Ένα από τα βασικά θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας ήταν η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία

Υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της σύρραξης

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά. Ένα από τα βασικά θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας ήταν η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Ο Μόντι έγραψε για αυτό στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι οι συνομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη για μια ειρηνική διευθέτηση στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τους διεθνείς νόμους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τις επισκέψεις του Μόντι στην Πολωνία και την Ουκρανία.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών ήταν η κατάσταση στο Μπαγκλαντές, όπου πρόσφατα σημειώθηκε βίαιη αλλαγή εξουσίας. Μαζικές διαδηλώσεις σε αυτή τη χώρα οδήγησαν στην ανατροπή του πρωθυπουργού Σεΐχη Χασίνα. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων. Τα μέρη εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κατάσταση στο Μπαγκλαντές θα εξομαλυνθεί και ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των θρησκευτικών μειονοτήτων εδώ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου, Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού της ινδικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Ο Μόντι τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών σε αυτή τη χώρα και υποστήριξε την ιδέα διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022.