«Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» το σύνθημα των φοιτητών που κατέλβαν το Sciences Po του Παρισιού. Ξεπέρασαν τις 40 οι καταλήψεις στις ΗΠΑ.
Το φοιτητικό κίνημα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που συνταράσει τις ΗΠΑ, φαίνεται πως περνάει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη Γαλλία καταγράφονται οι πρώτες καταλήψεις και κινητοποιήσεις σε Πανεπιστήμια, ενώ οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις αναζωπυρώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι καταλήψεις σε πανεπιστημιουπόλεις έχουν ξεπεράσει τις 40, με όλο και περισσότερους – παρά την καταστολή και τις απειλές – να ακολουθούν το παράδειγμα των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.
Άναψε η «φωτιά» και στη Γαλλία
Διαμαρτυρόμενοι για τη σφαγή που συντελείται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες, φώναξαν συνθήματα και ζήτησαν από τη διοίκηση του ιδρύματος να καταδικάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου. «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι», ήταν το σύνθημα που αντηχούσε στο κατειλημμένο κτίριο, ενώ ένα από τα πανό που έκαναν την εμφάνισή τους στα μπαλκόνια του Πανεπιστημίου έγραφε: «Γενοκτονία».
«Όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και τελευταία και στην Αυστραλία, θέλουμε να πιστεύουμε πως το κίνημα θα φουντώσει και εδώ στη Γαλλία. Ο ακαδημαϊκός κόσμος πρέπει να έχει τον δικό του παρεμβατικό ρόλο», δήλωσε ένας 22χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής κοινωνικών επιστημών στο Sciences Po.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που [φοιτητές σε] όλο και περισσότερα πανεπιστήμια κινητοποιούνται», είπε μια 20χρονη φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη δημόσια διοίκηση για το κίνημα που εξαπλώνεται στη Γαλλία και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα εξαπλωθεί σε όλα τα πανεπιστήμια και πέρα από αυτά… Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να τελειώσει η γενοκτονία στη Γάζα».
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, που αποφάσισε να κλείσει όλα τα κτίρια και να σταματήσει για την Παρασκευή τα δια ζώσης μαθήματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «καταδικάζει έντονα αυτές τις φοιτητικές ενέργειες που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και τιμωρούν τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του Sciences Po».
Η δήλωση ανέφερε ότι περίπου 60 διαδηλωτές βρίσκονταν μέσα στο υπό κατάληψη κτήριο και ότι εκπρόσωποι της διοίκησης συναντώνται με μια φοιτητική αντιπροσωπεία «για να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο από αυτή την κατάσταση μέσω διαλόγου».
Έξω από το Πανεπιστήμιο προκλήθηκε ένταση όταν μετά τη κατάληψη, έφτασαν στο σημείο και φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές. Η αστυνομία παρενέβη για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο ομάδων.
Το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία απομάκρυνε μια ομάδα φοιτητών που είχε παραμείνει στο Sciences Po, μια κίνηση που όξυνε περισσότερο τις αντιδράσεις και προκάλεσε την καταδίκη από τα κόμματα της Αριστεράς. Οι φοιτητές εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να ακολουθήσουν και άλλες δράσεις σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας.
Μαίνεται και φουντώνει το φοιτητικό μέτωπο στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ οι καταλήψεις σε Πανεπιστήμια όχι μόνο συνεχίζονται αλλά φαίνεται να πληθαίνουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν στηθεί σκηνές σε τουλάχιστον 40 ιδρύματα, με το πανεπιστήμιο Κολούμπια να βρίσκεται στην «καρδιά» του κινήματος.
Μεταξύ άλλων στον χάρτη του κινήματος έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Emory στην Ατλάντα της Τζόρτζια, Northwestern στο Ιλινόις, στο Cornell στη Νέα Υόρκη, στο George Washington στην Ουάσιγκτον, στο Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϋ, στο City College της Νέας Υόρκης και στο Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στα υπό κατάληψη Πανεπιστήμια τα δια ζώσης μαθήματα έχουν διακοπεί και πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.
Η τελευταία έφοδος πραγματοποιήθηκε στο Emerson College στη Βοστώνη, όπου συνελήφθησαν τουλάχιστον 100 φοιτητές. Πάνω από 20 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και στο Πανεπιστήμιο στο Κολόμπους του Οχάιο, ενώ συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στο Πανεπιστήμιο Emory και το Κολέγιο Morehouse στη Τζόρτζια.
Μια ημέρα πριν πάνοπλες μονάδες καταστολής εισέβαλαν στα πανεπιστήμια του Τέξας και της Νότιας Καλιφόρνιας συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές. Οι εικόνες με αστυνομικούς να χτυπούν και να κυνηγούν φοιτητές, προχωρώντας σε αθρόες συλλήψεις, μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις φέρνουν στη μνήμη πολλών την καταστολή του αντιπολεμικού κινήματος της δεκαετίας του ’60 για το Βιετνάμ.
Οι φοιτητές από την πλευρά τους δηλώνουν πως παρά την καταστολή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και δεν θα «φιμωθούν». Είναι ενδεικτικό πως στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η επέμβαση της αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα και η σύλληψη περισσότερων από 100 φοιτητών ενίσχυσε την κινητοποίηση στο Ίδρυμα και πυροδότησε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.
πηγή: https://www.ieidiseis.gr/