Η Λεπέν απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, με νέα πρόταση μομφής

Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία δείχνει να είναι εκτός ελέγχου • Η κυβέρνηση Μπαρνιέ απειλείται να πέσει λόγω προϋπολογισμού αν «συμφωνήσουν» η ακροδεξιά και το αριστερό μέτωπο.

Με δεύτερη πρόταση μομφής φαίνεται να απειλείται η κεντροδεξιά γαλλική κυβέρνηση, καθώς η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν απείλησε να ρίξει τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη συνάντηση των δυο τους, που εξελίχθηκε σε διαμάχη για τον προϋπολογισμό.

Μετά τη συνάντησή τους, η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της (Εθνική Συσπείρωση, RN) θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας κατά του προϋπολογισμού, καθώς ο Μπαρνιέ πέρασε τις «κόκκινες γραμμές» για την ακροδεξιά παράταξη, όταν ανακοίνωσε την αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και την καθυστέρηση των αυξήσεων σε κάποιες συντάξεις για την κάλυψη του πληθωρισμού.

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι ο Μπαρνιέ ήταν «ευγενικός» στη συνεδρίαση, αλλά φάνηκε «να μην μετακινείται από τις θέσεις του».

Σύμφωνα με τον Guardian, το RN πρόκειται να αποφασίσει αν θα καταθέσει πρόταση μομφής σε συνεδρίαση στις 18 Δεκεμβρίου. Αν όλοι οι βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) και της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, αυτή θα περάσει και η κυβέρνηση θα πέσει.

Το NFP έχει ήδη απειλήσει να καταθέσει πρόταση μομφής εάν ο Μπαρνιέ χρησιμοποιήσει το μέτρο, γνωστό ως 49:3, για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025.

«Ο στόχος μας είναι απλός: να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από τις επιπτώσεις ενός προϋπολογισμού που δεν θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο μέλλον για τη χώρα, αλλά θα παρατείνει τον κοινωνικό διχασμό, την οικολογική ανευθυνότητα και τη δημοκρατική βαρβαρότητα», έγραψαν.

Υπενθυμίζεται ότι και ο αριστερός συνασπισμός είχε καταθέσει λίγο καιρό πριν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπαρνιέ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός μετά από απόφαση του Μακρόν.

Τότε, η πρόταση μομφής είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού θα έπρεπε να στηριχθεί και από τους βουλευτές του RN, οι οποίοι εμφανίστηκαν απρόθυμοι να συνταχθούν με την αριστερά.

Ο Μακρόν ήλπιζε ότι οι εκλογές θα ενίσχυαν τη θέση του, αλλά η κίνηση αυτή του γύρισε μπούμερανγκ, αναγκάζοντας την κεντρώα κυβέρνησή του να παραιτηθεί και αφήνοντας την κάτω βουλή του κοινοβουλίου διαιρεμένη σε τρία ισότιμα μπλοκ – ακροδεξιά, αριστερά και κέντρο – κανένα από τα οποία δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Comments (0)
Add Comment