Η Μέση Ανατολή φλέγεται – Σοκ από εμπλοκή Σαουδικής Αραβίας με χτύπημα σε Ισραήλ – Πλήγμα κοντά σε Mossad με 40 τραυματίες

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και δεν διαφαίνεται εκτόνωση στον ορίζοντα... - Μέτωπο με το Ισραήλ φαίνεται ανοίγει η Σαουδική Αραβία

Καζάνι που κοχλάζει θυμίζει η κατάσταση στην Μέση Ανατολή λίγα 24ωρα μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και φέρνουν την εμπλοκή και της Σαουδικής Αραβίας με χτύπημα στο Ισραήλ,  ενώ απόλυτα καταστροφική και δραματική περιγράφεται η κατάσταση στην Γάζα.
Την ώρα που Ισραήλ και ΗΠΑ επαναλαμβάνουν προς το Ιράν να μην απαντήσει στο ισραηλινό χτύπημα, ώστε να επέλθει το «τέλος των εκατέρωθεν επιθέσεων», ο πρόεδρός του Ιράν Masound Pezeshkian, σε μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου 26/10 ξεκαθάρισε πως είναι δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει και προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον των εχθρών της χώρας
Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, ο ιρανός πρόεδρος Pezeshkian εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του.
«Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», ανέφερε και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με νέες επιθέσεις.
«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι (στρατιώτες) παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα», έγραψε ο Pezeshkian.

Για πρώτη φορά εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία και ανοίγει μέτωπο με το Ισραήλ: Οργάνωση επιτέθηκε με drones στο Ισραήλ

Μια σαουδαραβική ένοπλη οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμική Αντίσταση στη Χώρα των Δύο Ιερών Τζαμιών (IRLTHM)
 ανακοίνωσε στις 25 Οκτωβρίου ότι πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση εναντίον του Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα είπε ότι χτύπησε έναν «ζωτικό στόχο» στην «κατεχόμενη Παλαιστίνη» με ένα drone αυτοκτονίας, περιγράφοντας την επίθεση ως «έκφραση της ζωντανής βούλησης του λαού της Αραβικής Χερσονήσου».
«Επιβεβαιώνουμε ότι η τζιχαντιστική συνεισφορά μας με το δίκαιο μέτωπο στην καταπολέμηση της ισραηλινής επιθετικότητας σε αυτές τις ευαίσθητες ιστορικές συνθήκες είναι μια τεκμηρίωση της ταυτότητας της ευγενούς και έντιμης αντίστασης», ανέφερε η οργάνωση.
«Δηλώνουμε ότι η αντίσταση θα συνεχίσει την τζιχαντιστική δράση της για την υποστήριξη του ανθεκτικού λαού μας στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να σταματήσει η σιωνιστική επίθεση στη Γάζα και τον Λίβανο», πρόσθεσε.
Tο drone εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που φαίνεται να είναι έρημη.
Οι προειδοποιητικές σειρήνες και η αεράμυνα ενεργοποιήθηκαν πολλές φορές σε αρκετές περιοχές του Ισραήλ στις 25 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν κάποιο από τα περιστατικά σχετίζεται με την επίθεση με drone που πραγματοποίησε η IRLTHM.
Η εξέλιξη έρχεται λίγο αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκθείαζε το χτύπημα των δυνάμεών του στο Ιράν ως «ισχυρό και ακριβές».

Θριαμβολογεί ο Netanyahu: Ισχυρό και ακριβές το χτύπημα στο Ιράν, χτυπήσαμε την άμυνά του και την ικανότητά του να παράγει πυραύλους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε την Κυριακή 27/10 ότι το τελευταίο χτύπημα στο Ιράν επηρέασε τις ικανότητες του να αμυνθεί και να παράγει πυραύλους.
Το πρωί του Σαββάτου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα κατά του Ιράν.
Έχουμε εξαπολύσει ισχυρά πλήγματα στις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν και στην ικανότητά του να παράγει πυραύλους που στοχεύουν εναντίον μας“, είπε ο Netanyahu σε μια κρατική τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, από το παλαιστινιακό κίνημα Hamas.
Το γραφείο του επίσης, εξέδωσε τη δήλωση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως «εντελώς ψευδές» ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, το οποίο υποστήριξε ότι το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας της πίεσης των ΗΠΑ, παρότι είχαν εγκρίνει το χτύπημα του Ισραήλ με πολλές δηλώσεις τους.

Χτύπημα αναλόγως των συμφερόντων του Ισραήλ

«Το Ισραήλ επέλεξε εκ των προτέρων τους στόχους επίθεσης σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές επιταγές.
Έτσι ήταν και έτσι θα είναι», δήλωσε το γραφείο του.
Το Ισραήλ είχε παρακαλέσει τις ΗΠΑ να το στηρίξουν σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν και αυτός ήταν ο λόγος της μετακίνησης των Αμερικανικών F-16 στο Ισραήλ και την Μέση Ανατολή την ημέρα του χτυπήματος.
Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 26/10, ότι έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις στο εβραϊκό κράτος την 1η Οκτωβρίου.
Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CBS News ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν περιορίστηκε σε στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικούς και πετρελαϊκούς.
Ακολούθως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν να μην απαντήσει ώστε να λάβει τέλος ο κύκλος των επιθέσεων, κάτι που δεν υπάρχει πρόθεση να εισακουστεί από το Ιράν.

Khamenei (Ιράν): Τον τρόπο απάντησης στο Ισραήλ θα αποφασίσουν οι Ιρανοί αξιωματούχοι – Oύτε να υποτιμάται, ούτε να υπερεκτιμάται η ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα αποφασίσουν πώς να επιδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ισχύ της χώρας τους στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, μετέδωσε το πρακτορείο Irna επικαλούμενο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Khamenei.
“Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. Ιράν) πριν δύο βράδια δεν θα πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί”, σχολίασε ο Ayatollah Khamenei.
Ο Khamenei εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει τη δύναμή του στο Ισραήλ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει θα πρέπει “να καθοριστεί από τους αξιωματούχους”, προκειμένου “να συμβεί αυτό που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού και της χώρας”.
Σημειώνεται ότι το Ιράν ανακοίνωσε το Σάββατο 26/10 πως η νυχτερινή επίθεση του Ισραήλ κατά στρατιωτικών στόχων προκάλεσε περιορισμένες ζημιές.
Στο μεταξύ , ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden ζήτησε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η οποία προκαλεί φόβους για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου 26/10 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τρία κύματα εναντίον εργοστασίων κατασκευής πυραύλων και άλλων στρατιωτικών θέσεων κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Το Ιράν έπληξε βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής μειγμάτων στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους και παλιό κτίριο δοκιμών πυρηνικών όπλων

Eικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ερευνητές.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο David Allbright, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security / ISIS) και ο Decker Eveleth, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.
Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο Eveleth ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης την τοποθεσία Khojir στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.
Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι στο Khojir γίνονταν εργασίες για σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεων.

Ο Eveleth τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα είναι πιθανό να «περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών επλήγησαν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, εν είδει αντιποίνων για το μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Το Ιράν ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συστήματα ραντάρ στις επαρχίες Ilam και Khujestan, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Ο Eveleth δήλωσε ότι λήψη από δορυφόρο της Planet Labs δείχνει πως ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε δύο κτίρια στο Khojir, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους.

Άλλες λήψεις της Planet Labs για το συγκρότημα Παρτσίν δείχνουν ότι καταστράφηκαν τρία κτίρια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, συμπλήρωσε ο αμερικανός ερευνητής.

Ο David Allbright, δήλωσε ότι εξέτασε λήψεις χαμηλής ανάλυσης για το Παρτσίν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τρία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους.
Δεν προσδιόρισε την εταιρεία από την οποία πήρε τις λήψεις που επικαλέστηκε.
Ο Eveleth λέει ότι το Ιράν χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποκτήσει προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παρασκευή μειγμάτων καυσίμων για πυραύλους, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, και εκτίμησε πως θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει.
Χάρη σε αυτήν τα πλήγματα ακριβείας, συμπλήρωσε, το Ισραήλ είναι πιθανό να έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 1ης Οκτωβρίου.
«Τα πλήγματα φαίνεται πως ήταν εξαιρετικής ακρίβειας», σημείωσε.
Ο ιστότοπος Axios ανέφερε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε 12 «πλανητικούς αναμικτήρες» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επικαλούμενος τρεις ανώνυμες ισραηλινές πηγές που ανέφεραν ότι αυτό βλάπτει σοβαρά την ικανότητα του Ιράν να ανανεώνει το απόθεμα πυραύλων του και θα μπορούσε να αποτρέψει το Ιράν από περαιτέρω μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον Ισραήλ.
Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Houthi της Υεμένης και στη Hezbollah του Λιβάνου.
Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί πως η Ρωσία παρέλαβε ιρανικούς πυραύλους.

Ο ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει ότι δεν χτυπήθηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις από τα ισραηλινά πληγματα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε απόψε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «δεν χτυπήθηκαν» από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων.
«Απευθύνω έκκληση για σύνεση και αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών και άλλων ραδιενεργών υλικών», ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Rafael Grossi.

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ – Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στην Mossad, τραυματίζοντας 40 ανθρώπους

Τρομοκρατικό χτύπημα έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 27/10 στην πόλη Ramat Hasharon, στο κεντρικό Ισραήλ και κοντά στο Τελ Αβίβ, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε λεωφορείο σταματημένο σε στάση αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή Glilot, κοντά στη Herzliya όπου βρίσκεται η έδρα των κεντρικών γραφείων της Mossad και μονάδων πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, όπως η διαβόητη Unit 8200.
Οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν το συμβάν σε προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ατύχημα.
«Αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία σε ανακοίνωσή της.



«Στις 10:08 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενημερωθήκαμε (…) ότι ένα φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου στη διασταύρωση Glilot της λεωφόρου Aharon Yariv της Ramat Hasharon.
Οι υπηρεσίες του κέντρου άμεσης βοήθειας παρέχουν αυτή τη στιγμή φροντίδα σε δεκάδες θύματα επιτόπου», επεσήμανε η Magen David Adom, η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.



Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, 40 είναι τουλάχιστον οι τραυματίες, 16 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, με τους έξι από αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση, πολλοί εξ’αυτών ήταν συνταξιούχοι που ετοιμάζονταν να επισκεφτούν ένα μουσείο, ενώ όπως έγραψαν οι Times of Israel ο οδηγός του φορτηγού πυροβολήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από ένοπλο πολίτη.

Μάλιστα, μαρτυρίες αναφέρουν πως αφού έριξε το φορτηγό πάνω σε λεωφορείο στη στάση, ο οδηγός βγήκε κρατώντας μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται σε κόσμο.

 

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού – Πλήγμα σε κέντρο διοίκησης της Hamas

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) βομβάρδισαν για ακόμη μια νύχτα συνοικίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).
Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης προς τους κατοίκους της περιοχής, στην οποία ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως υπήρχαν εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Hezbollah.
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή βομβάρδισαν κέντρο διοίκησης της Hamas, το οποίο βρισκόταν σε συγκρότημα που λειτουργούσε στο παρελθόν ως σχολείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Η Hamas χρησιμοποιούσε το συγκρότημα για «σχεδιασμό και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει η σχετική ανάρτηση των IDF στην πλατφόρμα Χ.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τη συγκεκριμένη αναφορά.
Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει πως έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους αμάχους προτού εξαπολύσει αυτό το «πλήγμα ακριβείας», ενώ δεν δημοσιοποίησε πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.
Οι IDF υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «άλλη μια απόδειξη της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Hamas, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για ένα ακόμη Σάββατο σε διάφορες πόλεις του Ισραήλ, ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με τη Hamas και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Την Κυριακή 27/10 , ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες στη Ντόχα με αξιωματούχους από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, χώρες οι οποίες έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.


Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα είναι “καταστροφική”, τόνισε ο ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε το Σάββατο 26/10 ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι «καταστροφική», με «εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να διεξάγονται μέσα και γύρω από υποδομές υγείας».
«Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι καταστροφική», τόνισε στο Χ ο Tedros Adhanom Gebreyesus, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη ανεπάρκεια παραδόσεων ιατρικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με την αυστηρά περιορισμένη πρόσβαση στερούν από τους ανθρώπους ζωτικής σημασίας φροντίδα».
Ο Tedros αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάσταση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το τελευταίο που λειτουργεί στη βόρεια Γάζα, στο οποίο πραγματοποίησαν επιδρομή οι ισραηλινές δυνάμεις την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στον καταυλισμό Djabalya – όπου το Ισραήλ διεξάγει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες—, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο παιδιά τα οποία νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού οι γεννήτριες και ο σταθμός οξυγόνου επλήγησαν από ισραηλινά πυρά την Παρασκευή.
Παράλληλα οι γιατροί του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 44 από τα 70 μέλη του υγειονομικού προσωπικού του Καμάλ Αντουάν συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό. Αργότερα ο στρατός άφησε ελεύθερους 14 από αυτούς, ανάμεσά τους και τον διευθυντή του νοσοκομείου.
Εκτός από το υγειονομικό προσωπικό ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι συνέλαβε ασθενείς και εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει στο Καμάλ Αντουάν.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν γύρω από το Καμάλ Αντουάν, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί για πραγματικά πυρά και πλήγματα στην περιοχή του νοσοκομείου».
Ο Tedros επεσήμανε χθες ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας ενημέρωσε τον ΠΟΥ, ο οποίος έχασε προσωρινά την επαφή με το προσωπικό του στο νοσοκομείο λόγω του χάους που επικρατούσε, ότι η πολιορκία του Καμάλ Αντουάν τερματίστηκε.
«Αλλά αυτό είχε μεγάλο τίμημα», τόνισε.

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στη Beit Lahya

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Σάββατο 26/10 το Ισραήλ εναντίον της πόλης Beit Lahya στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA επικαλούμενο ιατρικές πηγές.
Χθες το WAFA είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον σπιτιών στη Beit Lahya.
Από τα πλήγματα του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Beit Lahya και του καταυλισμού προσφύγων Djabalya στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν σκοτωθεί περίπου 800 άνθρωποι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν εντατικές επιχειρήσεις στην περιοχή, είχε ανακοινώσει χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Το Ισραήλ έχει επισημάνει ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς που αναδιοργανώθηκαν εκεί. Την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη διάρκεια μαχών στην περιοχή.

Comments (0)
Add Comment