Εισαγγελική βόμβα για το μπάζωμα στα Τέμπη: «Πετάξατε 300 κυβικά χώμα», εξαφανίστηκαν στα κρυφά στοιχεία

Υπήρξε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων για τα Τέμπη διαπιστώνει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

 

«Καταπέλτης» είναι το σκεπτικό της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, η οποία παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για το «μπάζωμα» στον τόπο της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη σε βάρος του Γενικού Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, του συντονιστή επιχειρήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας και του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.

Η Εισαγγελέας καταρρίπτει -μέσα από ένα σκεπτικό 18 σελίδων– την άποψη ότι οι καταγγελίες για αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος αποτελεί θεωρία συνωμοσίας. Όσο και εάν φαίνεται μη πιστευτό, προκύπτει ότι τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα μεταφέρθηκαν περίπου 300 κυβικά χώμα με ό,τι υλικά και αντικείμενα περιλάμβανε αυτό σε ιδιωτικό χώρο, διότι το υλικό αυτό θεωρήθηκε «άχρειστο».

Αίσθηση προκαλεί ότι δόθηκε εντολή στην εταιρία που ανέλαβε τη μεταφορά να πετάξει το χώμα, το οποίο τελικά κατέληξε με πρωτοβουλία των διαχειριστών της εταιρίας σε οικόπεδο ιδιοκτησίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, η Εισαγγελέας κάνει μνεία σε συμπληρωματικές καταθέσεις που έδωσαν πρόσφατα (6 Ιουνίου 2024) οι διαχειριστές της εταιρίας που ανέλαβαν τις σχετικές εργασίες, οι οποίοι είχαν καταθέσει ότι «την εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μετέφεραν σε ιδιόκτητο οικόπεδό τους, έλαβαν από πυροσβέστες που επιχειρούσαν στον τόπο του δυστυχήματος.

Το ακριβές περιεχόμενο της εντολής που τους δόθηκε ήταν ότι «δεν τα χρειάζονταν πλέον» και επειδή έπρεπε να δημιουργηθεί μία ‘πλατεία’ για να έρθουν μεγάλες νταλίκες που θα φόρτωναν τα βαγόνια, τους είπαν να τα απομακρύνουν.

Καθώς μετέφεραν με τα οχήματά τους τα υλικά αυτά από το σημείο του δυστυχήματος η είσοδος-έξοδος του χώρου ελεγχόταν από την Αστυνομία και κανείς δεν τους σταμάτησε ούτε ρωτήθηκαν σχετικά με τον προορισμό του. Αναφέρουν ακόμη ότι η πρωτοβουλία για τη μεταφορά των υλικών σε οικόπεδο ιδιοκτησίας τους ήταν δική τους, αφού προηγουμένως είχαν λάβει εντολή να τα πετάξουν, ενώ στην εύλογη ερώτηση για την αρχή που τους κατέβαλε αμοιβή για την εν λόγω μεταφορά, η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε καμία ειδική συμφωνία, ούτε γνώριζαν εξαρχής από ποιον θα πληρωθούν, ωστόσο, δύο με τρεις μήνες μετά, κλήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας , υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις και εκδόθηκαν τα αντίστοιχα τιμολόγια, χωρίς όμως να εκδοθεί τιμολόγιο για την επίμαχη μεταφορά, αφού υπεγράφησαν δύο συμβάσεις, όπου στην πρώτη καταγράφονται οι ημέρες και οι ώρες που εργάστηκαν και στη δεύτερη η ανακατασκευή του δρόμου από τον Ευαγγελισμό έως τα Τέμπη».

«Απομακρύνθηκαν αποδεικτικά στοιχεία»

Στο σκεπτικό της Εισαγγελέως γίνεται σαφές ότι υπήρξε -χωρίς καμία έγκριση από τη Δικαιοσύνη- απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων, όπως και σορού αδρανών υλικών από τον τόπο της τραγωδίας:

«Έγιναν ενέργειες άτυπα και χωρίς έγκριση από κάποια επίσημη αρχή, οι οποίες συνίστανται στην απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό (…)

Η απομάκρυνση σορού αδρανών υλικών από τον τόπο του δυστυχήματος συνιστούν αυθαίρετη παρέμβαση στον τόπο πέριξ του δυστυχήματος που αυτονόητα είναι και τόπος εγκλήματος στο μέτρο που διερευνώνται ποινικά κολάσιμες πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στην πρόκλησή του (…)

Στον ιδιωτικό χώρο όπου εναποτέθηκαν τα πιο πάνω υλικά, χωρίς καμία έγκριση από τις δικαστικές αρχές που είχαν ήδη επιληφθεί του συμβάντος για την απομάκρυνσή τους, περισυνελέγησαν δείγματα από τις σορούς αδρανών υλικών (στα οποία εντοπίστηκε πλήθος προσωπικών αντικειμένων που ανήκαν στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου, προέκυψε ότι βιολογικο υλικό ανήκει σε θύμα-επιβάτη της αμαξοστοιχίας».

Η αναφορά στον Τριαντόπουλο

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο συντονιστής επιχειρήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας «έδωσε εντολή στον διαχειριστή της επιχείρησης να απομακρύνει από τον τόπο του εγκλήματος 300 περίπου κυβικά χώματος και αδρανών υλικών».

Για τους υπόλοιπους τρεις, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, τον αστυνομικό διευθυντή και για τον πρώην περιφερειάρχη κ. Αγοραστό σημειώνεται πως «δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψουν την ενέργεια αυτή μολονότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο, παρεμβαίνοντας έτσι αυθαίρετα και αλλοιώνοντας τον τόπο του συμβάντος και τον πέριξ αυτού χώρο».

Ως προς την έρευνα για τυχόν ποινική ευθύνη του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλο και άλλων κυβερνητικών στελεχών που φέρονταν να συντόνιζαν άτυπα τις επιχειρήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, έχει παραγγελθεί η υποβολή της δικογραφίας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (προκειμένου να … οδεύσει προς τη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα).

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/