Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το quo vadis της οικονομίας λόγω του γεγονότος πως οι ΗΠΑ εν πολλοίς διανύουν δύσκολες ώρες.
Πολλοί διερωτώνται αν η αμερικανική ηγεμονία φτάνει στο τέλος της, αν το δολάριο θα πάψει να υπάρξει ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και αν η λύση είναι ο χρυσός ή το bitcoin.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, οι ΗΠΑ ναι μεν διολισθαίνουν, ωστόσο δεν πρόκειται να τελειώσουν έτσι απλά.
Το δολάριο εξακολουθεί να είναι βασικό νόμισμα για δαπάνες, ρευστότητα και συνάλλαγμα.
Αλλά δεν είναι πλέον το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο αποταμίευσης.
Ο χρυσός (τώρα ένα περιουσιακό στοιχείο Tier-1…) θα συνεχίσει να αποτελεί αποθεματικό υψηλής αξίας (δηλαδή, διατηρεί τον πλούτο του) καλύτερα από οποιοδήποτε χρηματικό ποσό – και το BTC σίγουρα θα γίνει πρωτοσέλιδο της κυρτότητας στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, το δολάριο αλλά και τα ομόλογα των ΗΠΑ, λέει ο ελβετικός οίκος, πλέον είναι ποσοτικά λιγότερο αγαπητά, λιγότερο αξιόπιστα, λιγότερο ισχυρά και καλά… – πολύ λιγότερο από ό,τι στο Bretton Woods περίπου το 1944.
Το 2022
Όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οπλοποίησαν αυτό που θα έπρεπε να ήταν ένα ουδέτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ενάντια σε μια μεγάλη πυρηνική δύναμη (κλέβοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ήδη κυοφορούνταν ο συνασπισμός των BRICS.
Εν ολίγοις, πολλά έθνη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του πετρελαίου, κατάλαβαν ότι χρειάζονται ένα αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να παγώσει/κλαπεί κατά βούληση και που ταυτόχρονα διατηρεί (αντί να χάνει) την αξία του.
Αλλά αντί να τελειώσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόσμου απλώς περιφέρεται (γύρω ή έξω από αυτό…).
Τα δεδομένα…
Τα σκληρά δεδομένα είναι διαθέσιμα: δεκάδες χώρες BRICS+ διαπραγματεύονται εκτός του δολαρίου, συναλλάσσονται σε τοπικά νομίσματα για τοπικά αγαθά και στη συνέχεια συμψηφίζουν τα πλεονάσματα με φυσικό χρυσό, του οποίου η τιμή είναι πολύ καλύτερη/δικαιότερη στην τιμή στη Σαγκάη από ό,τι στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.
Αυτό σημαίνει ότι δεκαετίες τεχνητής νοθείας σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση πολύτιμων μετάλλων σε νομιμοποιημένες πλατφόρμες απάτης όπως η COMEX φτάνουν στο τέλος τους μετά τη Βασιλεία ΙΙΙ και μετά τις κυρώσεις.
Αυτό έχει σημασία, γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, η ανερχόμενη δύναμη των BRICS+, που έχουν κουραστεί από να κουνιέται από την ουρά ενός δολαρίου που εξάγει συνεχώς πληθωρισμό, αυξάνεται σε οικονομική ισχύ – μακριά από μια Δύση που καθοδηγείται από το χρέος.
Ένας αναλυτής δημοσίευσε ένα παρόμοιο επικριτικό γράφημα πριν από ένα χρόνο, ρωτώντας, κάπως ρητορικά, αν δεν ήταν το γράφημα της δεκαετίας;
Δηλαδή, ρώτησε εάν ο κόσμος κινείται προς έναν υπερκύκλο εμπορευμάτων όπου τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία ξεκινούν να παρουσιάζουν μια αργή άνοδο έναντι πτώσης στις αγορές μετοχών και ενός όλο και πιο υποτιμημένου δολαρίου.
Όπως θα έλεγε ο Grant Williams, αυτό θα πρέπει να κάνει τους διορατικούς επενδυτές.
Η αλλαγή με το πετροδόλαρο
Όσον αφορά τα εμπορεύματα, τα νομίσματα και συνεπώς τον χρυσό, τα πάντα αλλάζουν γύρω μας – τουλάχιστον για όσους έχουν μάτια να βλέπουν και αυτιά να ακούν.
Προς αυτόν τον σκοπό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, λέει η Gold Switzerland και συμπληρώνει:
«Το πετρέλαιο, όπως και κάθε άλλο αντικείμενο διεθνούς προσφοράς και ζήτησης (δηλαδή το εμπόριο), μπορεί να διακανονιστεί εξίσου σε χρυσό και όχι σε πετροδολάρια που συνδέονται με το δολάριο.
(Το 2023, παρεμπιπτόντως, το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου έγινε εκτός του δολαρίου, γεγονός κατά τα άλλα αδιανόητο έως ότου ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία.)
Οι συνέπειες αυτής της απλής παρατήρησης (καθώς και ο αντίκτυπός της στο) το δολάριο, την τιμολόγηση των εμπορευμάτων και τον χρυσό είναι εξαιρετικές.
Το πρόσφατο παρελθόν
Προτού οι ΗΠΑ οπλοποιήσουν το δολάριο εναντίον της Ρωσίας, ο κόσμος «ρυμούλκησε» τη γραμμή τόσο του δολαρίου όσο και του εμπορίου πετρελαίου σε δολάρια, κάτι που ήταν πολύ, πολύ, πολύ βολικό για τον θείο Σαμ και το Modus Operandi εξαγωγής του πληθωρισμού των ΗΠΑ σε όλους τους άλλους.
Για παράδειγμα, στο παρελθόν, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν πολύ υψηλές, έθνη όπως η Σαουδική Αραβία απορροφούσαν τους αμερικανικά ομόλογα και ουσιαστικά ανέβαζαν πολύ το δολάριο.
Αυτό, φυσικά, ήταν καλό για τη σταθεροποίηση και την απορρόφηση ενός κατά τα άλλα υπερπαραγόμενου και ευάλωτου στην υποτίμηση δολαρίου.
Ταυτόχρονα βοήθησε τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ να παραμείνουν αγαπητοί και ως εκ τούτου να συμπιεστούν οι αποδόσεις.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό ήταν ακόμη καλό για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό και αρκετά χαμηλά ώστε να αναπτυχθούν χώρες όπως η Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.
Αυτά τα άλλα έθνη, με τη σειρά τους, συνέχιζαν να αγοράζουν τα δολάρια «χωρίς ρίσκο» και έτσι βοηθούσαν στην επιστροφή («αναδιοργάνωση») του αφηγήματος ανάπτυξης των ΗΠΑ, που βασίζεται στο χρέος.
«Σε τελική ανάλυση, αν όλοι οι άλλοι αγοράζουν τα ομόλογά του, ο θείος Σαμ θα μπορεί να χρηματοδοτεί συνεχώς το αμερικανικό όνειρο με χρέος, σωστά;» αναφέρει η Gold Switzerland.
Αυτή η κατάσταση τελειώνει, με τη Σαουδική Αραβία να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τους BRICS, που αναζητούν τρόπο να παρακάμψουν το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα όσον αφορά τις μεταξύ τους συναλλαγές – του πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου…
Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς που λειτουργούσε υπέρ του δολαρίου και της αγοράς κρατικών ομολόγων από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 (δηλαδή η παγκόσμια ζήτηση για το USD μέσω πετρελαίου) αργά (αλλά σίγουρα) σταθερά τελειώνει μπροστά στα μόλις ανοιχτά μάτια του Biden…
Κάπως έτσι, όλα τα εμπορεύματα, από τον χαλκό έως το ναι, ακόμη και το πετρέλαιο, θα αγοράζονται εκτός του δολαρίου και θα διακανονίζονται σε χρυσό, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί οι κεντρικές τράπεζες στοιβάζουν καθαρό χρυσό (top line) και κάνουν καθαρό ντάμπινγκ στο δολάριο από το 2014…