Πολυεθνικές και ελληνικές βιομηχανίες γυρίζουν στο off τις μηχανές – Για να γυρίσει το παραγωγικό υπόδειγμα θέλει δουλειά πολλή
Γιούλα, Sonoco, Βαρβαρέσος, Τσάνταλης, Σύρμα και Fieratex. Έξι λουκέτα σε μεγάλες βιομηχανίες μέσα στο 2024 την ώρα που η οικονομία παρουσιάζει μεν συστηματική ανάκαμψη, έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά ταυτόχρονα το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος φαίνεται ότι δύσκολα θα κερδηθεί εάν δεν αντιμετωπιστούν χρόνιες εσωτερικές προκλήσεις και ανισορροπίες.
Χωρίς παραγωγικές επενδύσεις είναι αδύνατον το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, πάνω από 20% του ΑΕΠ, λένε οι οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας συνεχίζει να τίθεται εν αμφιβόλω.
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 12 βιομηχανικοί σύνδεσμοι, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΒ, προειδοποιούσαν ότι η επιχειρήσεις και ειδικά η βιομηχανία στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη.
Από τη Γιούλα στη Σύρμα Α.Ε.
Το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής συρματόσχοινων της Σύρμα Α.Ε. στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, με μητρικό όμιλο τον γερμανικό κολοσσό Continental, είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο χρονικό των λουκέτων μόνο μέσα στο 2024.
Η αρχή έγινε τον Μάρτιο εφέτος με την παύση της λειτουργίας του ιστορικού εργοστασίου «Γιούλα» στο Αιγάλεω. Η αιφνίδια απόφαση του πορτογαλικού ομίλου BA να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την τελευταία εν λειτουργία υαλουργία στην Ελλάδα ήρθε σε συνέχεια των λουκέτων που είχαν βάλει το 2023 τρεις ακόμη πολυεθνικές (Tupperware, Reckitt Benckiser και Crown Hellas Can) στα εργοστάσια που είχαν επί ελληνικού εδάφους.
Επίσης τον Μάρτιο και πριν στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι των δεκάδων απολύσεων στη Γιούλα, δύο ακόμη παραγωγικές μονάδες, στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, έβαλαν λουκέτο. Ο λόγος για τα δύο εργοστάσια της χαρτοποιίας Sonoco Ελλάς Α.Ε., θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού στον κλάδο της συσκευασίας Sonoco Products Co.
Βεβαίως δεν είναι μόνο οι πολυεθνικές που βάζουν τέλος στην παραγωγή στην εγχώρια αγορά.
Προχθές η οικογένεια Ανεζουλάκη από τη θέση του βασικού μετόχου της Fieratex επικύρωσε την απόφαση της 30ης Ιουλίου για την κήρυξη πτώχευσης και την ένταξη της εισηγμένης εταιρείας στο πτωχευτικό νόμο 4738/2000.
Είναι η δεύτερη κλωστοϋφαντουργία, μετά την Βαρβαρέσος, που έριξε «λευκή πετσέτα» μέσα σε λίγους μήνες, αποτυπώνοντας την δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο κλάδος, κάποτε «καμάρι» της ελληνικής βιομηχανίας, την ώρα μάλιστα που η ευρωπαϊκή ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σημειώνει καθίζηση, περιορίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Στο μεταξύ, η εμβληματική οινοποιία Τσάνταλης, με 134 χρόνια ιστορία, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση πτώχευσης και παύση πληρωμών, η οποία θα συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου (σ.σ. ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς στις 2 Οκτωβρίου 2024 θα εξεταστεί η αίτηση πτώχευσης της Fieratex).
Δεδομένου ότι η Premia, αλλά και η Ελληνικά Οινοποιεία (σ.σ. συμφερόντων των βασικών μετόχων της ΑΕΕΑΠ, αδελφών Γεωργιάδη) διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την εξυγίανση της Τσάνταλης, ίσως να υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί το όραμα του πρωτοπόρου Ευάγγελου Τσάνταλη.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Premia Κώστα Μαρκάζο, η εταιρεία θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, ενώ παραμένει ανοικτή σε εξωδικαστική διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες της ιστορικής οινοποιίας.
Το λουκέτο της Continental
Και ενώ οι άνεργοι πρώην εργαζόμενοι της νηματουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα κάνουν αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ, στον Βόλο οι 70 εργαζόμενοι της εταιρείας Σύρμα που ανήκει εξ ολοκλήρου (100%) στην εταιρεία ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε, Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Παραγωγής Ιμάντων και Επεξεργασίας Προϊόντων Ελαστικού, η οποία με τη σειρά της ανήκει, στην Contitech Ηοlding Netherlands B.V, η οποία είναι μέλος του ομίλου Continental A.G, έμειναν χωρίς δουλειά.
Η απόφαση της Continental έρχεται οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμο της παραγωγής της ΙΜΑΣ, της άλλης θυγατρικής της, η οποία διατηρεί πλέον μόνο εμπορική δραστηριότητα.
Οι καθαρές πωλήσεις της Σύρμα Α.Ε., με αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή συρματόσχοινων, ήταν μειωμένες το 2023 στα 10,668 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 14,310 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη της εταιρικής χρήσης ανήλθαν σε 112.753,61 ευρώ έναντι της προηγούμενης εταιρικής χρήσης τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 762.681,32 ευρώ.
Ο τζίρος της Σύρμα κατά 99% προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 οι πωλήσεις εσωτερικού ανήλθαν σε 67 χιλ. ευρώ όταν οι πωλήσεις εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 10,6 εκατ. ευρώ.
Πηγή: https://www.ot.gr/