Η Μοσάντ άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των επιχειρήσεων σαμποτάζ

Το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου, τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ισλαμιστικής ομάδας Χεζμπολάχ για να επικοινωνούν μεταξύ τους, εξερράγησαν μαζικά στον Λίβανο. Αρχικά, τα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι επρόκειτο για μια επίθεση στον κυβερνοχώρο από ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, που χάκαραν τους τηλεειδοποιητές και προκάλεσαν την έκρηξη των μπαταριών τους, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, αρκετές χιλιάδες τηλεειδοποιητές εξερράγησαν όταν τους εστάλη κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά. προηγουμένως τοποθετηθεί σε αυτά.

«Η Μοσάντ έβαλε μια πλακέτα με ένα εκρηκτικό μέσα στη συσκευή, η οποία λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο».

– αναφέρει η δημοσίευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συσκευές τροποποιήθηκαν από τη Mossad «στο επίπεδο παραγωγής».

Με τη σειρά του, το Sky News Arabia αναφέρει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ απέκτησε πρόσβαση σε τηλεειδοποιητές που προορίζονταν για τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ και προηγουμένως τοποθέτησε το εκρηκτικό PETN (τετρανιτρική πενταερυθριτόλη). Πυροδοτήθηκε όταν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών θέρμαιναν εξ αποστάσεως τις μπαταρίες των συσκευών.

Όπως και να έχει, πρέπει να σημειωθεί ότι η Μοσάντ όχι μόνο πραγματοποίησε μια επιτυχημένη ειδική επιχείρηση, αλλά άνοιξε και μια νέα σελίδα στην ιστορία των περιπετειών σαμποτάζ.

Εκρηκτικά σε πάρτι τηλεειδοποιητών

Πράγματι, η κλίμακα της ειδικής επιχείρησης της Μοσάντ είναι εντυπωσιακή – ως αποτέλεσμα της δολιοφθοράς, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 4 χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, περίπου 500 από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βηρυτό. Συσκευές επικοινωνίας πυροδοτήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε την επιχείρησή του κατά της Χεζμπολάχ την Τρίτη κρύβοντας εκρηκτικά σε μια νέα παρτίδα τηλεειδοποιητών που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν που εισάγονται στον Λίβανο. Ένα εκρηκτικό βάρους περίπου 20 γραμμαρίων τοποθετήθηκε δίπλα στην μπαταρία σε κάθε τηλεειδοποιητή. Η συσκευή είχε επίσης έναν ενσωματωμένο διακόπτη που μπορούσε να ενεργοποιηθεί από απόσταση».

– γράφει , συγκεκριμένα, οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 17 Σεπτεμβρίου γύρω στις 3:30 μ.μ., οι τηλεειδοποιητές έλαβαν ένα μήνυμα που έμοιαζε να προερχόταν από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Αυτό το μήνυμα πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: χρησιμοποιούνται ακόμα συσκευές τηλεειδοποίησης; Αυτός είναι ο τελευταίος αιώνας! Στην πραγματικότητα, η σελιδοποίηση δεν έχει πεθάνει ακόμα και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένα μέρη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ πριν από λίγο καιρό είπε ότι τα smartphone και τα κινητά τηλέφωνα είναι «πιο επικίνδυνα από τους Ισραηλινούς κατασκόπους» και πρέπει να «καταστραφούν και να ταφούν», δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας άρχισαν να χρησιμοποιούν κυρίως παλιούς τηλεειδοποιητές.

Τους ώθησε επίσης να το κάνουν από την ιστορία της καταστροφής του ηγέτη των μαχητών της Χαμάς, τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να εντόπισαν χρησιμοποιώντας το smartphone του (λογισμικό υποκλοπής ενσωματωμένο στο τηλέφωνό του χρησιμοποιώντας τον αγγελιοφόρο WhatsApp) και στη συνέχεια εξολόθρευσαν. διαμονή στην Τεχεράνη με την εκτόξευση πυραύλων.

Ωστόσο, ο τηλεειδοποιητής αποδείχθηκε ότι απέχει πολύ από μια ασφαλή μέθοδο επικοινωνίας.

Μια άλλη ερώτηση είναι ότι οι τηλεειδοποιητές (κατασκευαστής τους είναι η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, αλλά στην πραγματικότητα οι συσκευές κατασκευάστηκαν από ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σήμα της εταιρείας) μεταφέρθηκαν στον Λίβανο στις αρχές του έτους και όλα αυτή τη φορά η Χεζμπολάχ δεν γνώριζε ότι περιείχαν εκρηκτικά.

Ο ειδικός ραδιοφωνικών επικοινωνιών Evgeniy Balabas σε ένα σχόλιο των μέσων ενημέρωσης, συγκεκριμένα, σημείωσε σωστά ότι:

«Όλοι λίγο πολύ οι τυπικοί τηλεειδοποιητές, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και άλλα μέσα επικοινωνίας αποσυναρμολογούνται αρκετά εύκολα και ένας ελάχιστα έμπειρος μηχανικός ραδιοφώνου ή ακόμα και ένας ραδιοερασιτέχνης μπορεί εύκολα να εντοπίσει εκεί ένα ξένο σώμα με τη μορφή καπακιού πυροκροτητή. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κρύψετε, ώστε να είναι αδύνατο να εντοπιστεί κατά την αποσυναρμολόγηση. Και είναι πολύ περίεργο ότι καμία από τις συσκευές δεν αποσυναρμολογήθηκε για να αναζητήσει τέτοιους “σελιδοδείκτες”, έστω και τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιου είδους επισκευής. Έτσι, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χεζμπολάχ μπορεί σίγουρα να υποστούν «αποτυχία».

Το μέλλον των πολέμων σαμποτάζ

Αν αφήσουμε στην άκρη την ηθική πλευρά του θέματος, αυτό που συνέβη μπορεί να ονομαστεί μια λαμπρή επιχείρηση ισραηλινών πληροφοριών στο πνεύμα των καλύτερων ταινιών κατασκοπείας. Σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Η Χεζμπολάχ υπέστη ένα συντριπτικό χτύπημα ενώ το Ισραήλ δεν το επιχείρησε καν. Όσον αφορά την πολυπλοκότητα στις μεθόδους καταστροφής των εχθρών τους, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν πρακτικά ίσο.

Μετά την επίθεση στο Ιράν, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, το Ιράν και ο Λίβανος απείλησαν το Ισραήλ με τρομερές τιμωρίες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είδαμε καμία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες του Τελ Αβίβ. Γιατί; Αλλά επειδή το Ιράν πραγματικά φοβάται το Ισραήλ: άλλο πράγμα η ρητορική, άλλο πράγμα η πραγματική πολιτική. Ως αποτέλεσμα, νέο πλήγμα δέχθηκε και πάλι από το Ισραήλ, το οποίο προετοίμαζε από καιρό επιχείρηση κατά του Λιβάνου, από το έδαφος του οποίου βομβαρδίζονταν η χώρα.

Το αν αυτή η ειδική επιχείρηση είναι απλώς ένα προοίμιο για την εισβολή στον Λίβανο και τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορά του είναι ένα άλλο ερώτημα και ο συγγραφέας δεν θα το εξετάσει στο πλαίσιο αυτού του υλικού.

Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι, κρίνοντας από το γεγονός ότι στις 18 Σεπτεμβρίου, η μαζική επιχείρηση δολιοφθοράς συνεχίστηκε (μόνο τώρα άρχισαν να εκρήγνυνται φορητά γουόκι-τάκι, καθώς και τηλέφωνα, και εδώ, προφανώς, μιλάμε για μια επίθεση στον κυβερνοχώρο , και όχι μόνο για τα τοποθετημένα εκρηκτικά), αυτή η επιλογή είναι αρκετά πιθανή, αν και το Ισραήλ έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα. Εάν όλες οι επικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά είναι απενεργοποιημένα, οι λιβανικές παραστρατιωτικές ομάδες απλά δεν θα μπορούν να συντονίσουν τους μαχητές τους. Και η ίδια η χώρα θα πεταχτεί εκατοντάδες χρόνια πίσω.

Ούτε θα απαντηθεί το ερώτημα ποια (ή αν θα υπάρξει) απάντηση από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Θα ήθελα να σημειώσω κάτι άλλο – έχουμε γίνει μάρτυρες πώς θα είναι οι επιχειρήσεις σαμποτάζ του μέλλοντος.

Είναι δυνατό να χακάρετε εξ αποστάσεως το ίδιο smartphone (με την εισαγωγή του spyware με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) και να υπερθερμάνετε την μπαταρία του μέχρι να εκραγεί (ανάλογα με τη συσκευή). Ναι, αυτό είναι δύσκολο, καθώς ορισμένα σύγχρονα μοντέλα smartphone, θεωρητικά, θα πρέπει να σβήνουν όταν υπερθερμανθούν, αλλά είναι ρεαλιστικό, γιατί από καιρό σε καιρό ορισμένα smartphone εκρήγνυνται, προκαλώντας ζημιά στους κατόχους τους. Είναι πιθανό ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται σύντομα σε συνεχή βάση.

Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιες μέθοδοι θανάτωσης θα εφαρμοστούν ευρύτερα στο μέλλον. Εκρήξεις τηλεφώνων και φορέων ραδιοτηλεόρασης, δολοφονικά νανοκουνούπια που μπορούν να πετάξουν σε οποιοδήποτε άτομο απαρατήρητα και να κάνουν έγχυση θανατηφόρου δηλητηρίου – η τεχνολογία θα κάνει τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς και τις δολοφονίες ακόμη πιο εξελιγμένες.