Γυναίκα της οποίας η εταιρεία συνδέθηκε με έκρηξη τηλεειδοποιητών προστατεύεται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουγγαρίας, λέει η μητέρα της

Η γυναίκα της οποίας η εταιρεία συνδέθηκε με χιλιάδες τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο και τη Συρία αυτή την εβδομάδα βρίσκεται υπό την προστασία των ουγγρικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε η μητέρα της στο Associated Press την Παρασκευή.

Η Cristiana Bársony-Arcidiacono δεν εμφανίστηκε δημόσια μετά τη θανατηφόρα ταυτόχρονη επίθεση που είχε στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ την Τρίτη και για την οποία έχει κατηγορηθεί ευρέως το Ισραήλ. Αναφέρεται ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη, η οποία ο Ταϊβανέζος κάτοχος του εμπορικού σήματος των τηλεειδοποιητών είπε ότι ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή των συσκευών .

Η μητέρα της, Beatrix Bársony-Arcidiacono, είπε στο AP ότι η κόρη της είχε δεχθεί απροσδιόριστες απειλές και «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ασφαλές μέρος που προστατεύεται από τις ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες».

«Οι ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες τη συμβούλεψαν να μην μιλήσει σε ΜΜΕ», είπε τηλεφωνικά από τη Σικελία.

Οι αρχές εθνικής ασφάλειας της Ουγγαρίας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.

Δύο ημέρες επιθέσεων αυτή την εβδομάδα, με στόχο αρχικά τηλεειδοποιητές και στη συνέχεια ραδιοτηλεόραση , σκότωσαν τουλάχιστον 37 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ, το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ανάμειξή του.

Η εταιρεία της Cristiana Bársony-Arcidiacono τέθηκε υπό έλεγχο αφού η Gold Apollo, μια ταϊβανέζικη εταιρεία, δήλωσε ότι εξουσιοδότησε την BAC Consulting να χρησιμοποιήσει το όνομά της στους τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη επίθεση, αλλά ότι η ουγγρική εταιρεία ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή και το σχεδιασμό.

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι οι τηλεειδοποιητές που παραδόθηκαν στη Χεζμπολάχ δεν ήταν ποτέ στην Ουγγαρία και ότι η BAC Consulting ενήργησε απλώς ως ενδιάμεσος.

Η Beatrix Bársony-Arcidiacono, η οποία χρησιμοποιεί επίσης το όνομα Beatrice, απηχούσε αυτό.

“Δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο, ήταν απλώς μεσίτης. Τα αντικείμενα δεν περνούσαν από τη Βουδαπέστη… Δεν κατασκευάζονταν στην Ουγγαρία”, είπε.

Η BAC Consulting μοιράζεται το ισόγειο ενός απλού κτηρίου στη Βουδαπέστη με πολλές άλλες επιχειρήσεις, αλλά δεν έχει φυσικά γραφεία και χρησιμοποιεί το ακίνητο στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας -όπως και οι άλλες εταιρείες που εδρεύουν εκεί- μόνο ως επίσημη διεύθυνση, σύμφωνα με μια γυναίκα που προήλθε από το κτίριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ο ιστότοπος της εταιρείας ανέφερε ότι ειδικεύεται σε «περιβάλλον, ανάπτυξη και διεθνείς υποθέσεις». Το εταιρικό μητρώο απαριθμούσε 118 επίσημες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ζάχαρης και λαδιού, λιανικές πωλήσεις κοσμημάτων και εξόρυξη φυσικού αερίου.

Η εταιρεία απέφερε έσοδα 725.000 $ το 2022 και 593.000 $ το 2023, σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών. Πέρυσι, η εταιρεία ξόδεψε σχεδόν 324.000 δολάρια, ή περίπου το 55% των εσόδων της, σε «εξοπλισμό».

Τα επαγγελματικά αρχεία στα οποία έχει πρόσβαση το CBS News από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας δείχνουν ότι η BAC Consulting εγγράφηκε ως εταιρεία τον Μάιο του 2022.

Η Beatrix Bársony-Arcidiacono είπε ότι η κόρη της γεννήθηκε στη Σικελία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια πριν κάνει διδακτορικό. στο Λονδίνο. Εργάστηκε στο Παρίσι και τη Βιέννη πριν μετακομίσει στη Βουδαπέστη τον Οκτώβριο του 2016 για να φροντίσει την ηλικιωμένη γιαγιά της.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , η νεότερη Bársony-Arcidiacono περιγράφει τον εαυτό της ως στρατηγικό σύμβουλο και προγραμματιστή επιχειρήσεων που έχει εργαστεί για μεγάλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και για εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ο ιστότοπος της εταιρείας της λέει ότι έχει διδακτορικό στη φυσική.

Η 49χρονη έλαβε το πτυχίο από το University College του Λονδίνου, όπου γράφτηκε στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn. Εκεί, συνεργάστηκε με τον Ákos Kövér, έναν Ούγγρο φυσικό και συνταξιούχο καθηγητή, ο οποίος επιβεβαίωσε την εγγραφή της.

Η Kövér είπε σε ένα email στο AP: “Εκείνη την εποχή, δημοσιεύσαμε επίσης μερικά κοινά άρθρα. Δεν γνωρίζω τις άλλες δραστηριότητές της.”

Πήρε πρακτική στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας το 2008 και το 2009, όπως επιβεβαίωσε ο οργανισμός, και κάποτε συνέγραψε μια εργασία για ένα συνέδριο της UNESCO που συζητούσε τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων.

Στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευσε φωτογραφίες από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη, κυρίως selfies ή φωτογραφίες από μέρη που είπε ότι επισκεπτόταν. Λίγοι φίλοι αλληλεπιδρούσαν με τα μηνύματά της, κάποιοι την προσκαλούσαν να την επισκεφτούν ή σχολιάζοντας την εμφάνισή της.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ουγγρικά, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της, όπου κατά καιρούς έχει κάνει σχόλια επικρίνοντας την Ουκρανία ή υπέρ των παιδιών στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως προσφέρει ” ανταμοιβή έως και 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αναγνώριση, τοποθεσία, σύλληψη ή/και καταδίκη” του Aqil, ο οποίος ήταν ηγέτης της Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980, όταν η ομάδα ισχυρίστηκε ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό το 1983.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε νωρίτερα τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ για «κάθε είδους κλιμάκωση» μετά τις συγχρονισμένες εκρήξεις τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεφώνου αυτής της εβδομάδας, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες πλήγματα σε όλο το νότιο Λίβανο και η Χεζμπολάχ συνέχισε να αντεπιτίθεται .