Μέση Ανατολή: Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στις οικογένειές τους
Μέγαλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις του Ισραήλ με κεντρικό αίτημα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή δεκάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα, στην Μπεερσέμπα και στην Καισάρεια, μπροστά σε βίλα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.
Την Πέμπτη αναμένεται να επαναληφθούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές, έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ—, είτε στη Ντόχα, ή στο Κάιρο, με φόντο τον νέο πολυαίμακτο βομβαρδισμό σε σχολείο χθες το πρωί, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε κάπου 100 ανθρώπους, καθώς και τις ανησυχίες περί ανάφλεξης όλης της περιοχής.
Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.790 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Διεθνής κατακραυγή για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα
Την ίδια ώρα εν μέσω τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή λόγω και της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τον βομβαρδισμό αυτό. Το γεγονός «υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, που εργαζόμαστε ακούραστα για να συναφθεί», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.
Και η Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της, έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό νεκρών» για ακόμη μια φορά.
Το Ιράν καταδίκασε το «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Ο βομβαρδισμός «αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ούτε ηθικές κι ανθρώπινες αρχές», έκρινε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Κατάρ, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, ζήτησε «κατεπείγουσα διεθνή έρευνα».