Η κυβέρνηση ξεπουλά το 30% της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ στις 9/1 και με τη βούλα βγαίνει στο σφυρί το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με την κυβέρνηση να ξεπουλά το 30% της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), απεμπολώντας με αυτόν τον τρόπο τη μετοχική πλειοψηφία και τον δημόσιο έλεγχο του κεντρικού και πιο κερδοφόρου αεροδρομίου της χώρας, το οποίο αναμένεται να περάσει στα χέρια των Καναδών.
Το ξεπούλημα του «Ελ. Βενιζέλος» είχε εκκινήσει το περασμένο καλοκαίρι με την ψήφιση της τροπολογίας Χατζηδάκη, που άνοιγε διαδικαστικά τον δρόμο για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο, και πλέον επισημοποιείται με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, κυρώνοντας τη σχετική συμφωνία τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης στην οποία είχαν καταλήξει οι μέτοχοι και το Δημόσιο στις 7/12/2023. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το νέο ν/σ κυρώνει την «έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση και την έναρξη διαπραγμάτευσης των κοινών Μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας Αεροδρομίου στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών», καθώς και «την ολοκλήρωση της πώλησης και μεταβίβασης των κοινών μετοχών εκδόσεων της Εταιρείας Αεροδρομίου από το Ταμείο Αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ) σε οποιονδήποτε ιδιώτη επενδυτή με αυτό τον σκοπό». Μετά την ψήφιση του ν/σ αναμένεται να ακολουθήσει και η τυπική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55%, με το 30% εξ αυτού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το 25% μέσω του Υπερταμείου [Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)]. Το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να διαμοιραστεί κατά 10% στην AviAlliance, επίσης μέτοχο του Διεθνούς Αερολιμένα, που ελέγχεται από το fund PSP Investments, το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα του συνταξιοδοτικού ταμείου του δημόσιου τομέα στον Καναδά. Κάτι που σημαίνει ότι το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο γίνεται πλειοψηφικός μέτοχος του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 50%, καθώς κατέχει ήδη το 40%. Από το υπόλοιπο 20% ένα μικρό ποσοστό (1,5%) αναμένεται να μοιραστεί στον Όμιλο Κοπελούζου, που κατέχει σήμερα το 5% της εταιρείας του αεροδρομίου, και το μεγαλύτερο μέρος (18,5%) σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Πέραν της πολιτικής σημασιοδότησης το ελληνικό κράτος να χάνει τον έλεγχο της κεντρικής πύλης εισόδου της χώρας, αμείλικτα ερωτήματα ανακύπτουν και για τους λόγους που η κυβέρνηση ξεπουλάει έναν από τους πλέον κερδοφόρους δημόσιους οργανισμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με το σχετικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η ΑΥΓΗ στις 31/7/2023, μόνο την οκταετία 2015-2022 το «Ελ. Βενιζέλος» σημείωσε καθαρή κερδοφορία 1 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης, μάλιστα, της ζημιάς 41,91 εκατ. ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και εξαιρουμένων από τα λειτουργικά έσοδα των 110 εκατ. ευρώ που έλαβε ως κρατική αποζημίωση για την περίοδο 23/3/2020-30/9/2020 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών ελέω Covid.
Τη διετία δε 2021-2022, όπως και τα δύο εξάμηνα του 2023 έχουν εκτοξευτεί τόσο η επιβατική κίνηση όσο και εν γένει όλοι οι δείκτες οικονομικής απόδοσης λόγω, φυσικά, της άρσης των περιοριστικών μέτρων και του ανοίγματος της μετακίνησης.
Πηγή εφημερίδα Η ΑΥΓΗ