Η φωτιά στο Ρέθυμνο διέσχισε τέσσερα βουνά – Χωρίς ενιαίο μέτωπο, προβληματίζουν οι άνεμοι

Δεύτερη ημέρα αγωνίας για τους κατοίκους του Ρεθύμνου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη αναζωπυρώθηκε χθες, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν 9 χωριά.

 

Χωρίς ενιαίο μέτωπο έκαιγε από αργά χθες το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στο Ρέθυμνο και αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι ισχυροί άνεμοι κόπασαν τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να πέσει και η ένταση της φωτιάς, όμως, αναμένονται να ενισχυθούν και πάλι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, το πρωί της Παρασκευής δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, στο σημείο, όμως βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες.

Επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως σηκώθηκαν και τα εναέρια.

Μπορεί σήμερα η εικόνα να είναι καλύτερη, όμως, χθες οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, έζησαν στιγμές αγωνίας, με το 112 να ηχεί συνέχεια και τις Αρχές να εκκενώνουν εννιά χωριά. Οι καταστροφές, πάντως, στον Δήμο Αμαρίου, είναι μεγάλες, με την έκταση τους να φαίνεται μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο Cretalive του συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλη Παραβολιδάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «οι φλόγες διέσχισαν τέσσερα βουνά, και σε ευθεία γραμμή το μέτωπο φτάνει τα 20 χιλιόμετρα μήκος».

Και σήμερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

Τα χωριά που εκκενώθηκαν χθες είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανος, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/