει προηγούμενο.
Η ταυτόχρονη, μαζική έκρηξη 5.000 βομβητών που είχε προμηθευτεί από το εξωτερικό η Hezbollah, ήταν εντυπωσιακή… τουλάχιστον στη σύλληψη.
Η εκτέλεση έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς – συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα από το δεύτερο κύμα της επίθεσης σε κινητά, συσκευές με μπαταρίες λιθίου και ασυρμάτους –, περισσότερους από 3.000 τραυματίες και εξαιρετικά πληγωμένο το γόητρο – αλλά και τη δυναμική – της Hezbollah που βίωσε τη μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας της.
Η Mossad ενδεχομένως με αυτήν την πρωτοφανή επίθεση κατάφερε να «εξιλεωθεί» για την αποτυχία της να προβλέψει και να αποτρέψει την εισβολή της Hamas τον περασμένο Οκτώβριο.
Το ερώτημα όμως είναι πώς η Mossad υλοποίησε το «χτύπημα» αυτό.

Εκρηκτικά στις συσκευές

Είναι προφανές ότι ενδεχομένως να περάσουν χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως το πώς οι πράκτορες της Mossad κατάφεραν να ενορχηστρώσουν αυτό το μαζικό χτύπημα με τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Hezbollah, η οποία κατέφυγε σε αυτά τα εν πολλοίς «πρωτόγονα» μέσα προκειμένου ακριβώς να έχει πιο ασφαλείς επικοινωνίες.
Εξίσου προφανές είναι ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά και που εκτελούνταν εδώ και μήνες.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι ειδικοί και αναλυτές συγκλίνουν στο ότι οι πράκτορες της Mossad κατάφεραν να παρεισφρύσουν στην παραγωγική διαδικασία αυτών των βομβητών και ασυρμάτων – γνωρίζοντας ότι προορίζονταν για την Hezbollah – και να «φυτέψουν» μικρές ποσότητες εκρηκτικών μέσα στις συσκευές.
Ο Alan Woodward, καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Surrey υποστηρίζει ότι «δεν χρειάζεται να έχει τοποθετηθεί πολύ εκρηκτική ύλη διότι η εγγύτητα στο ανθρώπινο σώμα σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί τραυματισμός ακόμα και με μερικά γραμμάρια».

Το ειδικό μήνυμα

Εφόσον, είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη στις συσκευές που κατόπιν μοιράστηκαν στα χιλιάδες μέλη της Hezbollah, αυτό που απέμενε ήταν ο χρόνος και ο τρόπος της επίθεσης.
Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 15:30 (τοπική ώρα) το απόγευμα της Τρίτης 17/9.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε από ένα «ειδικό μήνυμα» με αποστολέα την ηγεσία της Hezbollah, το οποίο προφανώς συνιστούσε τροποποίηση του ενσωματωμένου λογισμικού των βομβητών.
Δηλαδή η τροποποίηση αυτή προέβλεπε ότι όταν σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα», τότε θα υπάρξει έκρηξη.
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως όταν ήχησε ο βομβητής, στη συνέχεια σταμάτησε και κατόπιν πυροδοτήθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι δόθηκε αρκετός χρόνος για να φτάσει η συσκευή πιο κοντά στο πρόσωπο του κατόχου του!
Για αυτό και πολλοί τραυματίες φέρουν τραύματα στο πρόσωπο τους.

Υπήρξαν συνεργάτες;

«Το σαμποτάζ στους βομβητές δεν είναι ένα ασήμαντο εγχείρημα, καθώς ισοδυναμεί με κάποιους είδους συναίνεση της εφοδιαστικής αλυσίδας» επισημαίνει ο Oleg Brodt,, διευθυντής στον τομέα cyber του πανεπιστημίου του Gurion.
Πράγματι, μπορεί να χρειάστηκε η συνεργασία των κατασκευαστών.
Ωστόσο, η ταϊβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία, η Gold Apollo από την πρώτη στιγμή έκανε γνωστό πως δεν ενεπλάκη στην παραγωγική διαδικασία αυτών των βομβητών, υποστηρίζοντας πως αυτοί κατασκευάστηκαν από την εταιρεία BAC CONSULTING KFT, που βρίσκεται στη Βουδαπέστη.
Η εταιρεία αυτή μπορούσε βάσει συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από τρία χρόνια, να παράγει βομβητές χρησιμοποιώντας την επωνυμία της Gold Apollo.
Διευθύνουσα σύμβουλος της BAC CONSULTING KFT εμφανίζεται η Bársony-Arcidiacono, απόφοιτος του London School of Economics (LSE), η οποία μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε πως πράγματι η εταιρεία της συνεργάστηκε με την Gold Apollo αλλά διευκρίνισε πως η εταιρεία της δεν φτιάχνει τους βομβητές, αλλά απλά είναι ο ενδιάμεσος.
Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας δεν δίνει πολλές πληροφορίες καθώς περιγράφει σε πολύ γενικές γραμμές και μάλιστα με μεγάλες δόσεις ασάφειας τη δουλειά της όσον αφορά την κατασκευή βομβητών.

Καμία ανάμειξη λένε Ταϊβάν και Ιαπωνία

Επίσης, η κυβέρνηση της Ταϊβάν κατέστησε σαφές ότι δεν είχε καμία τέτοιου είδους συνεργασία με το Ισραήλ και τις μυστικές της υπηρεσίες ούτε είχε οποιαδήποτε πληροφορία για την επίθεση αυτή.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις περί μη εμπλοκής δίνει και η ιαπωνική εταιρεία ICOM για τους ασυρμάτους της που εξερράγησαν χθες Τετάρτη 18/9 στο δεύτερο κύμα της επίθεσης στον Λίβανο, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έχει σταματήσει να τους παράγει εδώ και μια δεκαετία.
«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014.
Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά.
Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν προμήθευσε η εταιρεία μας» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ICOM, αναφέροντας πως τα προϊόντα της που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού διατίθενται αποκλειστικά μέσω διανομέων με τους οποίους έχει κλείσει συμφωνίες.
«Όλοι οι ασύρματοί μας παράγονται από τη θυγατρική μας (…) Wakayama ICOM Inc., στον νομό Ουαγιακάμα, με βάση αυστηρό σύστημα διαχείρισης που έχει διεθνή πιστοποίηση και εγγυάται ότι δεν χρησιμοποιούνται άλλα μέρη από τα εγκεκριμένα από την εταιρεία μας.
Εξάλλου, όλοι οι ασύρματοι κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο και πουθενά στο εξωτερικό» καταλήγει η ICOM.

Οι Ισραηλινοί τα έκαναν όλα μόνοι τους

Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή, η Mossad να έχει κατασκευάσει η ίδια τους βομβητές και με κάποιο τρόπο να κατάφερε να διεισδύσει στην εφοδιαστική αλυσίδα και να παρέμβει, πριν οι βομβητές καταλήξουν στα χέρια της Hezbollah.
Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει πως το Ισραήλ προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό την επιχείρηση και ότι είχε δημιουργήσει μια … εταιρεία – βιτρίνα κατασκευής βομβητών.
«Όλα δείχνουν πως η BAC Consulting ήταν μια ουγγρική εταιρεία που είχε συμβόλαιο για την κατασκευή των συσκευών για λογαριασμό της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo.
Στην πραγματικότητα, ήταν μέρος της ισραηλινής βιτρίνας» επισημαίνουν οι New York Times,αναφέρντας πως πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμα εταιρείες – βιτρίνες των Ισραηλινών.
Σε αυτό το σενάριο δεν θα χρειαζόταν παρά το Ισραήλ να έχει καταφέρει να διεισδύσει βαθιά στην Hezbollah προκειμένου να φέρει εις πέρας το σχέδιο του.

Γνώριζαν… από μέσα

Ωστόσο, η δημιουργία των παγιδευμένων με εκρηκτικά βομβητών είναι μόνο η μισή ιστορία.
Όποιος το έκανε είχε μια καλή εικόνα πληροφοριών εντός της Hezbollah καθώς γνώριζε ότι η Hezbollah είχε παραγγείλει περίπου 5.000 βομβητές.
«Το τηλέφωνο σας είναι ο πράκτορας τους» είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο ο ηγέτης της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, προειδοποιώντας τα μέλη της οργάνωσης για την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.
Επίσης, ο δράστης γνώριζε ποιος θα προμήθευε τους «πειραγμένους» βομβητές στην Hezbollah και είχε συνεπώς τρόπο να διασφαλίσει ότι μπορούσε και να ελέγξει την παράδοση τους στην Hezbollah.
«Η κλίμακα, η καταστροφή και η ακρίβεια της επίθεσης υποδηλώνουν μια εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση που χρειάστηκε μήνες για να γίνει» υποστηρίζει ο Emile Hokayem από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Το τηλεφώνημα Gallant στον Austin

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ – κατά την πάγια τακτική του – δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ούτε έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση ανάμειξης του.
Ωστόσο πληροφορίες από το πρακτορείο Axios αναφέρουν πως λίγο πριν την επίθεση ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικάνο ομόλογο του, Lloyd Austin, ενημερώνοντας τον ότι επίκειται μια επιχείρηση στον Λίβανο.

«Παράπλευρες απώλειες»

Ωστόσο, όσο καλά και αν είχε οργανωθεί το χτύπημα, η ταυτόχρονη έκρηξη 5.000 βομβητών είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν και πολλοί άμαχοι, και μη μέλη της Hezbollah.
Tο μαρτυρούν τα διάφορα βίντεο στα social media – π.χ. η έκρηξη σε ένα παντοπωλείο – αλλά και τα δεκάδες παιδιά που μεταφέρθηκαν με τραύματα στα νοσοκομεία.
Η Human Rights Watch ανέφερε ότι ο νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «απαγορεύει τη χρήση παγίδων με εκρηκτικά… ακριβώς για να αποφευχθεί η θέση των αμάχων σε σοβαρό κίνδυνο».

Γιατί τώρα;

Ένα ακόμα καίριας σημασίας ερώτημα είναι γιατί το Ισραήλ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα τόσο σημαντικό «asset» αυτή τη στιγμή και όχι κάποια άλλη, πιο επείγουσα φορά.
Πριν λίγες ημέρες, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να θέσει ως άμεση προτεραιότητα του την επιστροφή περίπου 60.000 εκτοπισμένων Ισραηλινών πολιτών στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.
Πληροφορίες πάντως ανέφεραν πως το Ισραήλ προχώρησε εσπευσμένα σε αυτήν την ενέργεια διότι φοβήθηκε ότι θα αποκαλυπτόταν η επιχείρηση του…