Ελληνικό drone IAI Heron παρακολουθεί το ρωσικό υποβρύχιο Νοβοροσίρσκ νότια της Κρήτης;

Ειδικοί θεωρούν ότι το drone της ΕΛ.ΑΚΤ εκτελούσε διττή αποστολή τόσο σχετικά επί του ρωσικού υποβρυχίου όσο και για σκάφη με παράνομους μετανάστες

Επιχείρηση εναέριας επιτήρησης που διεξήγαγε drones της Ελληνικής Ακτοφυλακής στη Μεσόγειο Θάλασσα, νότια του νησιού της Κρήτης, έθεσε σε συναγερμό την βάση των ΗΠΑ στην Σούδα, αλλά και το ΝΑΤΟ, μιας και αφορούσε το ρωσικό υποβρύχιο Νοβοροσίρσκ.

Το ελληνικό αεροσκάφος που ταυτοποιήθηκε ως drone IAI Heron (reg. UC-02), ένα μη επανδρωμένο σύστημα επιτήρησης που χρησιμοποιείται για θαλάσσιες περιπολίες και αποστολές παρακολούθησης.

Η διαδρομή πτήσης του στον χάρτη, επισημαίνεται με πράσινο χρώμα, σχεδιάζοντας διάφορες τροχιές και ζιγκ-ζαγκ ελιγμούς στην περιοχή, υποδεικνύοντας μια στοχευμένη λειτουργία παρακολούθησης στη ζώνη αυτή.

Στο κέντρο της σκηνής, που περιβάλλεται από τους ελιγμούς του drone, βρίσκεται η πιθανή θέση ενός ρωσικού υποβρυχίου, του Νοβοροσίρσκ, που προσδιορίζεται με τον αριθμό B-261.

Το Νοβοροσίρσκ είναι ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo, καθ’ οδόν προς τη ρωσική βάση στην Ταρτούς της Συρίας.

“Αρχικά υποτέθηκε ότι το ελληνικό drone ήταν εκεί για να ακολουθήσει τη διαδρομή του υποβρυχίου, αλλά στην ίδια περιοχή (χάρη σε μια συμβουλή του χρήστη του Twitter @bolzano_gr), παρατηρήθηκε ότι αρκετά φορτηγά πλοία έχουν παρεκκλίνει από την πορεία τους, κάτι που κάνει να γίνει πιστευτό ότι σκάφη μεταναστών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αποστολή να είχε επίσης στόχο και την παρακολούθηση του ρωσικού υποβρυχίου, το οποίο είναι πράγματι στην περιοχή”, αναφέρει γνωστή ιταλική ιστοσελίδα.

Από την άλλη πλευρά, η αποστολή ενός CASA CN-235M-100 της Ισπανικής Αεροπορίας (reg. D.4-05), που απογειώθηκε από τη Σούδα και επιχειρεί νότια της Κρήτης, πιθανότατα δεν σχετίζεται με μετανάστες.

Αντίθετα, θα μπορούσε να συνδεθεί και αυτή με την ρότα του ρωσικού υποβρυχίου.

Μεγάλη δραστηριότητα έχουμε από το πρωί στην στην Κρήτη. Παρακολουθούμε έναν αριθμό ενεργών κινήσεων στην περιοχή του δυτικού τμήματος του νησιού, ενώ στην κεντρική Μεσόγειο υπάρχουν ενεργές ναυτικές μονάδες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Περατώθηκε επίσης η άσκηση «Ευνομία» που διενεργούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, ελληνικά μαχητικά πέταξαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλία συμμετέχει με μία φρεγάτα, όπως και η Ιταλία. Η Κύπρος συμμετέχει με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης». Η Ελλάδα συμμετείχε με την φρεγάτα «Έλλη», μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενο ραντάρ και Ειδικές Δυνάμεις.

Σκοπός της άσκησης είναι η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα αντικείμενο που διενεργούνται είναι αεροπορικές επιχειρήσεις, ναυτικές επιχειρήσεις (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αντιαεροπορική άμυνα, πόλεμος επιφανείας) και διεξαγωγή νηοψιών.