Η Γαλλία ξαναψηφίζει: Μακριά από τον στόχο της «αυτοδυναμίας» η Λεπέν

Ένταση και επεισόδια μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στη Γαλλία. Άφαντος ο Μακρόν και οι «μακρονιστές».

 

Η προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας τελείωσε, ολοκληρώθηκε με αυστηρές εκκλήσεις από τους πολιτικούς ηγέτες ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής.

Ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα «εξαπολύσει μίσος και βία».

Όπως γράφει το BBC, αλλά ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Jordan Bardella, κατηγόρησε τους αντιπάλους του για ανήθικη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και κάλεσε τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν και να του δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ένας στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους υποστήριξε τον Εθνικό Συναγερμό (RN) την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η επιλογή μια εβδομάδα μετά είναι μεταξύ της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας στη σύγχρονη εποχή ή του πολιτικού αδιεξόδου και οι ψηφοφόροι φοβούνται ότι θα επικρατήσει αναταραχή, όποιος και αν κερδίσει. Το κλίμα είναι τόσο επιβαρυμένο που έχουν αναπτυχθεί 30.000 επιπλέον αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι 51 υποψήφιοι, ή οι βουλευτές τους ή οι ακτιβιστές του κόμματος, δέχθηκαν σωματικές επιθέσεις από ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν «αυθόρμητα θυμωμένοι».

Σε ένα περιστατικό, ένα εξτρεμιστικό δίκτυο δημοσίευσε έναν κατάλογο σχεδόν 100 δικηγόρων «προς εξόντωση», αφού υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή κατά του Εθνικού Συναγερμού.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να την προκηρύξει πριν από λιγότερο από ένα μήνα προκάλεσε σοκ, αλλά οι συνέπειες είναι άγνωστες.

Όταν οι ψηφοφόροι μιλούν για τις εκλογές, η ένταση είναι συχνά αισθητή.

Τα μαλλιά της Kaltoun είναι καλυμμένα και λέει ότι στην πόλη της στα σύνορα με το Βέλγιο, όπου η RN κέρδισε τον πρώτο γύρο, αυτή και η κόρη της αισθάνονται όλο και πιο άβολα. «Είναι ένα σχόλιο ή ένα βλέμμα- σε κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνεται χειρότερο».

Στο κοντινό Tourcoing, ο Gérald Darmanin αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση για να κρατήσει την έδρα του από τον ακροδεξιό υποψήφιο που ήταν μόλις 800 ψήφους πίσω του την περασμένη Κυριακή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριστερός υποψήφιος Leslie Mortreux αποφάσισε να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο για να έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον RN.

Στις 500 έδρες που κρίνονται με επαναληπτικές ψηφοφορίες, 217 υποψήφιοι του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και της συμμαχίας Macron Ensemble αποσύρθηκαν για να εμποδίσουν το RN να κερδίσει. Παρόλο που δεκάδες τριπλές αναμετρήσεις συνεχίζονται, 409 έδρες θα κριθούν πλέον με μονοθεματικές αναμετρήσεις.

Μετά τον πρώτο γύρο, ορισμένες δημοσκοπήσεις έδιναν στο RN πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πλέον πιθανό. Ακόμη και αν η επικεφαλής του RN Μαρίν Λεπέν πιστεύει ότι εξακολουθούν να έχουν «σοβαρές πιθανότητες» να κερδίσουν τις 289 έδρες που χρειάζονται για να ελέγξουν τη Συνέλευση, οι δημοσκόποι λένε ότι περίπου 200 είναι ένα πιο ρεαλιστικό ποσοστό.

Η μεγάλη δημοσκόπηση

Μια μεγάλη δημοσκόπηση που βγήκε λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας έδειξε ότι η αμήχανη σειρά αποσύρσεων των υποψηφίων της τρίτης θέσης της αριστεράς και του κεντρώου χώρου κατάφερε να καταστρέψει τις ελπίδες της προστατευόμενης της επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν να γίνει πρωθυπουργός σε ηλικία 28 ετών.

«Είμαστε επικεφαλής της γέννησης ενός ενιαίου κόμματος Mélenchon-Macron», κατήγγειλε ο Jordan Bardella. «Και αυτή η ατιμωτική συμμαχία σχηματίστηκε με μοναδικό στόχο να μας εμποδίσει να κερδίσουμε».

Το Λαϊκό Μέτωπο αποτελείται από Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές, αλλά το μεγαλύτερο κόμμα του είναι η Ανυπότακτη Γαλλία, με επικεφαλής τον ριζοσπάστη πυρπολητή Jean-Luc Mélenchon.

Καταδικάζεται ευρέως από τους αντιπάλους του ως εξτρεμιστής και σίγουρα δεν είναι σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά τη συμφωνία τους να κρατήσουν μακριά την ακροδεξιά, δεν υπάρχει χαμένη αγάπη μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

«Δεν νικάς την ακροδεξιά με την ακροαριστερά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, παρόλο που ένας υποψήφιος του France Unbowed αποσύρθηκε για να τον βοηθήσει να κερδίσει.

Οι κεντρώοι του Μακρόν είναι τρίτοι στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από το Λαϊκό Μέτωπο καθώς και από τον Εθνικό Συναγερμό.

«Στη Γαλλία έχουμε βαρεθεί τον Μακρόν και εγώ είμαι περισσότερο στο κέντρο», δήλωσε ο Μαρκ στο Τουρκουά. «Το κόστος ζωής είναι άσχημο και οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι»

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του στις εμφανίσεις του κ. Μπαρντέλα και της Μαρίν Λεπέν στα μέσα ενημέρωσης, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί για «υποψηφίους-φαντάσματα» που μόλις και μετά βίας εμφανίστηκαν σε ορισμένες περιοχές.

Όταν μια υποψήφια στην πόλη της Ορλεάνης, η Élodie Babin, προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο με ελάχιστη προσπάθεια προεκλογικής εκστρατείας, αργότερα επέμεινε ότι ήταν άρρωστη επί 10 ημέρες.

Η RN είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις αγροτικές περιοχές.

Στο Mennecy, μια κοιμισμένη πόλη στην περιοχή Essonne νότια του Παρισιού, ο Mathieu Hillaire πραγματοποιούσε την τελευταία του προεκλογική εκδήλωση ως υποψήφιος του Λαϊκού Μετώπου.

Βρίσκεται σε μονομαχία με την υποψήφια του RN Nathalie Da Conceicao Carvalho, αφού η υποψήφια υπέρ του Μακρόν αποσύρθηκε για να δώσει στην αριστερή της αντίπαλο περισσότερες πιθανότητες να εμποδίσει την ακροδεξιά.

Ο κ. Hillaire δήλωσε ότι ενώ το κλίμα ήταν λιγότερο τεταμένο σε τοπικό επίπεδο από ό,τι αλλού, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να ανησυχούν: «Από τους ψηφοφόρους που συνάντησα, υπάρχουν πολλοί που φοβούνται τον Τζόρνταν Μπαρδέλα».

Πολλές από τις πολιτικές του RN επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους ζωής και στην αντιμετώπιση του νόμου και της τάξης, αλλά τα αντιμεταναστευτικά του σχέδια έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες.

Αβεβαιότητα και ανησυχία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να καταφτάνουν

Το RN στοχεύει να δώσει στους Γάλλους πολίτες «εθνική προτίμηση» έναντι των μεταναστών για θέσεις εργασίας και στέγαση και θέλει να καταργήσει το δικαίωμα αυτόματης γαλλικής υπηκοότητας για τα παιδιά αλλοδαπών γονέων, εφόσον τα παιδιά αυτά έχουν περάσει πέντε χρόνια στη Γαλλία από την ηλικία των 11 έως 18 ετών.

Οι διπλοί πολίτες θα αποκλείονται επίσης από δεκάδες ευαίσθητες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ έκανε λόγο για «αβεβαιότητα και ανησυχία» μεταξύ των Γάλλων.

Είπε ότι στον πρώτο γύρο το κόμμα του απέτρεψε τον κίνδυνο να κερδίσει την πλειοψηφία ο Jean-Luc Mélenchon. Τώρα ο κίνδυνος προερχόταν από μια ακροδεξιά της οποίας οι πολιτικές «θα εξαπέλυαν το μίσος και τη βία με ένα σχέδιο στιγματισμού ορισμένων συμπολιτών μας» και θα ήταν καταστροφικές για τη γαλλική οικονομία.

Τι θα συμβεί όμως το βράδυ της Κυριακής, αν υπάρξει αδιέξοδο και δεν υπάρχει προφανής τρόπος να σχηματιστεί κυβέρνηση;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν πλέον μόλις 20 ημέρες και υπάρχει η υπόνοια ότι η Γαλλία μπορεί να μην έχει κυβέρνηση ή πρωθυπουργό όταν φιλοξενεί ένα τόσο υψηλού προφίλ παγκόσμιο γεγονός.

Ο κ. Attal, ο οποίος είχε προηγουμένως προτείνει ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του μπορεί να παραμείνει στη θέση της «για όσο διάστημα χρειαστεί», ήταν πολύ πιο ασαφής το βράδυ της Παρασκευής.

«Την επόμενη εβδομάδα δεν ξέρω τι θα κάνω, πού θα το κάνω», είπε. «Αλλά ξέρω για ποιον θα το κάνω: για τον λαό της Γαλλίας, αυτό είναι το μόνο που μετράει για μένα».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/