Φωτιά στην Αττική: Εκκενώθηκαν Ανατολή, Πεντέλη, Νταού, Άγιος Σπυρίδωνας, Ντράφι, Διώνη – Όλες οι εξελίξεις

Η φωτιά κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική. Στη μάχη 560 πυροσβέστες και 32 εναέρια μέσα. Όλες οι εξελίξεις.

 

Νύχτα «εφιάλτη» και ένα ακόμη πιο δύσκολο ξημέρωμα περίμενε σήμερα Δευτέρα (12/8) την Αττική, με τη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα να καίει πλέον ανεξέλεγκτη στο Πεντελικό όρος. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

Η ρεπόρτερ και ο εικονολήπτης του ΣΚΑΪ έφτασαν δίπλα στις φλόγες που καίνε την Πεντέλη κατευθυνόμενοι προς τη Νέα Μάκρη και μετέδωσαν συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά που καίει τις πλαγιές του βουνού.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης – Αναμένονται δηλώσεις Κικίλια

Στην Αθήνα επέστρεψε εσπευσμένα χθες Κυριακή (11/8) ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της φωτιάς στην Αττική, η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα, έχοντας πλέον φτάσει στο Πεντελικό όρος.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/8) στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις για την πορεία της πυρκαγιάς και τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Στα σπίτια έχουν φτάσει οι πρώτες φλόγες, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, επιχειρούν 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός κατάκοπου πυροσβέστη, ο οποίος επιχειρούσε όλη τη νύχτα και το ξημέρωμα προσπαθούσε να ανακτήσει δυνάμεις ξαπλωμένος στο έδαφος, έξω από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Δίπλα του, άλλοι πυροσβέστες ετοιμαζόντουσαν για ένα επιστρέψουν στο πύρινο μέτωπο και να δώσουν άλλη μία μάχη κόντρα στη λαίλαπα της φωτιάς.

Ανεξέλεγκτος είναι ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνονται και οι Μονές του Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα που θα δείτε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

ΕΛΑΣ: «Αποφύγετε οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές»

Με αφορμή την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για την δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα: Αναβάλλεται η άφιξη παιδιών

Αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων.

Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Παλαιάς Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης στις 5:10, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε.

Σηκώθηκαν τα εναέρια με το πρώτο φως της μέρας

Το 112 δεν έχει σταματήσει να χτυπά στα κινητά κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 32 εναέρια μέσα (17 ελικόπτερα και 15 αεροσκάφη) τα οποία επιχειρούν σε δύο κύκλους, προσπαθώντας να ανακόψουν την ορμή τη φωτιάς.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη, όμως παρά τις προσπάθειες η πυρκαγιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της Πεντέλης, έχει εξαπλωθεί στο Πεντελικό όρος, όπως τόνισε τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Το δεύτερο κύριο μέτωπο της φωτιάς το πρωί της Δευτέρας είναι στη Νέα Μάκρη.

Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που έχει στηθεί στο Καπανδρίτι, βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρακολουθεί στενά και να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών και ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, «άμεσα και με αποτελεσματικότητα».

Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, ενώ κατόπιν επικοινωνίας του περιφερειάρχη Αττικής με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, είναι ανοιχτοί οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Τέλος, σημειώνεται ότι από τις 6:30 π.μ. βρίσκεται σε, εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Ν. Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/