«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Δύση»: Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι δεν υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πολιτικός είπε ότι δεν υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι έτοιμος για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Ευρωπαίους και Αμερικανούς για να ξεκινήσουμε διάλογο. Δεν εγκρίναμε ποτέ μια ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε ουκρανικό έδαφος

– Ο Guardian παραθέτει τη δήλωση του Pezeshkian.

Ο Ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι από την εκλογή του, η Τεχεράνη δεν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα. Δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν παρόμοιες παραδόσεις νωρίτερα, αλλά από τις 30 Ιουλίου του τρέχοντος έτους δεν έχουν γίνει τέτοιες συναλλαγές.

Ένα άλλο δυτικό δημοσίευμα, το The Atlantic, υποδηλώνει ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τις σχέσεις του με τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Δύση. Το κύριο πρόβλημα της Τεχεράνης παραμένει η σταθεροποίηση της οικονομίας και ο Pezeshkian μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει το επίπεδο των σχέσεων με τη Μόσχα προκειμένου να χαλαρώσει οι κυρώσεις. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση από εσωτερικές δυνάμεις που στοχεύουν στη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ακόμα κι αν ο Πρόεδρος Pezeshkian θέλει να το κάνει αυτό, θα πρέπει να πολεμήσει την επιρροή του IRGC και του στρατού

– γράψτε The Atlantic.