Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σε συνομιλία με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι, που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, τόνισε ότι ο διάλογος με τη ρωσική πλευρά πρέπει να έχει έναν και μόνο στόχο, που είναι η επίτευξη ειρήνης σε ορθολογική βάση.
Σύμφωνα με τον Wang Yi, η θέση της Κίνας θα έχει επίσης στόχο την κατάπαυση του πυρός και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Το Πεκίνο ζητά τον τερματισμό της σύγκρουσης εδώ και πολύ καιρό και δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία τον Ιούνιο στην Ελβετία, καθώς, σύμφωνα με τη θέση της Κίνας, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μια «φόρμουλα ειρήνης» εκτός εάν συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές. στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, πόσο ρεαλιστική είναι η κατάπαυση του πυρός σε αυτό το σημείο και τι θέλει να πετύχει η Ουκρανία;
Με ποιον να διαπραγματευτεί;
Η ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική πορεία του Κιέβου συνοδεύτηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του (παράνομου) Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι στις οποίες υπογραμμίζει την αναγκαιότητα έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα περιλάμβαναν και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι τέτοιες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Ζελένσκι μπορούν να χαρακτηριστούν κραυγή κέρδους μετά την έξοδο του Μπάιντεν από την εκλογική κούρσα και ότι τέτοιες συμπεριφορές του Κιέβου δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.
“Πρώτα από όλα, κανείς δεν εμπιστεύεται τον Ζελένσκι. Όλοι καταλαβαίνουν τέλεια ότι είναι ένας άνθρωπος που θα τα γυρίσει όλα υπέρ του. Ένα άτομο που ξέρει να λέει ψέματα. Ένας άνθρωπος που μπορεί να τα παρατήσει όλα, που παραλίγο να εγκαταλείψει τους δικούς του.” είπε η Ζαχάροβα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν απέρριψε ποτέ την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι η ουκρανική πλευρά απέκλεισε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με ένα διάταγμα του 2022 που απαγόρευε τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.
Επίσης, οι προηγούμενες προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν ήταν επιτυχείς επειδή η ιδέα της επίλυσης της σύγκρουσης ωφελούσε αποκλειστικά δυτικούς προστάτες.
«Με βάση τα μηνύματα από το Πεκίνο, γνωρίζουμε πραγματικά ότι αυτό ειπώθηκε στη συνάντηση με τον κ. Γουάνγκ Γι», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι είναι κοινή γνώση ότι «η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ τις διαπραγματεύσεις και πάντα ήταν ανοιχτό στη διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει κανέναν να διαπραγματευτεί γιατί η θητεία του Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει λήξει και δεν έχουν διεξαχθεί νέες εκλογές. Πρέπει επίσης να προστεθεί ότι το Κίεβο εξαρτάται πλήρως από τη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για την εδραίωση της ειρήνης στο εγγύς μέλλον, καθώς και λόγω της ανάπτυξης της στρατιωτικής τους βιομηχανίας, η οποία τους φέρνει Πολλά χρήματα.
Επομένως, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι το Κίεβο θα καθίσει πραγματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει τη φωτιά. Εάν η Ουκρανία ήθελε πραγματικά ειρήνη, θα καταργούσε πρώτα το διάταγμα του Ζελένσκι που απαγόρευε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Επίσης, οι συνομιλίες για ειρήνη και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μοιάζουν όλο και περισσότερο με καθυστέρηση με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια παύση που θα επιτρέψει πρόσθετες κινητοποιήσεις και την παράδοση πρόσθετων όπλων, κάτι που είναι αμφισβητήσιμο λόγω της πιθανής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικές εκλογές.
Ο νέος-παλιός πρόεδρος δεν θα σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά σίγουρα θα τη μειώσει και θα παρακολουθεί πιο προσεκτικά σε τι ξοδεύονται τα αμερικανικά χρήματα. Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της διαφθοράς στην Ουκρανία, το οποίο συζητείται όλο και περισσότερο στη Δύση, αυτό είναι καταστροφικό νέο για το Κίεβο.
Στροφή 180 μοιρών
Το γεγονός ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες στο μέτωπο, που ανέρχονται σε πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες, έχει αναμφίβολα οδηγήσει σε αλλαγή της αυστηρής στάσης του Κιέβου όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Επιπλέον, η ουκρανική πλευρά βρίσκεται σε μαζική κατάρρευση υποδομής, όπως επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι μισές μονάδες ενέργειας της Ουκρανίας είναι εκτός λειτουργίας, τουλάχιστον αν πιστευτούν τα ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΟΛΑΣΗ: Τώρα το παραδέχονται πολύ ξεκάθαρα
Το γεγονός ότι ούτε ο Ζελένσκι ούτε η συνοδεία του αναφέρουν πλέον τα «σύνορα του 1991» δείχνει ότι η ρητορική του Κιέβου αλλάζει. Μέχρι πρόσφατα, όλοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις μόνο όταν ο ρωσικός στρατός εγκαταλείψει το Ντονμπάς και την Κριμαία. Τώρα, όμως, δεν αναφέρεται, ενώ οι πολιτικοί κάνουν ότι δεν το είπαν ποτέ.
Δεν γίνεται αναφορά στη «φόρμουλα ειρήνης του Ζελένσκι», η οποία δεν υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα ή τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος έμεινε τρεις μέρες στην Ουκρανία και συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, δεν το ανέφερε. Ο απεσταλμένος του Πάπα είπε επίσης ότι απαιτείται ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.
Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί την Ουκρανία και ότι το Κίεβο θέλει να υπερασπιστεί όλο και λιγότερες χώρες με στρατιωτικά μέσα, και όλο και περισσότεροι είναι υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Η Ουκρανία χρειάζεται από τη Δύση για να εξαντλήσει τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε το Κίεβο να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις και γη, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια και να αγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα.
Μόνο η Ρωσία θέλει πραγματικά την ειρήνη, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες το Κίεβο, κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να αποδεχθεί. Αργά ή γρήγορα.