H νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και επηρεάζει σήμερα σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο εξής ένα πρωτοποριακό τεστ βελτιωμένο χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέψει τη νόσο ακόμη και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου συνεργάστηκαν με συναδέλφους στο Γερμανικό Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Goettingen για την εργασία, η οποία εκπαίδευσε ένα μοντέλο AI για να εντοπίζει βιοδείκτες αίματος σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.
Προέβλεψε σωστά τη νόσο σε 16 από τους 72 ασθενείς που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο για την πάθηση, σε μία από τις περίιπτώσεις μάλιστα επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η ανακάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης πρώιμων θεραπειών για την επιβράδυνση της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον ή ακόμα και τη διακοπή της.
«Προς το παρόν κλείνουμε την πόρτα του στάβλου αφού το άλογο έχει φύγει και πρέπει να ξεκινήσουμε πειραματικές θεραπείες προτού οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας του UCL, καθηγητής Kέβιν Μιλς
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ντέξτερ, διευθυντής έρευνας στο Parkinson’s UK, είπε ότι η εργασία ήταν ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Τα ευρήματα προσθέτουν σε μια συναρπαστική πορεία πρόσφατης δραστηριότητας για την εύρεση ενός απλού τρόπου δοκιμής και μέτρησης της νόσου του Πάρκινσον», πρόσθεσε.