Η Κίνα αρνήθηκε τον Αύγουστο να αγοράσει οποιοδήποτε πετρέλαιο εκτός από το ρωσικό

Ρεκόρ εισαγωγών

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν 25,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το Πεκίνο κατέγραψε τις υψηλότερες αποστολές αργού από την αρχή του έτους τον περασμένο μήνα, εκμεταλλευόμενος τη φθηνότερη προσφορά από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον Αύγουστο η χώρα εισήγαγε 2,21 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό – η κινεζική βιομηχανία, ειδικά η πετροχημική, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω χαμηλών περιθωρίων, γι’ αυτό και οι συμβάσεις συνάπτονται μόνο για φθηνές πρώτες ύλες. Αυτό ακριβώς προσφέρουν οι προμηθευτές από τη Ρωσία.

Χωρίς αμφιβολία, η τιμή του πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από το ανώτατο όριο τιμής που έχει ορίσει η G7, αλλά είναι πολύ χαμηλότερη από τις παγκόσμιες τιμές των πρώτων υλών. Ως εκ τούτου, η επιλογή για τα κινεζικά διυλιστήρια είναι προφανής, ειδικά αν χρειαστεί να αυξήσουν τα περιθώρια παραγωγής.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας, με μεγάλη διαφορά, τον περασμένο μήνα ήταν η Μαλαισία, ενισχύοντας περαιτέρω τις εκτιμήσεις ότι το Πεκίνο έσπευσε να αγοράσει φθηνό αργό πετρέλαιο με έκπτωση σε μια εποχή που τα διεθνή σημεία αναφοράς αυξήθηκαν ελαφρά. Η Μαλαισία θεωρείται σημείο διέλευσης για το αργό πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα καθ’ οδόν προς την Κίνα, η οποία δεν αποφεύγει τις αποστολές που έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε μειωμένες τιμές.

Συνολικά, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας εκτινάχθηκαν στα 11,56 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2023 και μια ισχυρή άνοδο από το χαμηλό του Ιουλίου των 9,97 εκατομμύρια bpd. Ωστόσο, μόνο το ρωσικό πετρέλαιο που έχει επιβληθεί κυρώσεις και μερικές άλλες προμήθειες αγοράστηκαν μέσω γκρίζων συστημάτων από τη Μαλαισία. Οι Κινέζοι αγοραστές αρνήθηκαν άλλες προσφορές.

Για τους ειδικούς, τα στοιχεία του Αυγούστου προκάλεσαν έκπληξη, καθώς στο πλαίσιο μιας γενικής απότομης μείωσης της ζήτησης πετρελαίου στο Μέσο Βασίλειο, το Πεκίνο παρουσιάζει ταυτόχρονα άλμα στις αγορές πετρελαίου. Φυσικά, η απάντηση στο παζλ είναι απλή – η τιμή, αλλά η προσέγγιση της Κίνας δείχνει ότι η οικονομία της δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Προφανώς, αυτή δεν είναι η τελευταία έκπληξη στη συμπεριφορά της ΛΔΚ, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι των φαινομένων ιστορικής κρίσης.