«Φουντώνει» η μάχη εναντίον του δολαρίου! Τι ακριβώς ισχύει αυτή την στιγμή

Θα τα καταφέρουν Ρωσία και σύμμαχοι;

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου δημόσιου χρέους των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτοξεύεται στα ύψη, με τα 35,75 τρισεκατομμύρια δολάρια δανεισμού της χώρας (με τάσεις περαιτέρω ανόδου) να θέτουν σταδιακά το οικονομικό μεγαθήριο σε κίνδυνο καθώς το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ με βάση το ΙΑΔ μειώνεται κάτω από 15%.

«Οι χώρες αναζητούν τρόπους και μέσα διεξαγωγής του εμπορίου και των επιχειρήσεων εκτός της κυριαρχούμενης από τις ΗΠΑ χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, επειδή έχουν απαυδήσει με τους όρους που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες, ιδιαιτέρως εκείνους που εμποδίζουν τις χώρες να συναλλάσσονται με χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ», ανέφερε πρόσφατα στο Sputnik, ο Chintamani Mahapatra, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καλίνγκα Μελετών Ινδο-Ειρηνικού.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή για πολλές χώρες αυτή τη στιγμή «να κάνουν συναλλαγές με χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ, ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ», τόνισε ο Μαχαπάτρα, επισημαίνοντας βέβαια ότι το ανερχόμενο κινεζικό γουάν έχει δρόμο να διανύσει προτού μπορέσει «να αναδυθεί ως ένα αξιόπιστο διεθνές νόμισμα» και ότι ιδρύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να «διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα».

«Η συλλογική Δύση θα προσπαθήσει να μην επιτρέψει την άνοδο ενός εναλλακτικού συστήματος», είπε ο Mahapatra. «Έτσι, δεν μπορεί κανείς να γράψει ακόμα την νεκρολογία του συστήματος που κυριαρχεί το δολάριο αυτή την στιγμή. Άλλες οικονομίες πρέπει να βελτιωθούν σε σημείο όπου η σχετική κυριαρχία των ΗΠΑ θα μειωθεί περαιτέρω, και σε μια τέτοια περίπτωση το εναλλακτικό σύστημα θα αναδυθεί εύκολα».

«Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για το παγκόσμιο εμπόριο, έτσι ώστε το σύστημα πληρωμών να μπορεί να είναι διαφορετικό από την τρέχουσα οικονομική αρχιτεκτονική που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η αποδολαριοποίηση δεν είναι εύκολη. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να επιλύσουν τις διμερείς πολιτικές και διαφορές τους στον τομέα της ασφάλειας προτού επιδιώξουν να δημιουργήσουν μια αποδολαριοποιημένη τάξη βασισμένη στη μη διάκριση, την ισότητα και τη δικαιοσύνη», τόνισε ο Μαχαπάτρα.

Όσον αφορά την εστίαση της ατζέντας του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στο χρέος, ο αναλυτής τόνισε ότι όσο διατηρείται η ηγεμονία του δολαρίου, το αυξανόμενο χρέος στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

“Παρόλο που οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, αντιμετωπίζει τεράστιο δημόσιο χρέος, η οικονομία των ΗΠΑ είναι απίθανο να υποφέρει πολύ. Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τυπώνει δολάρια και όχι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ωστόσο, η πτώση ή η αναταραχή στην οικονομία των ΗΠΑ λόγω του τεράστιου και μη βιώσιμου χρέους θα έχει παγκόσμιες προεκτάσεις και έτσι οι χώρες προσπαθούν να αποφύγουν τους κραδασμούς», είπε ο Μαχαπάτρα.

«Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει από ταραχές, εάν η κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ επιδεινωθεί. [Αυτό] οφείλεται εν μέρει στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο και τις συναλλαγές. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη ελέγχεται από τις ΗΠΑ λόγω της ισχύος και της επιρροής τους (σ.σ. Του Βαθέος Κράτους της διεθνιστικής τάξης πραγμάτων). Το διεθνές εμπόριο δεν είναι δυνατό χωρίς την είσοδο των χωρών στο ελεγχόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και αυτό αντανακλάται καλύτερα στις κυρώσεις των ΗΠΑ που εμποδίζουν άλλες χώρες να πραγματοποιούν συναλλαγές στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα», εξήγησε ο Μαχαπάτρα.

Ως εκ τούτου, Ρωσία και BRICS προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό σύστημα, ώστε το εμπόριο να αποδολαριοποιηθεί.

Comments (0)
Add Comment