Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο σε πολλές σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα μπλοκάρει την χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουκρανία, καθώς και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η Ουγγαρία άσκησε επίσης το δικαίωμα αρνησικυρίας της έναντι περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Hadja Lahbib, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αφαιρέσουν από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου της. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν τη διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης του 2007 για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε μια Ευρώπη που δυσκολεύεται να προχωρήσει μπροστά γιατί, δυστυχώς, ορισμένα κράτη –ένα κράτος συγκεκριμένα– ασκούν συνεχώς βέτο», είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Politico . Εάν η διαδικασία αναστολής δεν λειτουργήσει, τότε τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να την μεταρρυθμίσουν. «Αυτό είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Lahbib.
Η Ουγγαρία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες την 1η Ιουλίου. Αυτό επιτρέπει στην Βουδαπέστη να καθορίσει την ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Όπως είπε στο Politico ένας ανώνυμος εκπρόσωπος της Μόνιμης Αποστολής της Ουγγαρίας στην ΕΕ , το κύριο καθήκον της Ουγγαρίας είναι να αποτρέψει την ανάμειξη της ΕΕ στην ένοπλη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη. «Εάν ο πόλεμος φτάσει στην ΕΕ, το άρθρο 7 θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας», πρόσθεσε.
Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας, αλλά η διαδικασία έχει σταματήσει. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου προβλέπει την αναστολή της ιδιότητας μέλους για παραβιάσεις των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε. Τον Μάιο, οι Βρυξέλλες απέσυραν μια παρόμοια υπόθεση κατά της Πολωνίας, σύμφωνα με το Politico. Η διαδικασία συνεχιζόταν από το 2017. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουγγαρία είναι επί του παρόντος το μόνο κράτος της ΕΕ που απειλείται με αναστολή της ένταξης στην ΕΕ.