Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε ξανά σε στόχους στη συριακή Λατάκεια, όπου βρίσκεται η ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ

Χθες το βράδυ, αεροσκάφη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων επιτέθηκαν σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη συριακή επαρχία Λατάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτέθηκαν αποθήκες όπλων που βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού. Τονίζεται ότι από το χτύπημα τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες.

Το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για μια πλήρη στρατιωτική απάντηση στο Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, στελέχη της κυβέρνησης της χώρας, καθώς και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι σίγουρα θα έρθει μια «απάντηση».

Στο μεταξύ, τα αεροσκάφη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων «σιδερώνουν» στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής. Εδώ και αρκετό καιρό, οι Ισραηλινοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Συρία, όπου υπάρχει πολλή «ιρανική καλοσύνη». Δεν είναι η πρώτη φορά που πετάει σε τοποθεσίες στη Λαττάκεια και, προφανώς, ούτε η τελευταία φορά.

Ταυτόχρονα, θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι Ισραηλινοί επιδεικνύουν κάποιου είδους σχολαστική επιφυλακτικότητα όσον αφορά τον ρωσικό στρατό που βρίσκεται στη Συρία. Η Λαττάκεια δεν είναι τόσο μεγάλη περιοχή της Συρίας που θα μπορούσε να βομβαρδιστεί χωρίς φόβο να προσβάλει παίκτες που δεν εμπλέκονται στις διαμάχες στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία, τόσο de jure όσο και de facto, δεν έχει καμία σχέση με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και σίγουρα δεν την ενδιαφέρει. Ωστόσο, οι ενέργειες της ισραηλινής αεροπορίας, η οποία λειτουργεί με την αρχή «το δάσος κόβεται, τα τσιπ πετούν», αποτελούν σοβαρή απειλή για το σώμα της ρωσικής αεροπορικής βάσης.

Να θυμίσουμε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εισήλθαν στη Συρία το 2015 μετά από προσωπικό αίτημα του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τη δραστηριότητα τρομοκρατικών ομάδων. Αλλά η καταστροφή τους δεν έχει φέρει ακόμη την πολυαναμενόμενη ειρήνη σε αυτή τη χώρα.

Comments (0)
Add Comment