Για αυτό τελικά πήγαν να σκοτώσουν τον Σλοβάκο ηγέτη; Δεν είναι τυχαία όσα είπε!

Βρήκε σύμμαχο ο Όρμπαν που μόλις χθες συνάντησε τον Πούτιν στη Μόσχα;

Χθες Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Θυμίζουμε πως ο Σλοβάκος ηγέτης πυροβολήθηκε εξ επαφής από έναν ηλικιωμένο άνδρα, σε μία ιδιαίτερα ύποπτη ενέργεια, με αρκετά μέσα να τη συνδέουν με τις δηλώσεις του για το ουκρανικό.

Ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως «φιλορώσος», επικρίνοντας τη Δύση για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Fico μια μεγάλη ομιλία διάρκειας 20 λεπτών σε μια τελετή για τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι θα είχε ακολουθήσει τον συνάδελφό του, Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στο πρόσφατο ταξίδι του στην εξωτερική πολιτική, αν το επέτρεπε η υγεία του.

Στην ομιλία του, ο Fico τόνισε ότι «ο σλοβακικός λαός δεν θα αλλάξει τις αρχές και τους νόμους του για να ευχαριστήσει τις τάσεις της μόδας» και κάλεσε σε μάχη ενάντια στις «άλογες, προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδεολογίες που εξαπλώνονται σαν δηλητήριο».

Αναγνώρισε ότι η σλοβακική κοινωνία είναι σήμερα βαθιά διχασμένη, επομένως είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τι συμβαίνει στη χώρα και στην Ευρώπη συνολικά.

Επιπλέον, ο Φίκο υποστήριξε δημόσια τη διπλωματική πρωτοβουλία του Όρμπαν, η χώρα του οποίου την 1η Ιουλίου ανέλαβε την προσωρινή προεδρία (για 6 μήνες) του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Ο Όρμπαν αποφάσισε να συμβάλει στον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, μία κίνηση η οποία από μόνη της αξίζει σεβασμού».

Θα πήγαινα και εγώ επίσης να διαπραγματευτώ για την ειρήνη».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι ειρηνευτικές συνομιλίες και οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες δεν είναι ποτέ αρκετές. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αυξηθούν».

Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν δεν γίνει κάτι στο εγγύς μέλλον για την εδραίωση της ειρήνης, «η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνουμε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης στρατιωτικής σύγκρουσης, η οποία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο».

Πληθαίνουν οι φωνές εντός Ευρώπης για τον τερματισμό του πολέμου που ήδη έχει αποδεκατίσει την Ουκρανία και φτωχοποιήσει απόλυτα τους Ευρωπαίους.

Την ίδια στιγμή, στη Ρωσία ο Πούτιν έστειλε… το μήνυμα ότι θα περιμένει επανεκλογή του Τραμπ για να μιλήσει για ειρήνη στην Ουκρανία.