Χριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο για βλασφημία μετά την εξέγερση των μουσουλμάνων στη Jaranwala

Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ehsaan Shan Masih, έναν 28χρονο Χριστιανό, σε θάνατο για φερόμενη αναδημοσίευση βλάσφημου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πυροδότησε μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις όχλων σε χριστιανούς στην Jaranwala της επαρχίας Punjab, τον περασμένο Αύγουστο.

Τον Αύγουστο του 2023, ο Jaranwala έγινε μάρτυρας της πυρπόλησης δεκάδων χριστιανικών σπιτιών και εκκλησιών μετά την εμφάνιση κατηγοριών εναντίον δύο χριστιανών ανδρών που φέρεται να εθεάθησαν να δυσφημίζουν το Κοράνι. Αυτά τα γεγονότα κλιμακώθηκαν σε σφοδρή κοινοτική διαμάχη, με περισσότερα από 100 άτομα να συνελήφθησαν, αν και κανένα δεν έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα.

Ο Ehsaan Shan, ο οποίος δεν συμμετείχε άμεσα στην υποτιθέμενη βεβήλωση, είχε μοιραστεί τις επίμαχες σελίδες στο TikTok του, μια ενέργεια που ο δικηγόρος του Khurram Shahzad ισχυρίζεται ότι οδήγησε άδικα στη θανατική ποινή που επιβλήθηκε από δικαστήριο Sahiwal το Σάββατο, το Associated Press. ανέφερε .

Ο δικηγόρος της Shan ανακοίνωσε σχέδια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης Center for Legal Aid Assistance & Settlement με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον ειδικό δικαστή Ziaullah Khan του Αντιτρομοκρατικού Δικαστηρίου περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης 22 ετών και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου Rs (3.500 $).

«Πρόκειται για μια θρησκευτικά υποκινούμενη και προκατειλημμένη κρίση», είπε σε δήλωση ο Nasir Saeed, διευθυντής της CLAAS-UK. «Η νεολαία γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος για να δικαιολογηθεί η απελευθέρωση των κρατουμένων που επιτέθηκαν και έκαψαν εκκλησίες και χριστιανικά σπίτια».

«Η χριστιανική κοινότητα στο Πακιστάν αντιμετωπίζει σοβαρή αδικία, ζει με διαρκή φόβο για τη ζωή, την περιουσία και τους χώρους λατρείας της», πρόσθεσε ο Σαΐντ. “Αυτή η ετυμηγορία συμβολίζει τον εικονικό θάνατο όλων των Χριστιανών στο Πακιστάν σήμερα. Ένας νεαρός Χριστιανός αποδιοπομπαίος τράγος για τη βία και την καταστροφή που σημειώθηκε στη Jaranwala.”

Σύμφωνα με τον Amir Farooq, τον αστυνομικό που συνέλαβε τη Shan, ο κατηγορούμενος μοιράστηκε «το περιεχόμενο μίσους σε μια ευαίσθητη στιγμή», επιδεινώνοντας την ήδη ασταθή κατάσταση. Η βία δεν είχε θύματα, αλλά ανάγκασε πολλούς Χριστιανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ένας τοπικός ιερέας στην περιοχή Sahiwal, ο Naveed Kashif, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη σοβαρότητα της ποινής, ειδικά δεδομένης της προφανούς έλλειψης δράσης εναντίον εκείνων που εμπλέκονται άμεσα στις επιθέσεις του όχλου.

Η άμεση ανταπόκριση των τοπικών αρχών απέτρεψε μια μεγαλύτερη κρίση, όπως είχε διατυπωθεί νωρίτερα από τον επίσκοπο Αβραάμ Ντάνιελ της Βαπτιστικής Εκκλησίας Sahiwal. Τόνισε τον διάχυτο φόβο μέσα στη χριστιανική κοινότητα και τόνισε την ακούσια φύση της δράσης του Σαν, σημειώνοντας τον αναλφαβητισμό και την έλλειψη επίγνωσής του για τη σοβαρότητα των πράξεών του.

Οι επιπτώσεις της βίας στη Jaranwala ήταν βαθιές. Σπίτια και εκκλησίες υπέστησαν σημαντικές ζημιές, με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ανοικοδόμηση και αποζημιώσεις να υλοποιούνται σιγά σιγά. Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Παντζάμπ ανακοίνωσε χρηματική αποζημίωση για τις οικογένειες που έχουν πληγεί, ωστόσο η πλήρης ανάκαμψη παραμένει μια μακρινή πραγματικότητα για πολλούς.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τη χριστιανική κοινότητα να ζητά δικαιοσύνη και καλύτερη προστασία βάσει του πακιστανικού νόμου.

Οι νόμοι για τη βλασφημία στο Πακιστάν είναι αυστηροί, με τη θανατική ποινή να αποτελεί νομικό αποτέλεσμα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εκτελέσεις για βλασφημία.

Η καταδίκη έρχεται εβδομάδες αφότου η Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν ενέκρινε ψήφισμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων, στον απόηχο ενός φρικτού περιστατικού όπου ένας ντόπιος τουρίστας βασανίστηκε και σκοτώθηκε στην κοιλάδα Swat της επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa αφού κατηγορήθηκε για βεβηλώνοντας ένα αντίγραφο του Κορανίου.

Το θύμα του τελευταίου περιστατικού λιντσαρίσματος τον περασμένο μήνα, που αναγνωρίστηκε μόνο ως τουρίστας από την επαρχία Παντζάμπ, ξυλοκοπήθηκε από εξαγριωμένο όχλο που εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα στην κοιλάδα Swat, όπου συνελήφθη, τον έσυρε έξω και έβαλε φωτιά στο σώμα του.

Εβδομάδες νωρίτερα, στην πόλη Sargodha, μια χριστιανική κοινότητα δέχτηκε επίθεση από βίαιο μουσουλμανικό όχλο στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, υποκινούμενος από έναν τοπικό κληρικό με κατηγορίες για βλασφημία και οδήγησε σε σημαντική βία και υλικές ζημιές.

Παράλληλα με τις ενέργειες της Εθνοσυνέλευσης, η Συνέλευση του Παντζάμπ ψήφισε επίσης ένα παρόμοιο ψήφισμα.

Οι νομικές διαδικασίες για τη βλασφημία στο Πακιστάν συχνά προηγούνται των ενεργειών του όχλου που βασίζονται σε φήμες ή καταγγελίες, με πολλές από αυτές τις υποθέσεις να μην έχουν σοβαρές συνέπειες για τους δράστες. Αυτό έχει σημειωθεί σε εκθέσεις της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, επικρίνοντας τη συχνή ατιμωρησία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας στο Πακιστάν, η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί για προσβολή του Ισλάμ. Δεν περιέχει καμία διάταξη για την τιμωρία ενός ψευδοκατήγορου ή ενός ψευδομάρτυρα.

Το 2011, ο κυβερνήτης του Παντζάμπ Σαλμάν Τάισερ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του επειδή μίλησε ενάντια στους νόμους περί βλασφημίας.

Την ίδια χρονιά, η Asia Bibi, μια χριστιανή μητέρα πέντε παιδιών, καταδικάστηκε σε θάνατο για υποτιθέμενη βλασφημία, προκαλώντας διεθνή οργή, που οδήγησε στην αθώωσή της το 2018 μετά από οκτώ χρόνια σε θάνατο.