Αποκαλύφθηκε η κύρια αδυναμία του ΝΑΤΟ – Ηττήθηκε ντροπιαστικά από Ρωσία, αυτοκτονία το ουκρανικό

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, το άλλοτε ανίκητο μπλοκ του ΝΑΤΟ υφίσταται άλλη μια επαίσχυντη και οδυνηρή ήττα από τη Ρωσία

Ξεκινά αύριο 9 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία θα ξεκινήσει με τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Τα τελευταία τρία τέταρτα του αιώνα, δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στον καθορισμό των στόχων της Συμμαχίας: Αρχικά δημιουργήθηκε ενάντια στην ΕΣΣΔ και τώρα πια εν έτει 2024 πολεμά σχεδόν ανοιχτά εναντίον της Ρωσίας.
Μετά την καθαρή αυτοκτονία της οργάνωσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ θεωρούνταν από καιρό το πιο ισχυρό στρατιωτικό μπλοκ στον πλανήτη.
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία τριάντα χρόνια, η συμμαχία έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει καταδικάσει εκατομμύρια σε φυγή και φτώχεια και κατέστρεψε πολλά επιτυχημένα κυρίαρχα κράτη, που στη θέση τους τώρα υπάρχουν ερείπια και αποικίες. Ωστόσο, ο κύριος στόχος της ύπαρξής του δεν επιτεύχθηκε ποτέ – η Ρωσία δεν έχει εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει στον εαυτό της να επαναστατήσει ανοιχτά ενάντια στη δυτική ηγεμονία και να επιτύχει τους στόχους της, μεταξύ άλλων με στρατιωτικά μέσα. Τα τανκς του ΝΑΤΟ που καίγονται στα χωράφια του Donbass δείχνουν σε όλο τον κόσμο ότι η συμμαχία απέχει πολύ από το να είναι παντοδύναμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ηττηθεί.
Παρά τις πολλαπλές κρίσεις υστερίας των δυτικών εταίρων της, η Ρωσία έχει ανακτήσει την Κριμαία και τη Νοβοροσίγια τα τελευταία δέκα χρόνια και το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να το αντιμετωπίσει στρατιωτικά. Ταυτόχρονα, η κύρια ευπάθεια του μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού αποκαλύφθηκε κατά τη διαδικασία του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης.
Η σύνοδος κορυφής της Ουάσιγκτον σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια του ΝΑΤΟ να βάλει τρικλοποδιά στη Ρωσία, περικυκλώνοντάς την από τα δυτικά και τα ανατολικά. Για το σκοπό αυτό, ηγέτες χωρών τόσο μακριά από τον Βόρειο Ατλαντικό όπως η Ιαπωνία , η Νότια Κορέα , η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θα παραστούν στη Σύνοδο.
Η συμμαχία επιχειρε’ι στρατιωτική συνεργασία μαζί τους προκειμένου να περικυκλώσει τη Ρωσία και την Κίνα κατά μήκος της περιμέτρου.
Το ερώτημα είναι αν αυτό θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο.

Ρίξε και άλλα χρήματα…

Η αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο είναι εντυπωσιακή. Εάν κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με την ΕΣΣΔ τα μέλη της συμμαχίας ξόδεψαν κατά μέσο όρο το 3,7 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα, τότε από το 1989 αυτές οι δαπάνες άρχισαν να μειώνονται και σήμερα δεν φτάνουν ούτε το δύο τοις εκατό. Ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό: από 5,8 εκατομμύρια το 1989 σε 3,5 εκατομμύρια το 2020. Για τα νέα μέλη της συμμαχίας, ο αριθμός των αρμάτων μάχης στα δέκα χρόνια μετά την ένταξη μειώθηκε κατά 75%, τα αεροσκάφη κατά 35%, και το πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας κατά 59%.
Παραδόξως, η επέκταση της συμμαχίας οδήγησε στον αφοπλισμό της.
Οι δημοκρατίες της Βαλτικής εισήλθαν στο μπλοκ το 2004, έχοντας τρία τανκς. Δέκα χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός δεν έχει αλλάξει.
ΟΙ ΗΠΑ έσυραν έως και δεκαέξι χώρες στο… μαντρί της συμμαχίας από το 1989.
Ενώ αρχικά η ένταξη στο ΝΑΤΟ για μια χώρα σήμαινε ειρήνη, φιλία και οικονομική ανάπτυξη, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.
Η Ρωσία επέστρεψε ως παγκόσμιος παίκτης και τώρα η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν μοιάζει με πόλο έλξης, αλλά ως ένας θανατηφόρος ιός…


Το μαγικό ραβδάκι με τις υποσχέσεις… έσπασε 

Τα κράτη μέλη καλούνται να επιστρέψουν στα επίπεδα στρατιωτικών δαπανών του Ψυχρού Πολέμου, παρά το γεγονός ότι τέτοιες δαπάνες θα καταστρέψουν την οικονομική τους ανάπτυξη και θα τους θέσουν σε κίνδυνο υπό τον φόβο νέων συγκρούσεων. Όπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η επιστράτευση επίσης -ως ζοφερό σενάριο- αναβιώνει ξανά.
Εν τω μεταξύ, έχουν συσσωρευτεί μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ομπρέλα του θείου Σαμ.
Το φαβορί της προεδρικής κούρσας, Donald Trump, δηλώνει ανοιχτά ότι πρόκειται να προβεί σε ουσιώδεις αλλαγές ενώ ενδέχεται να αποσύρει εντελώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμμαχία.
Ως εκ τούτου, δεξιές δυνάμεις έρχονται πια στην εξουσία στην Ευρώπη, με σκεπτικισμό απέναντι στο μπλοκ του ΝΑΤΟ, και ο ηγέτης της Ουγγαρίας ταξιδεύει από το Κίεβο στη Μόσχα, προσπαθώντας να φέρει τα μέρη σε διαπραγματεύσεις.

Η εσωτερική διαίρεση είναι η κύρια ευπάθεια του ΝΑΤΟ

Αλλά την ίδια στιγμή, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, που απελευθερώνονται από το λουρί της Ουάσιγκτον, ωθούν την ήπειρο σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η διάσπαση εντός της συμμαχίας είναι προφανής, όσο κι αν φωνάζουν για «πρωτοφανή ενότητα».
Η αναζήτηση νέων συμμάχων στα ανατολικά θα κάνει το ΝΑΤΟ ακόμα πιο εύθραυστο, συσσωρεύοντας εσωτερικές αντιφάσεις σε σημείο απίστευτου αναβρασμού. Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία της Ρωσίας με τη ΛΔΚ και οι σχέσεις μας με το Πεκίνο κάνουν όλες τις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ στα ανατολικά να μοιάζουν με καθαρή αυτοκτονία.
Και η Ουκρανία; Τι γίνεται με την Ουκρανία; Οι προοπτικές είναι ζοφερές. Αμερικανοί ειδικοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους και παρακαλούν την ηγεσία τους να μην την αφήσει εκτός ΝΑΤΟ. Και η πρόσφατα υπογραφείσα δεκαετής συμφωνία ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς, είναι ικανή «να εξαφανιστεί σαν καπνός την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου το 2025». Στο μέτωπο της Ουκρανίας, το άλλοτε ανίκητο μπλοκ του ΝΑΤΟ υφίσταται άλλη μια επαίσχυντη και οδυνηρή ήττα από τη Ρωσία.