Έκτακτο τηλεφώνημα Μπάιντεν με Νετανιάχου-Αποφασίστηκε η ισραηλινή εκδίκηση στο Ιράν τις επόμενες ώρες

Ο Νετανιάχου θα ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για το πώς σκοπεύει ο ισραηλινός στρατός να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυτές τις ώρες αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα πλάνα του εβραϊκού κράτους να επιτεθεί στο Ιράν. Αυτό αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η τηλεφωνική κλήση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» από τον διεθνή τύπο και από αναλυτές. Θα είναι η πρώτη μεταξύ του Μπάιντεν και του Νετανιάχου μετά από δύο ένθερμους μήνες και είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αφορά την ισραηλινή εκδίκηση κατά της Τεχεράνης, μία εκδίκηση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη περιφερειακού πολέμου.

Ο Νετανιάχου εχθές το βράδυ συνομίλησε για πολλές ώρες με υπουργούς και αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού. Σκοπός των συζητήσεων ήταν η εύρεση της καταλληλότερης απάντησης του Ισραήλ στο μπαράζ πυραυλικών εκτοξεύσεων που εξαπέλυσαν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα ισραηλινά αντίποινα αναμένεται να είναι σφοδρά και πως κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούνται από διάφορα αεροπορικά πλήγματα έναντι στρατιωτικών στόχων στο Ιράν.

Κάποιοι προτείνουν πως ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει αυτήν την στιγμή να πλήξει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, ιδέα η οποία συνάντησε την ισχυρή αντίθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ένας βοηθός του Νετανιάχου δήλωσε σε δημοσιογράφους πως μόλις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατασταλάξει, θα ενημερώσει άμεσα τον Μπάιντεν για την απόφαση της Ιερουσαλήμ.

«Σε αυτό το τηλεφώνημα θα καθοριστούν τα όρια της ισραηλινής εκδίκησης» ανέφερε η πηγή από τον στενό κύκλο του Ισραηλινού ηγέτη.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν το Ισραήλ να απαντήσει αποφασιστικά, αλλά προτρέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση και τον ισραηλινό στρατό το επερχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν να είναι «ανάλογο» της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά το εν λόγω ιρανικό πλήγμα, να σας υπενθυμίσουμε πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν συνολικά 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους. Πολλοί από αυτούς αναχαιτίστηκαν από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, ωστόσο 2 αεροπορικές βάσεις της χώρας υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Επίσης, αρκετοί ιρανικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ζημιά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν τέλος πως στο τηλεφώνημά τους, Νετανιάχου και Μπάιντεν αναμένεται επίσης να συζητήσουν τους πολέμους στον Λίβανο και στην Γάζα.