Η σύγκρουση και η αντιπαλότητα ήταν σχεδόν πάντα χαρακτηριστικό στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, ειδικά από τη στιγμή που η φιλοϊρανική ομάδα Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στη Βηρυτό.
Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα στις αρχές του περασμένου έτους, η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται κάθε μέρα και να οδεύει ολοένα και πιο γρήγορα προς ένα φρικτό τέλος για μια περιοχή που έχει ήδη σημαδευτεί πολλά χρόνια από ένοπλων συγκρούσεων, εμφυλίων πολέμων και από εξεγέρσεις.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη ομάδα που λειτουργεί ως πληρεξούσιος του Ιράν στην περιοχή, κλιμακώνουν τις διασυνοριακές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, μετά από μήνες μαχών χαμηλής έντασης, όπως γράφει το CNN .
Σε αυτές τις συνθήκες συνεχούς σύγκρουσης, το Ισραήλ έχει απειλήσει ότι είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον της γείτονάς του στα βόρεια σύνορα. Και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά για περισσότερο από οκτώ μήνες τώρα και οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ φαίνεται να μην μπορεί πλέον να «αγνοήσει» το άνοιγμα ενός νέου μετώπου και στο βορρά.
Ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου φαίνεται να είναι το συμπέρασμα στο οποίο οδεύουμε, αν και καμία χώρα δεν φαίνεται να θέλει σύγκρουση, λένε αναλυτές που επικαλείται το CNN.
Σύγκρουση γενεών
Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια καταστροφική εισβολή κατά του βόρειου γείτονά του το 1982, στέλνοντας άρματα πέρα από τα σύνορα και μέχρι την πρωτεύουσα Βηρυτό.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον νότιο Λίβανο για 22 χρόνια, έως ότου οι δυνάμεις κατοχής εκδιώχθηκαν από τη Χεζμπολάχ, την φιλοϊρανική οργάνωση που προέκυψε από τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είναι η ομάδα στην περιοχή που διαθέτει μια από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις.
Ο κύριος στόχος αυτής της οργάνωσης είναι να αντιμετωπίσει το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου χαρακτηρίζει επίσημα το Ισραήλ ως «εχθρικό κράτος». Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.
Αν και έχει διαρκέσει από την ίδρυση των δύο κρατών, η σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου έχει δει αυξανόμενη δραστηριότητα μετά την εμφάνιση της Χεζμπολάχ ως πολιτικής και παραστρατιωτικής δύναμης στον Λίβανο.
Οι χειρότερες εντάσεις ήταν το 2006, όταν το Ισραήλ εισέβαλε ξανά στο νότο της γειτονικής χώρας. Η σύγκρουση ξέσπασε όταν η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Περισσότεροι από 1.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση του 2006, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, εκτός από 49 Ισραηλινούς πολίτες και 121 στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού.
Από το 2006 έως τώρα, οι στρατιωτικές δυνατότητες του λιβανικού ομίλου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εκείνη την εποχή, οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ βασίζονταν μόνο σε πυραύλους Katyusha σοβιετικού τύπου. Σήμερα, ο αρχηγός της ομάδας, Χασάν Νασράλα, ισχυρίζεται ότι η οργάνωση έχει περισσότερους από 100.000 ενεργούς μαχητές και εφέδρους. Επιπλέον, πιστεύεται ότι κατέχουν περίπου 150.000 πυραύλους, αριθμός που λέγεται ότι είναι ικανός να συντρίψει την ισραηλινή άμυνα σε περίπτωση ανοιχτού πολέμου. Οι τελευταίες εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής οργάνωσης ξεκίνησαν μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.
Η ρητορική και από τις δύο πλευρές είναι ολοένα και πιο σκληρή και πολεμική, αλλά οι ειδικοί λένε ότι παρά τις «σκληρές ανακοινώσεις», καμία πλευρά δεν θέλει στην πραγματικότητα πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας βλάψει και ότι θα κάνουμε πίσω και θα καθίσουμε άπραγοι, κάνει μεγάλο λάθος. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο βορρά», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ναΐμ Κασέμ, ο νούμερο δύο στη Χεζμπολάχ, είπε στο Al Jazeera ότι η ομάδα εκτιμά ότι η πρόσφατη απειλή από το Ισραήλ «δεν είναι σοβαρή». «Σε κάθε περίπτωση, αποφασίσαμε να μην διευρύνουμε τον αγώνα και δεν θέλουμε πόλεμο ευρείας κλίμακας. Αλλά αν μας επιβληθεί πόλεμος, είμαστε έτοιμοι και δεν θα υποχωρήσουμε», είπε ο Κασέμ, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ θα σταματήσει τις επιθέσεις της μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και αν και οι δύο πλευρές επιλέξουν να μην προχωρήσουν σε πόλεμο, οι τακτικές και οι ενέργειες κλιμάκωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «τυχαίο» ξέσπασμα εχθροπραξιών μεγάλης κλίμακας.
Ο Νετανιάχου δέχεται μεγάλη πίεση από εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του να δράσει στα σύνορα με τον Λίβανο.
«Όλα τα οχυρά της Χεζμπολάχ πρέπει να καούν και να καταστραφούν. Πόλεμος!» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, τροφοδοτώντας περαιτέρω τη σύγκρουση. Και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, ζητά την κλιμάκωση της σύγκρουσης – «Ο Βορράς φλέγεται και μαζί του η αποτροπή που υποσχέθηκε το Ισραήλ. Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη Γάζα, κανένα σχέδιο να φέρει τον λαό του βορρά σπίτι του. Είναι μια κυβέρνηση ολοκληρωτικής εγκατάλειψης», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.