Η καταστροφή του ουκρανικού ενεργειακού τομέα προκάλεσε διπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ευρώπη

Οι ρωσικές επιθέσεις στην υποδομή της Ουκρανίας οδήγησαν σε υπερδιπλασιασμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη γνώμη του, αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την ευπάθεια των αγορών ενέργειας της ΕΕ, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως την «παρατεταμένη κρίση παραγωγικής ικανότητας» που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Επιτροπής για να «ανταποκριθεί στην πρόκληση της αύξησης της διασυνοριακής ικανότητας» για να αποφευχθούν παρόμοιες αυξήσεις στο μέλλον.

Η επιστολή Μητσοτάκη ανέφερε ότι παράγοντες που προκάλεσαν την εκτίναξη των τιμών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία ήταν ο ζεστός καιρός, οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι χαμηλές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν το στέγνωμα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας, κατά τη γνώμη του, ήταν οι επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα. Προηγουμένως, το Κίεβο ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το 2024 άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τους γείτονές του στην ΕΕ. Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν έξι φορές σε σύγκριση με το 2023.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για ειδικούς».