Φόβοι για κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ απειλεί με «βαρύ τίμημα» τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στα Γκολάν

Το Ισραήλ χαρακτήρισε αυτό το χτύπημα ως «το πιο θανατηφόρο εναντίον του από τις 7 Οκτωβρίου».

 

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο (27/7) όταν πολλαπλές ρουκέτες έπληξαν ένα χωριό στα – ελεγχόμενα από το Ισραήλ – Υψίπεδα του Γκολάν, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σε μια επίθεση που δημιούργησε φόβους για σημαντική κλιμάκωση της μακρόχρονης σύγκρουσης.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το CNN, δήλωσε ότι είχε εντοπίσει «περίπου 30 βλήματα» που πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος σε ένα μπαράζ επιθέσεων για το οποίο κατηγόρησε την – υποστηριζόμενη από το Ιράν – λιβανέζικη μαχητική οργάνωση της Χεζμπολάχ και το χαρακτήρισε ως «το πιο θανατηφόρο εναντίον του από τις 7 Οκτωβρίου». Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «αρνείται σθεναρά» την εκτόξευση των ρουκετών.

Η επίθεση κινδυνεύει να κλιμακώσει σημαντικά την κατάσταση στα σύνορα των χωρών, με το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να υπόσχεται ότι η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της οριογραμμής εδώ και σχεδόν 10 μήνες με αυξανόμενη σφοδρότητα και, ακόμη και πριν από την επίθεση του Σαββάτου (27/7), οι περιφερειακοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση φτάνει σε επικίνδυνο σημείο.

Εκτός από τους 12 νεκρούς, τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση στο Ματζντάλ Σαμς, ένα χωριό όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Δρούζων.

Περίπου 20.000 Δρούζοι Άραβες ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια περιοχή που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών και προσάρτησε το 1981. Η περιοχή θεωρείται κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φιλοξενεί περίπου 50.000 Ισραηλινούς Εβραίους εποίκους και Δρούζους. Οι περισσότεροι Δρούζοι εκεί αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και έχουν απορρίψει τις προσφορές για ισραηλινή υπηκοότητα.

Μεταξύ των τοποθεσιών που επλήγησαν από την επίθεση, ήταν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπου έπαιζαν παιδιά και έφηβοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, που χαρακτήρισε το μπαράζ ως «την πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών από τις 7 Οκτωβρίου», προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και θα δράσουμε αναλόγως».

Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος που έπληξε το γήπεδο ποδοσφαίρου, ήταν ένας «ιρανικός πύραυλος Falaq 1 που έφερε κεφαλή 50 κιλών», συμπληρώνοντας το εξής: «Πρόκειται για ένα μοντέλο που ανήκει αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ και απόψε (27/7) προκάλεσε τον θάνατο 12 νεαρών αγοριών και κοριτσιών».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Ισραήλ λόγω της επίθεσης και δήλωσε ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση. «Μπορώ να πω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει γι’ αυτό, δεν θα το βγάλουμε από την ατζέντα», είπε.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση νωρίτερα, το Γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κατέστησε σαφές» ότι «η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση που δεν έχει πληρώσει μέχρι στιγμής».

Σημαντική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η επίθεση του Σαββάτου (27/7) αποτελεί σημαντική κλιμάκωση σε μια εξαιρετικά ασταθή περίοδο λίγων μηνών στη συνοριακή περιοχή. Επισήμως, ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά οι πρόσφατες εντάσεις δεν έχουν κλιμακωθεί μέχρι στιγμής σε μια ολοκληρωμένη σύγκρουση.

Οι επιθέσεις έχουν γίνει πιο συχνές τις τελευταίες εβδομάδες και τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ στοχεύουν τοποθεσίες όλο και πιο βαθιά στο έδαφος του άλλου. Επίσης, οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες, όταν το Ισραήλ σκότωσε δύο υψηλόβαθμους διοικητές της Χεζμπολάχ, τον Σάμι Τάλεμπ Αμπντάλα τον Μάιο και τον Μοχάμεντ Νεάμα Νάσερ τον Ιούνιο, κατηγορώντας τους για την καθοδήγηση τρομοκρατικών επιθέσεων τόσο πριν όσο και μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τη Γάζα. Η Χεζμπολάχ ανταπέδωσε εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς τον Οκτώβριο, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 άλλοι απήχθησαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές. Η ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα έχει σκοτώσει έκτοτε 39.258 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει άλλους 90.589, σύμφωνα με το εκεί Υπουργείο Υγείας. Από τις αρχές Ιουλίου, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στη Γάζα – σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Σαββάτου (27/7), με αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι θα υπάρξει απάντηση. Μιλώντας στο CNN, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ «ξεκίνησαν πόλεμο με το Ισραήλ» και ότι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει το Ισραήλ τους εχθρούς του από το να το χτυπήσουν είναι «να αντεπιτεθεί και να τους χτυπήσει».

Η Χεζμπολάχ «αρνείται σθεναρά» την ανάμειξή της

Ενώ οι IDF επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στη Χεζμπολάχ, η μαχητική οργάνωση αρνήθηκε την εμπλοκή της σε δήλωσή της στο Telegram το Σάββατο (27/7). «Η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από ορισμένα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη στοχοποίηση του Ματζντάλ Σαμς», ανέφερε, σημειώνοντας: «Επιβεβαιώνουμε ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό και αρνείται κατηγορηματικά όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με αυτό».

Νωρίτερα, το Σάββατο (27/7), η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει ότι στοχοθέτησε μια ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία σε διαφορετικό τμήμα των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν. Παρ’ όλα αυτά, οι IDF υποστήριξαν ότι η ανάλυσή τους έδειξε πως ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στο Ματζτάλ Σαμς «πραγματοποιήθηκε από μια περιοχή που βρίσκεται βόρεια του χωριού Τσεμπάα στον νότιο Λίβανο».

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ λέει ψέματα όταν αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς – η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών, δέκα ετών παιδιά και για άλλη μια φορά, η κτηνωδία της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση αποκαλύφθηκε», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε, το Σάββατο (27/7), την επίθεση και επανέλαβε την «ατσάλινη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ. Από την πλευρά του, τέλος, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τις επιθέσεις και προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/