Έκτακτα ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από τα σύνορα Ισραήλ-Συρίας – Φοβούνται ισραηλινή επίθεση ή ετοιμάζουν αντεπίθεση;

Μετά την απάθεια της συριακής κυβέρνησης έπειτα από την ισραηλινή χερσαία επίθεση στην Συρία, ρωσικά κομβόι εθεάθησαν να εγκαταλείπουν την περιφέρεια Νταράα στα ανατολικά της χώρας

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να αποσύρουν στρατεύματα τα οποία είχαν παρατάξει στο παρελθόν σε συριακή συνοριακή περιοχή με το Ισραήλ, αναφέρει ένα ξένο μέσο.

Μιλάμε συγκεκριμένα για στρατιώτες και εξοπλισμό που το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σταθμευμένα στο ανατολικό τμήμα της περιφέρειας Νταράα της Συρίας. Ο λόγος πίσω από την νέα κίνηση της Ρωσίας φαίνεται πως είναι η πρόσφατη κλιμάκωση στις ισραηλινές επιθέσεις και στην χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού έναντι της συριακής επικράτειας, μία επίθεση που δεν συνάντησε καμία απάντηση από την συριακή κυβέρνηση.

Γιατί Εγκαταλείπουν την Ανατολική Συρία οι Ρώσοι;

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο Daraa 24, κομβόι με ρωσικά τροχοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να εγκαταλείπουν την περιφέρεια Κουνέιτρα και να οδεύουν προς την πόλη Izraa, όπου βρίσκονται οι κεντρικές βάσεις του ρωσικού στρατού.

Κάθε τέτοιο κομβόι αποτελούνταν από 3 τεθωρακισμένα οχήματα και αρκετά τροχοφόρα, ενώ λέγεται πως συνοδεύονταν από τοπικές ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μέχρι πρότινος τέτοιες κινήσεις ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων ήταν ένα συχνό φαινόμενο στους δρόμους πόλεων των συριακών περιφερειών Νταράα και Κουνέιτρα. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών αρχών από το 2018, όταν και οι ντόπιοι μαχητές συμφώνησαν την παράδοσή τους στην συριακή κυβέρνηση έπειτα από μεσολάβηση της Μόσχας.

Όπως και να έχει, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την συνοριακή περιοχή Ισραήλ-Συρίας κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με την εν εξελίξει πίεση που δέχεται αυτό το τμήμα του συριακού κράτους. Όλο και συχνότερα πραγματοποιούνται ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που στοχεύουν ιρανικούς και λοιπούς στόχους εντός της συριακής επικράτειας.

Και όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν κάποιες ημέρες, σημειώθηκε και χερσαία επίθεση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) επί συριακού εδάφους, με αποτέλεσμα να καταλάβει το Ισραήλ ένα νέο μικρό τμήμα της συριακής επικράτειας κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Στρατιωτικοί ειδικοί από την Μέση Ανατολή τόνισαν πως αυτή η κίνηση οδήγησε σε αναδιανομή των συριακών και των συμμαχικών τους δυνάμεων στο εσωτερικό της Συρίας. Αν οι αναφορές αυτές επαληθευτούν τότε αυτό θα σημαίνει πως οι Ρώσοι στρατιώτες δεν είναι οι μόνοι που μετακινήθηκαν ως αποτέλεσμα της ισραηλινής εισβολής. Φαίνεται πως οι Σύριοι και οι σύμμαχοί τους μετατοπίστηκαν όλοι προς τα ανατολικά, ανοίγοντας τον δρόμο για τους Ισραηλινούς για κάποιο μυστήριο λόγο.

Comments (0)
Add Comment