Η Μέση Ανατολή ετοιμάζεται για ένα σενάριο εφιάλτη καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ κατευθύνονται προς «έναν πλήρη πόλεμο»

Μήνες διαπραγματεύσεων αποδείχθηκαν άκαρπες και φαίνεται ότι πρόκειται πραγματικά να έχουμε έναν «ολοκληρωμένο πόλεμο» στη Μέση Ανατολή.

Michael Snyder

Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη το έχει σκεφτεί πραγματικά αυτό. Και οι δύο πλευρές οπλίζονται μέχρι τα δόντια από το τέλος του τελευταίου πολέμου το 2006, και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουν. Φυσικά το Ισραήλ δεν θα πολεμήσει απλώς τη Χεζμπολάχ αυτή τη φορά. Οι IDF θα αντιμετωπίσουν μια ολόκληρη συμμαχία εχθρών και για να κερδίσουν μια τέτοια σύγκρουση οι Ισραηλινοί θα αναγκαστούν να κάνουν πράγματα που θα προτιμούσαν να μην κάνουν.

Την Τρίτη, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνέχισαν να σφυροκοπούν το ένα το άλλο …

Το Ισραήλ ανακοίνωσε δεκάδες νέες αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο την Τρίτη, μια ημέρα αφότου Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 558 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, σκοτώθηκαν στον πιο φονικό βομβαρδισμό από τον καταστροφικό πόλεμο το 2006. Τα τελευταία πλήγματα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο ήρθαν μετά την ανακοίνωση ότι είχε σκοτώσει έναν «μεγάλο αριθμό» μαχητών καθώς έπληξε περίπου 1.500 ύποπτους στόχους της Χεζμπολάχ σε όλη τη χώρα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Τρίτη ότι εκτόξευσε ομοβροντίες πυραύλων εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων, λίγες ώρες αφότου 180 βλήματά της και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, στέλνοντας τους ανθρώπους στην πόλη Χάιφα να τρέχουν να βρουν καταφύγιο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι περισσότερα από 50 βλήματα εκτοξεύθηκαν στο βόρειο Ισραήλ σε λιγότερο από 10 λεπτά το πρωί της Τρίτης, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν.

Εκτός από βλήματα, η Χεζμπολάχ έστειλε επίσης drones βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι drones στόχευσαν πράγματι μια ναυτική βάση που βρίσκεται αρκετά νότια της Χάιφα

Το Sky News και άλλοι  αναφέρουν  ότι  για πρώτη φορά της σύγκρουσης, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drone σε βάση του ναυτικού που βρίσκεται νότια της Χάιφα . Η ναυτική βάση Atlit που στοχοποιήθηκε βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου. Αυτή είναι μια επίθεση σημαντικά βαθιά στο Ισραήλ και αποκαλύπτει ένα εκτεταμένο βεληνεκές πυραύλων της Χεζμπολάχ. Πιθανότατα καθώς τα πράγματα πέφτουν περαιτέρω, και με το Ισραήλ να συνεχίζει τις έντονες αεροπορικές επιδρομές του στον Λίβανο, οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ θα αρχίσουν να φτάνουν όλο και πιο μακριά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργά την Τρίτη (τοπική ώρα) στο X: «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ.  Όποιος έχει ένα πύραυλο στο σαλόνι του και έναν πύραυλο στο γκαράζ του δεν θα έχει σπίτι ».

Η Χεζμπολάχ απλώς κλιμακώνει τα πράγματα και αυτό είναι τεράστιο λάθος, γιατί απλώς θα κάνει το Ισραήλ ακόμα πιο αποφασισμένο να αναλάβει δράση.

Οι δυνάμεις του IDF αναπτύσσονται στο βόρειο Ισραήλ και ένας εκπρόσωπος του IDF είπε στον Τύπο ότι ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση «πλήρους κλίμακας ετοιμότητας» …

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari, εκπρόσωπος του IDF, επέμεινε ότι οι στρατιωτικοί αρχηγοί «δεν αναζητούσαν πολέμους» αλλά θα έκαναν «ό,τι ήταν απαραίτητο» για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αργότερα διευκρίνισε ότι ο στρατός ήταν σε «πλήρης κλίμακας ετοιμότητα», που σημαίνει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει επιχείρηση στον νότιο Λίβανο αυτόν τον μήνα.

Όμως ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποιεί ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φέρουμε τους πολίτες μας πίσω στα σπίτια τους και να επιτρέψουμε την ηρεμία στις πόλεις μας»…

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται, δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο και δεν ενδιαφέρεται να πάει σε πόλεμο με τον Λίβανο», είπε ο Χέρτζογκ στον Νταν Μέρφι του CNBC την Τρίτη.

«Αλλά το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τις 8 Οκτωβρίου από τον Λίβανο ατελείωτα. Και αν δείτε την κατάσταση σήμερα, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πυραύλους και ρουκέτες σε όλο το βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Έτσι, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φέρουμε τους πολίτες μας πίσω στα σπίτια τους και να επιτρέψουμε την ηρεμία στις πόλεις μας. Αυτή είναι η κατάσταση».

«Έχουμε δείξει τις δυνατότητές μας και έχουμε πολλά περισσότερα στο δρόμο, αν συνεχίσουν», πρόσθεσε ο Χέρτζογκ.

Προς το παρόν, αναμένω ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο το νότιο Λίβανο, και χιλιάδες χιλιάδες ντόπιοι φεύγουν βόρεια για να γλιτώσουν από τη βία…

Αυτοκίνητα έπνιξαν τους αυτοκινητόδρομους του Λιβάνου καθώς οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μέσα στη νύχτα, προσπαθώντας να διαφύγουν βόρεια προς την πρωτεύουσα Βηρυτό.

«Ήταν μια μέρα τρόμου», είπε η 41χρονη νοικοκυρά Thuraya Harb στο Γαλλικό Πρακτορείο σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο για εκτοπισμένες οικογένειες στη Βηρυτό αφού εγκατέλειψε το σπίτι της στο νότιο Λίβανο.

«Δεν ήθελα να φύγω από το σπίτι μου, αλλά τα παιδιά φοβήθηκαν», είπε η μητέρα τεσσάρων παιδιών, προσθέτοντας ότι η οικογένεια τράπηκε σε φυγή «με τίποτα άλλο εκτός από τα ρούχα στην πλάτη μας».

Τόσες πολλές οικογένειες και τόσα πολλά παιδιά και από τις δύο πλευρές επηρεάζονται από αυτή τη σύγκρουση.

Αυτό πρέπει να μας στεναχωρεί όλους.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Τόσος θάνατος και καταστροφή είναι μπροστά, και ένας κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ παραδέχεται ότι πραγματικά βρισκόμαστε «σχεδόν σε έναν πλήρη πόλεμο»

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell. «Αν δεν πρόκειται για πολεμική κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την αποκαλούσαμε».

Όπως συζήτησα νωρίτερα, όταν ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος δεν θα είναι μόνο το Ισραήλ που θα πολεμά τη Χεζμπολάχ.

Κάθε μέρα, υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν και στέλνουν στρατεύματα στο Λίβανο. Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών εγκατέλειψαν την πόλη Mayadeen, ανατολικά της Deir Ezzor, τις τελευταίες δύο ημέρες, για την περιοχή Qusayr στην επαρχία της Homs και από εκεί για το Λίβανο, σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο του δικτύου DeirEzzor24 .

Ο δημοσιογράφος μας είπε ότι μεταξύ αυτών που έφυγαν ήταν ο λεγόμενος «Χατζ Νατζάφ», ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για το ιρανικό νοσοκομείο «Al-Shifa» στην πόλη Mayadeen, και ο «Χατζ Μαλίκ», ο στρατιωτικός διοικητής στην πολιτοφυλακή των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ κάποιοι ηγέτες παρέμειναν στην πόλη για να ολοκληρώσουν κάποια διοικητικά θέματα, με την πιθανότητα να τους ακολουθήσουν.

Η αναχώρηση των ηγετών της πολιτοφυλακής από την Ντέιρ Εζόρ για τον Λίβανο έρχεται εν μέσω της ισραηλινής στρατιωτικής κλιμάκωσης κατά της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Πολλά από αυτά τα στρατεύματα είναι αρκετά πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μια «τελική αναμέτρηση» με το Ισραήλ.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να παρασυρθεί άμεσα στη σύγκρουση, και οι Ιρανοί ηγέτες εκδίδουν μερικές πολύ δυσοίωνες δηλώσεις...

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η σύμμαχός του Χεζμπολάχ «δεν μπορεί να σταθεί μόνη της» εναντίον του Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, «υπερασπίζεται και υποστηρίζεται και προμηθεύεται από τις δυτικές χώρες, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είπε ότι το Ιράν «δεν έχει ξεκινήσει ποτέ πόλεμο τα τελευταία 100 χρόνια» και «δεν επιδιώκει να προκαλέσει ανασφάλεια».

Επέμεινε όμως ότι το Ιράν «δεν θα επιτρέψει ποτέ σε μια χώρα να μας εξαναγκάσει σε κάτι και να απειλήσει την ασφάλεια και την εδαφική μας ακεραιότητα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Αμπάς Αραγκτσί ανάρτησε στο Χ ότι «το Ιράν ΔΕΝ θα παραμείνει αδιάφορο» στη σύγκρουση.

Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ διαθέτουν τεράστια οπλοστάσια εξαιρετικά εξελιγμένων πυραύλων.

Και οι συνδυασμένες χερσαίες δυνάμεις του Ιράν, της Χεζμπολάχ και άλλων υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων σε όλη την περιοχή θα ήταν πολύ περισσότερες από τις χερσαίες δυνάμεις που είναι σε θέση να συγκεντρώσουν οι IDF.

Έτσι, όπως επισημαίνει η Daily Mail, θα μπορούσαμε τελικά να αντιμετωπίσουμε ένα σενάριο όπου ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να εμπλακεί άμεσα και το Ισραήλ θα αισθάνεται αναγκασμένο να χρησιμοποιήσει όπλα που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει…

Η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει χιλιάδες και χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πυραύλους κρουζ μεσαίου βεληνεκούς.

Αυτό φαίνεται να είναι το χειρότερο σενάριο που φοβούνται οι ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα άμυνας – μια συντονισμένη επίθεση κατά την οποία το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλα μέλη του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης εξαπολύουν το ένα κύμα μετά το άλλο πυραυλικών και μη επανδρωμένων πληγμάτων που συντρίβουν την αεράμυνα του Ισραήλ και καταστρέφουν πόλεις και κωμοπόλεις.

Αρκετοί αναλυτές δήλωσαν στη MailOnline ότι η τρομακτική προοπτική είναι απίθανη, διότι θα ωθούσε τις ΗΠΑ να έρθουν στην άμυνα του Ισραήλ – και θα μπορούσε ακόμη και να εγείρει το φάσμα της προσφυγής του Ισραήλ στο μυστικό απόθεμα πυρηνικών όπλων του.

Είμαστε πραγματικά στα όρια του αδιανόητου.

Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν προειδοποιηθήκαμε .

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και παρόλο που βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός αποκαλυπτικού πολέμου, κανείς δεν φαίνεται να θέλει να κάνει πίσω.

Αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά, και τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα πεθάνει.