Γιατί η Αίγυπτος εγκαταλείπει άρον άρον το δολάριο
Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Henley & Partners, τα κράτη μέλη της ομάδας των BRICS έχουν φτάσει σε μια συνδυασμένη επενδυτική δυνατότητα ύψους 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στην παγκόσμια οικονομία φέρνοντας τον Παγκόσμιο Νότο στο προσκήνιο των εξελίξεων.
Μετά και την επίσημη διεύρυνση του μπλοκ στις αρχές του 2024, η συμμαχία αποκτά τα εχέγγυα να καταστεί οικονομική υπερδύναμη απειλώντας ευθέως τις ΗΠΑ.
Η συμμαχία των BRICS αποτελούταν αρχικά από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Ωστόσο, πρόσθεσε με επιτυχία πολλές νέες χώρες στις τάξεις της τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτά τα κράτη δεν είναι μόνο πλούσια σε κρίσμους πόρους όπως το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, αλλά επίσης διαθέτουν μεγάλη επενδυτική κεφαλαιακή βάση λόγω των ισχυρών οικονομιών τους.
Με αυτήν την αύξηση του επενδύσιμου πλούτου, οι BRICS μπορούν να επενδύσουν περαιτέρω στη Νέα Αναπτυξιακή τους Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα επενδύσει σε αναπτυσσόμενες οικονομίες για να ενισχύσουν και αυτές με τη σειρά του τους την ομάδα των BRICS.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva, μαζί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fatah Al-Sisi, ανακοίνωσαν μια πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος από τους BRICS, με στόχο να μειωθεί η παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο.
Αυτή η ανακοίνωση ενισχύει τις προηγούμενες εκκλήσεις του Lula για ένα ενοποιημένο νομισματικό σύστημα εντός των χωρών BRICS που θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο δολάριο στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.
Στη σύνοδο στη Νότια Αφρική το Αύγουστο του 2023, ο Lula παρουσίασε την κριτική του για την εξάρτηση των οικονομιών από το δολάριο.
Θεωρεί ένα κοινό νόμισμα των BRICS ως έναν τρόπο για να διευρύνει τις επιλογές όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών στις διεθνείς συναλλαγές και να μειώσει τα τρωτά σημεία του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών.
Ως μέριος της ανεωτέρω πρωτοβουλίας, η Αίγυπτος διέκοψε αποφασιστικά την εξάρτησή της από το δολάριο, ευθυγραμμιζόμενη με τη στρατηγική κίνηση του μπλοκ BRICS προς την αποδολαριοποίηση.
Αυτός ο τολμηρός ελιγμός σηματοδοτεί μια ευρύτερη γεωπολιτική αναδιάταξη.
Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τους BRICS, η Αίγυπτος χαράζει μια νέα πορεία που αποκλίνει από τα παραδοσιακά οικονομικά πρότυπα κυρίως των κρατών της Μέσης Ανατολής όπου είναι κυρίαρχο το δολάριο κυρίως στις ενεργειακές αγορές με το λεγόμενο «πετροδόλαρο» το οποίο επιβλήθηκε μετά την εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού.
Οι άνεμοι της αλλαγής στο παγκόσμιο εμπόριο
Η πρόσφατη επέκταση της συμμαχίας BRICS, που υποδέχτηκε την Αίγυπτο μεταξύ άλλων κράτων, ήταν μια σημαντική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία παρά το γεγονός ότι τα δυτικά ΜΜΕ τα υποβαθμίζουν για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη των κρατών τους.
Αυτή η επέκταση είναι μια τολμηρή δήλωση ενάντια στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο.
Η Αίγυπτος έχει κάνει μία προληπτική κίνηση προς τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης που δημιουργείται από την εξάρτησή της από το δολάριο, προσαρμόζοντας με ιδιαίτερη ταχύτητα τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.
Η μετάβαση βασίζεται στις παγκόσμιες οικονομικές ανατροπές και αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Λόγω αυτών των προκλήσεων, υπάρχει τώρα επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια σταθερή εναλλακτική λύση στην αστάθεια που προκαλείται λόγω δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Ως αποτέλεσμα της απειλής των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που υπέστη η Ρωσία, τα κράτη της ομάδας των BRICS πλησιάζουν περισσότερο στην οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια.
Παρόλο που η Αίγυπτος απολαμβάνει πολλά πλεονεκτήματα, η οικονομία της βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επηρεασμένη εύκολα από εξωτερικά γεγονότα όπως πανδημίες και γεωπολιτικές εξελίξεις.
Πάνω από το 70% της αξίας της αιγυπτιακής λίρας έχει χαθεί από τις αρχές του 2022.
Αυτό δείχνει πόσο ασταθή είναι τα οικονομικά της χώρας.
Η οικονομική επιβράδυνση οδήγησε στην ανάπτυξη μιας μαύρης αγοράς όπου η αξία της αιγυπτιακής λίρας έχει πέσει δραματικά, καθιστώντας τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ακόμη χειρότερα.
Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, τα οποία αυξήθηκαν από 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.
Ο στρατηγικός άξονας της Αιγύπτου και οι επιπτώσεις του
Η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου με την παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλη.
Η Διώρυγα του Σουέζ, που αποτελεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου ναυτιλιακού δικτύου, κάνει την Αίγυπτο ακόμη μεγαλύτερο παίκτη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η Αίγυπτος έχει πολλά αρχαιολογικά τοπία και σημαντικό πολιτισμικό παρελθόν, αλλά η οικονομία της είχε προβλήματα που την εμπόδισαν να αναπτυχθεί στο βαθμό που θα μπορούσε.
Η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω της συνεχιζόμενης φτώχειας, των χαμηλών εσόδων από τουριστικό συνάλλαγμα σε σύγκριση με τη έλξη της χώρας και του μακροπρόθεσμου εμπορικού ελλείμματος.
Σε αυτό το αρνητικό οικονομικό κλίμα, η επιλογή να σταματήσει η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές είναι λογική.
Είναι μια έξυπνη κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία της οικονομίας από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών συναλλάγματος και την τρομακτική απειλή της αύξησης του εξωτερικού χρέους.
Αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας της Αιγύπτου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο σταθερό και σταθερό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, η πορεία της Αιγύπτου περιπλέκεται από διαρθρωτικά προβλήματα που ξεπερνούν την επιλογή του νομίσματος. Με τα χρόνια, οι οικονομικές πολιτικές της χώρας έχουν διαμορφωθεί από ένα μείγμα στρατηγικών για την αντικατάσταση των εισαγωγών και αργών, συχνά διστακτικών αλλαγών στην εσωτερική αγορά.
Η απόφαση να σταματήσει η χρήση του δολαρίου είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία, αλλά δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σαφές οικονομικό σχέδιο που μπορεί να βοηθήσει την Αίγυπτο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.
Χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Τουρκία κατέγραψαν επιτυχίες επειδή έχουν ξεκάθαρο όραμα και είναι αφοσιωμένες σε μια εθνική οικονομική στρατηγική.
Η Αίγυπτος ακολουθεί αυτό τον δρόμο ως μοναδικό τόπο διάσωσης.
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και ο Παγκόσμιος Νότος επιδιώκει να έχει ισχυρό λόγο στη διαμόρφωσή τους.
πηγή: https://www.bankingnews.gr/