Απάντηση των ΗΠΑ στις απειλές Πούτιν: Δοκιμή ICBM MINUTEMAN III με ικανότητα πυρηνικής κρούσης

Σε μια σημαντική επίδειξη δύναμης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Minuteman III (ICBM) χωρίς πυρηνική γόμωση από τη διαστημική βάση Vandenberg της Καλιφόρνια, στη 1:46 π.μ. ώρα Ειρηνικού στις 6 Ιουνίου.

Αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη τέτοια δοκιμή σε μια εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Αμερικής να διατηρήσει μια ισχυρή πυρηνική αποτρεπτική δύναμη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.

Η εκτόξευση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των Air Force Global Strike Command Airmen και Space Force Guardians των ΗΠΑ, αποτελεί μέρος ασκήσεων ρουτίνας όπως διευκρινίζουν στην ανακοίνωση τους, που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του πυρηνικού οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αυτές οι δοκιμές είναι απαραίτητες για να αποδειχθεί ότι η πυρηνική δύναμη των ΗΠΑ παραμένει «ασφαλής, έτοιμη, αξιόπιστη και αποτελεσματική για να αποτρέψει τις απειλές του 21ου αιώνα και να καθησυχάσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το όχημα επανεισόδου του Αμερικανικού ICBM ταξίδεψε περίπου 6.700 χιλιόμετρα μέχρι την περιοχή δοκιμής βαλλιστικών πυραύλων Ronald Reagan στην Ατόλη Garrison-Kwajalein του Στρατού των ΗΠΑ στη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ. Αυτή η απόσταση που κάλυψε το όχημα επανεισόδου χρησιμεύει ως απόδειξη των δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς του πυραύλου που μπορεί να πλήξει σχεδόν όλα τα σημεία του πλανήτη με μέγιστη εμβέλεια τα περίπου 13.000 χιλιόμετρα.

Αυτή η δοκιμή, μαζί με περισσότερες από 300 παρόμοιες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, «δεν αποτελεί άμεση απάντηση στα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα» σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αλλά μέρος ενός «μακροχρόνιου προγράμματος για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας της πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ» όπως αναφέρει η ανακοίνωση η οποία φυσικά περιλαμβάνει ότι η άσκηση αυτή στέλνει ουσιαστικά θετικά μηνύματα για τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τους εχθρούς των ΗΠΑ.