Επιτόκια: Ξεκίνησαν οι μειώσεις τους στις καταθέσεις από τις τράπεζες

Μία αναμενόμενη εξέλιξη, στο πλαίσιο της προσαρμογής των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο νομισματικό περιβάλλον

 

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης έχουν εισέλθει τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα, καθώς δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μερικά 24ωρα από την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τους δείκτες της και οι πρώτες κινήσεις των τραπεζών είναι γεγονός.

Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη με τα επιτόκια, στο πλαίσιο της προσαρμογής του προϊοντικού χαρτοφυλακίου των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο νομισματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, μετά την σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού εφέτος και την προοπτική περαιτέρω μείωσής του την ερχόμενη χρονιά.

Οι περικοπές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και αναμένεται να κορυφωθούν το 2025, καθώς το κόστος χρήματος θα επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι πρώτες κινήσεις

Σε αυτή τη φάση, οι αλλαγές που εφαρμόζουν οι τράπεζες στοχεύουν στην προστασία του επιτοκιακού τους εισοδήματος σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.

Συγκεκριμένα, προχωρούν σε μειώσεις των αποδόσεων στα ετήσια ή μεγαλύτερης διάρκειας προγράμματα, ώστε οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις που ανοίγουν από εδώ και στο εξής να έχουν χαμηλότερο κόστος.

Ως αποτέλεσμα, τα πλέον προνομιακά προγράμματα μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αναμένεται να καταστούν στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος τα εξάμηνα ή ακόμη και τα τρίμηνα, ανάλογα με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί για το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στους νέους λογαριασμούς με διάρκεια έως και 1 έτος, που άνοιξαν τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε σε 1,87%.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2024 σχετικός δείκτης για τα επιτόκια, θα κινηθεί προς την περιοχή του 1,50%.

Οι προβλέψεις

Το εύρος των περικοπών που θα εφαρμοστούν θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της ΕΚΤ και από την πορεία των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Αναλυτές, δεν αναμένουν μείωση των παρεμβατικών δεικτών από την Φρανκφούρτη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Όπως άλλωστε είπε και η ίδια επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών για θέματα νομισματικής πολιτικής είναι λίγος για να γίνει μία διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων που εξετάστηκαν στο ΔΣ του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη μία νέα μείωση στα επιτόκια τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, το εύρος της προς τα κάτω αναπροσαρμογής τους θα είναι είτε 25 είτε 50 μονάδες βάσης, με πιθανότητα 48% και 52% αντίστοιχα.

Εφόσον, επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, από την ερχόμενη χρονιά τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος δεν θα είναι ελκυστικά για τους αποταμιευτές.

Τα επενδυτικά προγράμματα

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο προσέγγισης της πελατείας τους που αναζητά ευκαιρίες για μία ικανοποιητική απόδοση, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Η στρατηγική που εφαρμόζουν προς αυτήν την κατεύθυνση έως σήμερα έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις εναλλακτικών επενδυτικών προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης, τα οποία προσομοιάζουν με τις προθεσμιακές καταθέσεις, ως προς τον ξεκάθαρο ορίζοντα της τοποθέτησης.

Οι αποταμιευτές μέσω αυτών των προγραμμάτων αποκτούν πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων, που λήγουν σε κάθε περίπτωση πριν τη ρευστοποίηση του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα διαχείρισης κάθε προϊόντος κλειδώνει τη μελλοντική αξία της επένδυσης, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των επιτοκίων.

Με τον τρόπο αυτό δύναται να προσφέρουν μία απόδοση κατ΄ έτος τουλάχιστον 1,7% για διάστημα 2 χρόνων και άνω.

Εισροές 6,24 δισ. ευρώ

Τα προγράμματα αυτά κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλή την τελευταία διετία, καθώς ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των καταθετών τα επέλεξε για να πετύχει ένα υψηλότερο ετησιοποιημένο όφελος και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, οι καθαρές εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια συνολικά από τα τέλη του 2022 μέχρι και τα μέσα του τρέχοντος μήνα έφτασαν τα 6,24 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών προς αναζήτηση μίας καλύτερη απόδοσης, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα το λανσάρισμα νέων προϊόντων της κατηγορίας.

Μπορεί η απόδοση που θα υπόσχονται να μην είναι ανάλογη των αμοιβαίων κεφαλαίων που διέθεταν έως και σήμερα, ωστόσο θα είναι σίγουρα υψηλότερη αυτών που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Εξάλλου, μέσω των συμβούλων θα προσπαθήσουν να προσεγγίζουν την πελατεία τους με στόχο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Πηγή: https://www.ot.gr/