«Γεμίζει» πυρηνικά υποβρύχια η Κούβα: Οι ΗΠΑ στέλνουν το USS Helena «απέναντι» στο ρωσικό K-561 Kazan

Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Φλόριντα μετά τον κατάπλου του ρωσικού στολίσκου στην Αβάνα

Σε μια κίνηση απάντησης στην παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αβάνα και ιδιαίτερα του ρωσικού πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το υποβρύχιο USS Helena (κλάσης Los Angeles) στην Κούβα, σύμφωνα με αναφορές από το αμερικανικό Ναυτικό.

Το υποβρύχιο USS Helena βρίσκεται στον κόλπο του Γκουαντάναμο, που αποτελεί αμερικανική βάση «ως μέρος μιας προγραμματισμένης επίσκεψης » σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αμερικανικών Αρχών.

Ωστόσο, όπως και το Associated Press ανέφερε, η άφιξη του υποβρυχίου αποτελεί ξεκάθαρη «επίδειξη δύναμης» ως αντίδραση στην παρουσία των ρωσικών πλοίων.

Το ρωσικό υποβρύχιο Kazan, κλάσης Yasen, και το αμερικανικό USS Helena, κλάσης Los Angeles, είναι δύο από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά υποβρύχια των δύο υπερδυνάμεων.

Το Kazan διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και είναι εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr, ενώ το USS Helena διαθέτει συστήματα ανίχνευσης AN/BQQ-5 και πυραύλους Tomahawk.

Το Kazan έχει μήκος περίπου 139 μέτρα και εκτόπισμα 13.800 τόνους, ενώ το USS Helena έχει μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα 6.927 τόνους.

Το ρωσικό υποβρύχιο διαθέτει έναν αντιδραστήρα τύπου OK-650M, ενώ το αμερικανικό χρησιμοποιεί τον αντιδραστήρα τύπου S6G.

Η κίνηση των ΗΠΑ υπογραμμίζει την υψηλή ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την επιρροή τους στην Καραϊβική.