Έλεγχος του τι θα γράφετε! Παραλίγο να ψηφιστεί σήμερα

Αντέδρασαν βουλευτές, αλλά οι Βρυξέλλες θα επανέλθουν

Οι προσπάθειες της ΕΕ για τον λεγόμενο «έλεγχο συνομιλιών (προφανώς γραπτές ή προφορικές)» σε εφαρμογές τσατ με πρόσχημα την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών απέτυχαν προς το παρόν – η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα ακυρώθηκε, αλλά μάλλον οι Βρυξέλλες θα επανέλθουν δριμύτερες!

Οι επικριτές αυτών των πολιτικών περιέγραψαν τον έλεγχο συνομιλίας ως μαζική παρακολούθηση χωρίς αιτία. “Κάθε μεμονωμένος χρήστης βρίσκεται ανά πάσα στιγμή υπό πιθανή υποψία για διανομή εγκληματικού περιεχομένου”,  ανέφερε το γερμανικό WDR   την Τετάρτη. Η πλήρης επιτήρηση με το πρόσχημα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης απειλεί την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, σχολιάζεται!

Η Γερμανία απορρίπτει, για την ώρα, τον λεγόμενο έλεγχο συνομιλίας. “Οι κρυπτογραφημένες ιδιωτικές επικοινωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων δεν πρέπει να ελέγχονται χωρίς αιτία. Εμείς στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχουμε συμφωνήσει σε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει επίσης ευρεία κριτική για αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”,  ανέφερε  το Netzpolitik, επικαλούμενο το Υπουργείο Εσωτερικών της Bundesrepublik!

 Στις 17 Ιουνίου, 36 βουλευτές, κυρίως από τη Γερμανία, έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς  τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προειδοποίησαν ενάντια στον προτεινόμενο νόμο – θα υπονόμευε βασικά ψηφιακά δικαιώματα και θα «καταργούσε το απόρρητο των ιδιωτικών επικοινωνιών» (σ.σ. Το απόρρητο μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή! Αυτό που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο είναι το ΤΙ θα θεωρείται επικίνδυνο περιεχόμενο αργότερα! Συνομιλίες, οι οποίες δεν θα συμφωνούν με τους κανόνες και τα μέτρα που θα επιβάλλει η όποια εξουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη;;;;) !

Στην επιστολή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

“Ως εθνικοί και ευρωπαίοι βουλευτές, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι συμβατά με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην ανώνυμη και ψευδώνυμη χρήση του Διαδικτύου, καθώς και στην κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.”

Πιο πρόσφατα στις Βρυξέλλες φαινόταν ότι ήταν δυνατή τουλάχιστον μια προκαταρκτική συμφωνία για τον έλεγχο συνομιλίας, γι’ αυτό είχε προγραμματιστεί ψηφοφορία από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών για την Πέμπτη. Αναμένεται η συνέχεια…