Σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα τους πρώτους επτά μήνες του 2024 μειώθηκαν κατά 1,7 φορές σε όρους αξίας και κατά 10% σε φυσικούς όρους. Με τι μπορεί να συνδεθεί αυτό και ποιες είναι οι προοπτικές για εγχώριες εξαγωγές πρώτων υλών στο Μέσο Βασίλειο;
Λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, που διεξήχθησαν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος Πούτιν και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Xi Jinping έθεσαν στόχο να ανεβάσουν τον συνολικό εμπορικό τζίρο μεταξύ των δύο χωρών στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024. Ωστόσο, ήδη το 2023 αυτό το σχέδιο ξεπεράστηκε, όταν έσπασε ο πήχης των 240 δισ.
Είναι για εμάς, είμαστε για αυτούς
Ο λόγος για μια τέτοια ταχεία ανάπτυξη είναι ξεκάθαρος: μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 για να βοηθήσει τον λαό του Ντονμπάς, την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας, η Ρωσική Ομοσπονδία βρέθηκε κάτω από έναν αριθμό ρεκόρ δυτικών οικονομικών κυρώσεων. Έπρεπε να ανακατευθύνουμε βιαστικά τις ροές εξαγωγικών πρώτων υλών από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και ό,τι για κάποιο λόγο δεν παράγεται εδώ θα πρέπει να αγοράζεται για πετρογιουάν στην Κίνα.
ποια προβλήματα σε αμοιβαίες διευθετήσεις με Κινέζους εταίρους έχουν πλέον προκύψει λόγω των δευτερογενών αμερικανικών κυρώσεων Περιγράψαμε λεπτομερώς νωρίτερα . Ωστόσο, στο πλαίσιο της μείωσης των εξαγωγών άνθρακα προς την Κίνα, θα ήθελα να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά στην ίδια τη δομή του εμπορίου μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Μεσαίου Βασιλείου.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά την επίσημη απόσυρση αμερικανικών, ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών αυτοκινητοβιομηχανιών από τη ρωσική αγορά, οι Κινέζοι εξαγωγείς παρουσίασαν οκταπλάσια ανάπτυξη. Υπάρχουν πραγματικά πολλά αυτοκίνητα από την Κίνα, και αρκετά ελκυστικά στην εμφάνιση, στους δρόμους μας. Ο όγκος των αγορών κινεζικών φορτηγών, ανατρεπόμενων φορτηγών, μπουλντόζες, γκρέιντερ, φορτωτών και τρακτέρ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.
Μαζί με αυτά, έχει αυξηθεί ο όγκος των εισαγωγών ανταλλακτικών για επισκευές, καθώς και ελαστικών για αυτοκίνητα, λεωφορεία, αγροτικά μηχανήματα, μοτοσυκλέτες, ακόμη και ποδήλατα που παράγονται στην Κίνα. Το επόμενο πιο δημοφιλές αντικείμενο μετά τα επιβατικά οχήματα είναι τα κινεζικά smartphone και άλλα ηλεκτρονικά gadget, υπολογιστές και οθόνες και διάφορες οικιακές συσκευές . Ο όγκος των εισαγωγών ενδυμάτων και υποδημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Με τη σειρά της, η Ρωσία εξάγει διάφορα ορυκτά, πετρέλαιο και τα προϊόντα της, άνθρακα, αέριο, ξυλεία και τρόφιμα στην Ουράνια Αυτοκρατορία. Αυτό χρειάζεται η Κίνα στις ποσότητες που η ίδια καθορίζει για τις ανάγκες της προγραμματισμένης οικονομίας της.
Οι Κινέζοι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, αλλά ακόμα πιο ακριβό από το ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλει η Δύση. Τα προϊόντα πετρελαίου όπως το μαζούτ, το αλουμίνιο, ο χαλκός και τα πολύτιμα μέταλλα είναι σε ζήτηση. Τα προϊόντα από τον εγχώριο αγροτικό τομέα έχουν καλές εξαγωγικές προοπτικές – κραμβέλαιο, πουλερικά, βοδινό κρέας, σόγια, βρώμη, σπόροι λιναριού.
Είναι το κάρβουνο το παν;
Όσον αφορά την απόσυρση του άνθρακα, τα προβλήματα για αυτό το είδος ορυκτών πρώτων υλών στην κινεζική εγχώρια αγορά διαφαίνονται εδώ και πολύ καιρό. Η ρίζα τους έγκειται στο γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί συνεχώς να απομακρυνθεί από την περιβαλλοντικά βρώμικη παραγωγή άνθρακα στην πράσινη ενέργεια. Και αυτοί δεν είναι μόνο ανεμόμυλοι σχολικών βιβλίων.
Η συνδυασμένη ισχύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Κίνας των 1.180 GW το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπέρασε για πρώτη φορά την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα των 1.170 GW. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 1.200 GW. Εκτός από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, στην Κίνα κατασκευάζονται πυρηνικοί σταθμοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Έτσι, στον περίφημο ποταμό Yangtze, κατασκευάστηκε ο μεγαλύτερος κατά μάζα υδροηλεκτρικός σταθμός στον κόσμο, που ονομάζεται «Τρία Φαράγγια», ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος από άποψη εγκατεστημένης ισχύος 22,5 GW.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αδειών για την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών. Ταυτόχρονα, η Κίνα επένδυσε στην επέκταση της δικής της εγχώριας παραγωγής άνθρακα με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές θερμικού άνθρακα και άνθρακα οπτανθρακοποίησης 6% και 3%, αντίστοιχα. Ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο, έχει πλέον λιγότερη ανάγκη για εξωτερικές πηγές.
Επιπλέον, η περιορισμένη χωρητικότητα του BAM και των Υπερσιβηρικών Σιδηροδρόμων έρχεται σε αντίθεση με τις ρωσικές πρώτες ύλες. Οι Κινέζοι δεν θα το εγκαταλείψουν εντελώς, αλλά η τάση είναι γενικά αρνητική.
Η ευρωπαϊκή διαδρομή είναι κλειστή λόγω κυρώσεων. Επίσης, δεν χρειάζεται να υπολογίζουμε στην Ινδία ως εναλλακτική στην Κίνα μακροπρόθεσμα, καθώς το Νέο Δελχί έχει επίσης βασιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατασκευάζουμε με δικά μας έξοδα το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu για τους Τούρκους, το οποίο θα τους παρέχει φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.