Διπλωματικές πηγές για τουρκική NAVTEX: Θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες

Η τουρκική NAVTEX είναι προδήλως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο

 

Λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν η Άγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο τις διαρκείς διεκδικήσεις της ανοίγοντας για μία ακόμη φορά την βεντάλια των προκλήσεων με την Αθήνα να αξιολογεί τις τουρκικές αιτιάσεις ως κάτι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Ο Ελληνικός Σταθμός της Λήμνου εξέδωσε στις 18 Οκτωβρίου NAVTEX για ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου από το πλοίο O/V AEGAEO, για το διάστημα 20 – 25 Οκτωβρίου ενώ εχθες εκδόθηκε και νέα ελληνική NAVTEX για έρευνες του σκάφους στην περιοχή μεταξύ της Χίου και της Σάμου.

Η Αγκυρα με ΝAVTEX, που αφορά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, ισχυρίζεται ότι ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» , φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο . Η Τουρκία επιμένει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή αυτή απαιτεί την έγκριση των τουρκικών αρχών.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ερευνητικό πλοίο O/V AEGAEO το οποίο στα λατινικά σημαίνει Αιγαίο πραγματοποίησε εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα απορρίπτοντας τον ο ισχυρισμό της Άγκυρας περι τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX είναι προδήλως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές αναμένεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες τονίζοντας ότι ερευνητικό ολοκλήρωσε κανονικά την αποστολή του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η πάγια τακτική της Τουρκίας και οι «γκρίζες ζώνες»

Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος της συνεχούς στρατηγικής της Άγκυρας για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας , παρακάμπτοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ενώ ταυτόχρονα εγείρει ανησυχία σε σχέση με τις αγαστές προθέσεις που προσπαθεί να δείξει τον τελευταίο καιρό η γείτονα .

Yπενθυμίζεται πώς παρόμοιες αξιώσεις περί « τουρκικής υφαλοκρηπίδας » είχε προβάλει τον περασμένο Ιούλιο με το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume που πραγματοποιούσε εργασίες νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Οι έρευνες για τοποθέτηση καλωδίων αλλά και η ίδια η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερη στα διεθνή ύδατα για όλα τα κράτη βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και απλώς γνωστοποιούνται οι εργασίες στο παράκτιο κράτος για την έκδοση NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοίας.

«Να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρική σχέση» με την Τουρκία προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω της συνέντευξής του στην τουρκική εφημερίδα Oksijen , υπογραμμίζοντας ότι « τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει η δεν υπάρχει, Όμως στο μέλλον του κόσμου δεν υπάρχει ούτε το πετρέλαιο αλλά ούτε το αέριο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πώς με τον πρώην Υπουργό της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ είχαν εστιάσει την προσοχή τους στις ανάγκες των πολιτών υπογραμμίζοντας πώς «εκείνη την εποχή εκείνη ήταν στην επικαιρότητα οι διαφορές στην Κύπρο και Αιγαίο.

Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να φωνάζουμε από τις δυο όχθες του Αιγαίου και να γίνουμε οι ήρωες κάποιας μερίδας πολιτών των χωρών μας. Επιλέξαμε διαφορετική πορεία. Κάναμε πολικό αστέρα τα ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί» , κατέληξε.

Πηγή: https://www.cnn.gr/

ελληνοτουρκικά
Comments (0)
Add Comment