Η Ρωσία προελαύνει και ΗΠΑ – ΕΕ δεν αρνούνται την πραγματικότητα. Ιστορική εκκένωση της Ουκρανίας
Η πολυαναμενόμενη βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία με τη μορφή του πακέτου των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι γεγονός εδώ και εβδομάδες αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, παραδέχθηκε ότι παρά τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική ενίσχυση στο Κίεβο, οι Ρώσοι έχουν «επιτυχίες στην ανατολική Ουκρανία και στο Donbass».
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη Δύση δηλώνουν ευθέως ότι η Ουάσιγκτον πρέπει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σοβαρά, να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, η οποία θα απαιτήσει «δύσκολες αποφάσεις» από τη Δύση και το Κίεβο.
Η ελπίδα του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan να αντέξει η Ουκρανία το 2024 δεν φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα.
Κινήσεις, όπως αυτή της ΕΕ που ενέκρινε ένα ανούσιο και μη δεσμευτικό σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία απλώς παρατείνουν το δράμα.
Στη σύναψη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία αναφέρεται το The Hill, που τονίζει ξεκάθαρα πως παρόλη τη βοήθεια στο ουκρανικό καθεστώς, ο στόχος μίας ρωσικής στρατιωτικής ήττας στην Ουκρανία είναι μάταιος.
«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεγάλο πλεονέκτημα και οι θέσεις των Ουκρανών επιδεινώνονται ραγδαία», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Οι νόμοι των μεγάλων αριθμών είναι αδυσώπητοι, σύμφωνα με το The Hill.
«Η Ουκρανία δεν θα κερδίσει ποτέ τον πόλεμο και δεν θα πάρει πίσω τα χαμένα εδάφη», επισημαίνει.
Πιο βάναυση για την Ουκρανία είναι η οικονομική πραγματικότητα και η μεταπολεμική κατάσταση.
Για να αποκατασταθεί ό,τι έχει χάσει η Ουκρανία αυτή τη στιγμή θα χρειαστούν τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την οδυνηρή πραγματικότητα για Ουκρανία – Δύση έχει αποδεχθεί και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία για ολόκληρο το 2024 σχεδίαζε να επενδύσει μόνο 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, ενώ 35 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για ένα και μόνο ενεργειακό έργο στην Αφρική.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας, «εξετάζουμε τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα, αυτές οι επενδύσεις, δυστυχώς, μπορεί να χαθούν ως μέρος της σύγκρουσης».
Εξάλλου μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση του 2023 και τις ματαιωμένες προσδοκίες της Δύσης εξανεμίστηκε το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον μπορούσε να υπάρξει για τη μεταπολεμική Ουκρανία.
Η επενδυτική ανυπαρξία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον κατεστραμμένο ενεργειακό τομέα της χώρας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τον Νοέμβριο ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερο από το 50% της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να έχει υποστεί ζημιές τον χειμώνα του 2022/2023.
Έκτοτε τα ρωσικά χτυπήματα εντάθηκαν και η ζημιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Οι αναλύσεις που φιλοξενεί το Reuters είναι ακόμη πιο παραστατικές.
Σύμφωνα με ειδικούς,στα συντρίμμια της Ουκρανίας παρατηρείται ξέφρενη μετακίνηση των υπολειμμάτων της οικονομίας προς το δυτικό τμήμα της χώρας.
Πρόσφατα, τουλάχιστον 19.000 εταιρείες και επιχειρήσεις μετακόμισαν εκεί από τις ανατολικές, νότιες και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας και η αξιολύπητη ροή δυτικών επενδύσεων που υπάρχει συγκεντρώνεται επίσης αποκλειστικά στην περιοχή Lviv και την Υπερκαρπαθία.
Ο λόγος είναι απλός: «αυτές οι περιοχές έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ευημερίας εάν ενταχθούν στην ΕΕ», δηλαδή εκεί όπου δεν θα φτάσει ο ρωσικός στρατός.
Πρωτεύουσα … το Lviv
Η επιταχυνόμενη εκκένωση της Ουκρανίας προς τα δυτικά, φυσικά, ευχαριστεί τις αρχές της πόλης Lviv, όπου η αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων είναι εντυπωσιακή.
Το πρακτορείο ειδήσεων αποφαίνεται πως η μεγάλη έξοδος προς τη δυτική Ουκρανία έχει αρχίσει.
Και προφανώς, το Lviv αρχίζει να θεωρείται ως το μόνο μέρος που μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα της πρώην Ουκρανίας.
Στις 3 Μαΐου, το Lviv επισκέφθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron, ο οποίος, ως συμβολική χειρονομία, φύτεψε εκεί μια μαύρη ακακία – σύμβολο της αθανασίας, που, προφανώς, θα πρέπει να σημαίνει ότι αυτή η πόλη επιβιώσει.
Πάντως ο Cameron είναι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο.
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή», είπε o Cameron, που μάταια ελπίζει ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του το 2024.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ότι μπορεί να κινηθεί προς την πρωτεύουσα Κίεβο, είτε με τη μορφή δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, είτε με τη μορφή κατάληψης.
Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev έχει προαναγγείλει ότι σύντομα η Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου θα μετονομαστεί σε Πλατεία της Ρωσίας,
Σε ανάρτηση του με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ρωσίας τον Ιούνιο 2023, ο Medvedev ανήρτησε μια φωτογραφία από την κεντρική πλατεία του Κιέβου, την πλατεία Ανεξαρτησίας που είναι γνωστή και ως Maidan, στην οποία φαίνεται να δεσπόζει η ρωσική σημαία ενώ έχει αναγράψει: «Ευτυχισμένη Ημέρα Ρωσίας».
Υπενθυμίζεται πως η Πλατεία Ανεξαρτησίας πήρε το σημερινό της όνομα το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Γνωστή και ως απλά Maidan – στα ουκρανικά σημαίνει πλατεία – ήταν το σημείο όπου εκτυλίχθηκαν οι μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και ταραχές του 2013 – 2014, οι οποίες αν και αρχικά είχαν ως βασικό αίτημα την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τελικά εξελίχθηκαν στην κατάρρευση του προέδρου Victor Yanukovych και της κυβέρνησης του.
Πηγή: https://www.bankingnews.gr/