Μπλόκο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με 138 ψήφους πέρασε η απόφαση του αποκλεισμού του - Στο Συνέδριο η τελική απόφαση - Εκτός ορίων η πολιτική κόντρα στην Κουμουνδούρου

Σε πολεμικό κλίμα, με έντονες διενέξεις και συγκρούσεις, που αναδεικνύουν την πόλωση ανάμεσα στο στρατόπεδο Κασσελάκη και την «ομάδα των 87»,  ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, με καθυστέρηση 2,5 ωρών η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής  στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από αρκετές διεργασίες συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός μελών, προκειμένου να υπάρξει απαρτία, αφού προηγουμένως τα μέλη που πρόσκεινται στην πλευρά Κασσελάκη αρνήθηκαν να μετάσχουν στη συνεδρίαση.

Αποκλεισμός Κασσελάκη από την κούρσα της ηγεσίας

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, λοιπόν, με έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. Η απόφαση του αποκλεισμού του, πέρασε με 138 ψήφους, από τους συνολικά 151 συνέδρους. Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελεσίδικη απόφαση βέβαια θα ληφθεί από το συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 7-8 Νοεμβρίου. Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

Το διακύβευμα στη σημερινή συνεδρίαση ήταν από κάποιο σημείο κι έπειτα ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα της ηγεσίας. Ζήτημα που τέθηκε επισήμως λίγο μετά τις 17.20, όταν κατατέθηκε πρόταση απόρριψης της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος από τον Γιάννη Μουζάλα. Προηγουμένως, είχε κατατεθεί και πρόταση διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από το μέλος της ΚΕ Θύμιο Γεωργόπουλο.

 

 

Άδ. Γεωργιάδης: Τον απέκλεισαν γιατί ξέρουν ότι θα τους κέρδιζε

 

Έντονη αντίδραση του Νίκου Καρανίκα για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη

Ο κ. Καρανίκας αναφέρεται σε ανάρτησή του σε «αποκλεισμό ανθρώπου» και «μπλόκο στη δημοκρατία», κάνοντας λόγο για «βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ» και αντιδημοκρατική διαδικασία.

20.15 «Ντροπή να έχει δικαιώμα ο Γκλέτσος και να μην έχει δικαιώμα ο πρόεδρος, είστε η ντροπή της Αριστεράς» φώναζαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. «Συνεδρίασε ανώτατο όργανο και αποφάσισε» απαντούσαν τα μέλη της ΚΕ.

Φάμελλος: «Περιφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα»

Ο Σωκράτης Φάμελλος αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, μίλησε για δύσκολη συνεδρίαση και προσπάθεια υπονόμευσης. «Περιφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα. Απαράδεκτο μέλη να δηλώνουν ότι απουσιάζουν, τόνισε επισημαίνοντας: «Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κάναμε ακόμη ένα βήμα συνθετικό παρότι υπήρξε προσπάθεια υπονόμευσης. Προχωράμε με τον οδικό χάρτη η που έχουμε επιλέξει».

Σπίρτζης: «Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος»

«Μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Είπε ακόμη: « Μετά από περιπέτεια 11 μηνών  ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα “βαρύ” πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος».

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι « περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου». Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».

ΠΗΓΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΡΙΖΑ